iPod szerviz

Alább összeírtuk a leggyakrabban előforduló problémákat, amik érhetik az iPod lejátszókat. Bármi gyanúsat tapasztalnál, írj nekünk, keress minket telefonon vagy személyesen; megpróbálunk választ adni kérdéseidre, megoldani a felmerülő problémákat.

Merevlemezhiba

Gyakori probléma az összes merevlemezes iPod-nál. Tünetei: az iPod gyakran lefagy, a számokat véletlenszerűen átugrálja, nem játssza le, fura zajt ad a lemez, nyüsszög, kattog.

Sajnos a merevlemezek használata egy kompromisszumos megoldás az Apple részéről. Ugyan nagyon nagy tárkapacitást lehet így belezsúfolni egy-egy lejátszóba, viszont a mozgó-forgó alkatrészek révén nagy a kockázata a mechanikai sérülésnek. Az iPod-ban gumitámaszokkal van rezgésszigetelve a merevlemez, de ez nem nyújt 100%-os védelmet erős ütések ellen. Jobb esetben még képes elindulni a lemez néhányszor, ami elég időt adhat az adatmentésre, de a legtöbb esetben azonnal búcsút mondhatunk zenéinknek, képeinknek. Néha olyan is előfordul, hogy mindenféle fizikai behatás nélkül romlik el a lemez az iPod-ban, ez főleg idős készülékeknél jellemző.

Tipp: Zenéink mindig legyenek meg számítógépünkön is, ne csak az iPod-on, hogy egy esetleges merevlemez-tönkremenetel miatt nehogy újra kelljen digitalizálni CD gyűjteményünket. Hasonlóképpen fontos dokumentumokat sose tartsunk csak az iPod-on, legyen máshol is elmentve biztonságos helyen.

Betört, befolyt LCD kijelző, pixelhibák

Bár elég védetten vannak beépítve az iPod-ok kijelzői, mégis megeshet, hogy egy esetleges ütést vagy benyomódást már nem visel el az LCD törékeny üvegrétege, bereped, és a folyadékkristály szétfolyik a kijelzőben, használhatatlanná téve az iPod-ot. Szerencsére a legtöbb iPod modell kijelzője szervizelési nyom nélkül kicserélhető új panelre, így nem kell új iPod-ot venni.

Kontakthibás az audiojack, recseg

Leggyakrabban az iPod classic és iPod touch modelleknél előforduló típushiba. 2-3 év alatt, sok használat mellett annyira elgyengül az audio aljzat az iPod-ban, hogy gyakran csak a füles fél oldala szól, vagy recseg a legkisebb mozdulatra is. Szerencsére gyorsan meg tudjuk oldani az ilyen gondokat, legtöbbször már másnapra kész az új jack-kel szerelt iPod, ami ismét jópár évig szépen fog muzsikálni.

Tipp: Nézd meg, hogy nem-e csak szösz ment bele az audioaljzatba, ha igen, akkor azt egy tűvel óvatosan piszkáld ki! Ha nincs szennyeződés belül, akkor valószínűleg cserélni kell a jack-aljzatot és annak belső szalagkábelét.

Elázott, kimosott iPod-ok

Bizony, sokszor megesik, főleg az apróbb termetű iPod nano-knál, hogy észrevétlenül a zsebben marad és csak mosás után találjuk meg. Modelltől függően van némi esély az így pórul járt iPod-ok újraélesztésére. Fontos, hogy nem szabad ilyen iPod-ot töltőre dugni, hagyni kell egy langyos helyen kiszáradni, de minél előbb elhozni hozzánk. A beázás során az iPod belső alkatrészei elkezdenek korrodálódni, ami egy bizonyos idő után az elektronika végleges pusztulását jelenti. Ha időben eszközölünk egy alapos belső tisztítást, még megmaradhat az esély a készülék túlélésére. Akkut sajnos így is valószínűleg cserélni kell.

Gyenge, gyorsan merülő akku

2-3 év aktív használat során az iPod-ok akkumulátora fokozatosan elveszítheti kapacitását, egyre kevesebbet bír egy feltöltéssel. A híresztelésekkel ellentétben az iPod-ok akkuja cserélhető, tehát nem kell kidobni a már nem tölthető iPod-okat, ki tudjuk cserélni az összes modell energiaforrását új darabra.


Mindenek előtt tisztázni szeretnénk: nem veszünk át javításra korábban mások által szétszedett vagy javítani próbált készülékeket. Nagyon sok félreértéses helyzet adódott már ebből, amit a jövőben el fogunk kerülni.

Az alábbi űrlap kitöltésével üzenetet tudsz küldeni a problémás készülék adataival és hibaleírásával. Válaszlevelünkben megpróbálunk egy megközelítő árajánlatot adni a hiba kijavítására.

Ha nagyon sürgős volna a javítás, inkább keress fel minket személyesen vagy telefonon!