Drónos film, DJI Spark, tereprendezés

Erőgép a Bakonyban


Drónos film egy tereprendezésről

Olykor, mikor szabadidőnk engedi és adódik egy érdekesebb téma, készül egy-egy drónos film is a műhelyünkben. Így volt ez múlt hétvégén is, amikor vidéken voltam és egy kedves rokonunk, Fenó átjött terepet rendezni…

Az erőgép

No nem ásóval és lapáttal, hanem egy igazi erőgéppel. Igyekeztem tehát a bobcat forgolódását és rakodásait többféle nézőpontból lencsevégre kapni. A rövid drónos film egy DJI Spark-kal készült.

Tanulságok

Természetesen, mindig akad egy-két olyan dolog, amit utólag másképp csinálnék. Most is levontam néhány tanulságot a későbbi filmezésekre.

  • A tereprendezést reggel fél 8 körül kezdtük, ezért a nap még viszonylag alacsonyan állt. Jobban kellett volna figyelnem arra, hogy a drón lehetőleg mindig a farával legyen a nap felé. Még akkor is, amikor lefelé nézek a kameralencsével – például a bobcat megjelenésekor látszódik, hogy ez a részlet valamivel világosabb a többinél. Kívülről talán apróságnak tűnik, de szerintem számít. És persze utómunkával sokminden megoldható, az egész vágási, színezési folyamatot lerövidíti, ha egységesek a felvételek.
  • Ha van rá lehetőség, egy drónos film forgatásakor mindig legyen nálunk több akkumulátor! Az összes menetidőm 12-13 perc körül volt, ami pikk-pakk elillan, pláne hogyha a levegőben kell még beállítani egy-két dolgot… (Nos igen, vannak nálam jóval tapasztaltabb drónpilóták az APPSolute fedélzetén, de majd én is belejövök.)
  • Az utóbbi drónozások alkalmával többször is előfordult, hogy nem voltak letörölve a korábbi felvételek az SD kártyáról. Ez megintcsak az értékes menetidő pocsékolása, feltéve ha már felszálltunk és fent jut eszünkbe. Az igazán kínos szituáció az, amikor nincs is nálunk a számítógépünk és noha már töröltük a kártya tartalmát, a számítógépen nem ürítettük a lomtárat – így a felvételek nem törlődtek véglegesen és nem tudunk új képeket, videókat készíteni.
  • Nincs mese, az összképet – ha csak kis mértékben is, de – lerontják a kevésbé minőségi felvételek. Hiába gyönyörű a legtöbb vágókép, a napkeltéről készített videófelvétel, vagy a piros színekbe öltözött mező, ha egy másik vágásban a drón elfordulása kevésbé zökkenőmentes, máris keletkezik egy kis zavar az összképben.

Összegzés

A videóval nem az volt a célom, hogy elnyerjem a “profi drónos filmes” minősítést, hanem sokkal inkább, hogy egy betekintést adjak a céges gyakorló DJI Spark kalandjaiba és pár alapvető tanulságot levonjak a későbbi drónos filmezésekhez. A többi pedig csak gyakorlás kérdése, alakulni fog ez.

Ui.: ha érdekel néhány korábbi drónos felvételünk, engedd meg, hogy először elkalauzoljunk Bélapátfalvára!

Téli drónos repülés és videózás Bélapátfalván

Aztán a MOM Park környékére

Egy drónban rejlő ezernyi lehetőség


Drónfotóink egy csodaszépen gondozott kertről

Kertészmérnök barátunkkal beszélgettünk a munkáinkról, és felötlött bennünk a gondolat, hogy milyen jó lenne egy egészen más szemszögből megmutatni a munkájuk gyümölcsét. Felkerestük hát a szépen megtervezett, kivitelezett és gondosan ápolt kertet az egyik budai hegy oldalában, hogy egyrészt megcsodálhassuk, másrészt pedig hogy tapasztalatot gyűjthessünk az ingatlanfotózás területén. Mavic Air drónunk kiválóan teljesített, meg is mutatjuk a képeket!

A légi felvételeinket itt tudod megnézni!

A végleges adapter pont jó helyen tartja a lencsét, és minden gomb használható marad

Újrahasznosítás + 3D nyomtatás


Csináld magad: Így készíts a mobilodból mikroszkópot!

Környezettudatos szervizként egyrészt összegyűjtjük az általunk javított készülékek hibás alkatrészeit, másrészt folyton azon jár az agyunk, hogy valami módon új értelmet találjunk a kiselejtezett alkatrészeknek. Volt már rá példa, hogy MacBook fedlapjából óraszámlapot készítettünk, most pedig egy másik érdekes projektünket mutatjuk be!

Egy hibás iPhone 5s kamera

Egy hibás iPhone 5s kamera

Néhányan odavagyunk a fényképészetért, és minden olyan dologért, amivel képet lehet készíteni és objektívje van, így nem csoda hogy megragadta figyelmünket pár kidobott iPhone kameramodul az e-hulladékgyűjtő dobozunkban. El is kezdtek forogni a fogaskerekek, mit lehetne kezdeni a sérült, beázott kameraegységekkel. Nézegettük, forgattuk, aztán előkerült a szike, a csipesz és más kegyetlen szerszámok, és végül azon vettük észre magunkat, hogy kiműtöttük a kameramodul szemét, azaz magát az objektívegységet.

Így készül a mikroszkóp! Kattints!

FPV drónépítés, repülés

Nem könnyű levegőben maradni!


Egyre jobban megy a repülés! (videó)

Amióta megvan az fpv versenydrónom (drónjaim), igyekszem minél többször kimenni és gyakorolni a repülést. Eleinte szobában gyakoroltam – persze nem a valódi drónnal, hanem az FPV Freerider szimulátor segítségével, majd ahogy eljött a tavasz, már a szabadban is.

Ha összeszámolom, hogy négy akkum van, és eddig körülbelül 5-10 alkalommal tudtam kimenni és gyakorolni, akkor kijön az, hogy kb. 3 órát tölthettem levegőben a drónjaimmal. Nem mondanám soknak, de ennyi idő alatt is lehet fejlődni! Meg is mutatom, hogy a legutóbbi repülésemen mire jutottam!

A videót itt tudod megnézni!

Az ESC és az FC összekötése

Ötletelés, tervezés, logika


Drónépítés projekt: A motorok és az ESC végleges bekötése

Ott hagytuk abba, hogy a vázat összeállítottam, és nagyjából kisakkoztam, hogy hogyan fog elférni egymás fölé az FC és a központi 4-az-1-ben ESC a szűk vázban. Most az következik, hogy megmutatom, hogyan oldottam meg a motorvezetékek biztonságos eljuttatását a váz közepében elhelyezett ESC-hez, illetve továbbhaladunk az ESC és az FC összekötésével.

Ha központi ESC-t használunk, mindenképpen meg kell oldani, hogy a motorok vezetékei védettek legyenek a propellerek esetleges eltérüléséből adódó becsapódásoktól (“prop strike”). Van, aki a motor tövénél leviszi a váz aljára a vezetékeket (pl. Ummagawd Remix váza), és van aki beburkolja alaposan a felső részen futó vezetékeket. Én az utóbbi megoldást választottam, de szokásomhoz híven kerestem a legbiztosabb és egyben legelegánsabb megoldást.

Az motorvezetékek védelméről, az ESC és az FC összekötéséről itt olvashatsz tovább »