iPod classic

iPod

2001. október 23-án mutatta be az Apple az első iPod-ot “1.000 dal a zsebedben” szlogennel.

iPodAz első generációs iPod monokróm LCD kijelzővel bírt, 5GB-os merevlemezén 1000 mp3-ba kódolt dal fért el és az ára $399 volt. Versenytársai közül kis méretével (1.8″-os beépített lemez az akkoriban elterjedt 2.5″-os helyett) és egyszerű kezelhetőségével tűnt ki. A kezelőszerv egy mechanikus tárcsa volt, középen egy és a tárcsa körül még 4 gombbal. 10 órányi zenelejátszást bírt egy feltöltéssel.

2002. március 22-én az Apple bemutatta 10GB-os testvérét $499-ért. Megjelent a szoftverben a vCard formátum kezelése, lehetővé vált a névjegyzékek szinkronizálása Mac-ről.


iPod 2G

iPod 2GA második generációs iPod-ot 2002. július 17-én mutatta be az Apple. Formavilága teljesen ugyanaz volt, mint elődjéé, a hold kapcsolót újratervezték, a FireWire port kapott egy fedelet és ami a legfontosabb: a mechanikus görgőt felváltotta az érintésérzékeny görgő. Az iPod előlapjának éleit is lekerekítették. 10GB-os ($399) és 20GB-os ($499) tárkapacitású modellek közül lehetett választani. Az 5GB-os első generációs iPod továbbra is kapható volt csökkentett, $299-os áron.

Fontos megemlíteni, hogy az Apple ekkor kezdett el Windows-kompatibilis iPodokat is forgalmazni. Ezek a változatok 4 tűsből 6 tűsre alakító FireWire csatlakozóval érkeztek és a Misicmatch Jukebox szoftvert mellékelték hozzájuk iTunes helyett.

2002 decemberében láthattunk először limitált kiadású iPodokat, hátlapjukba Madonna, Tony Hawk, Beck autogramját vagy a No Doubt együttes logóját gravírozták.


iPod 3G

iPod 3G2003. Április 28-án egy teljesen áttervezett iPodot mutatott be az Apple. A korábbi modelleknél vékonyabb modellben leváltotta a FireWire csatlakozót az iPod-okban azóta is használt Dokk-csatlakozó, valamint bemutatkozott a Touch Wheel is, a teljesen érintésérzékeny felületű görgő, hasonló elven működő gombokkal a görgő felett egy sorban, a kijelző alatt. Az iPod eleje és a hátulja is legömbölyített élekkel rendelkezett. Bemutatták az iPod mellett az iPod-hoz csatlakoztatható vezetékes távirányítót, melynek csatlakozóját a jack melletti 4 pólusú aljzat tudta fogadni. A 10GB-os modell ára $299, a 15GB-os ára US$399, a 30GB-os változaté pedig $499 volt. Ekkor már az iPod-ok Mac-kel és PC-vel is kompatibilisek voltak, a Windows felhasználóknak csak újra kellett formázniuk az iPod-ot, ha használni szerették volna PC-iken. Az akkuélettartam lecsökkent 8 órára, részben a Lítium-Ion technológiájú akkuk használatának köszönhetően szemben a Lítium-Polimer akkukkal.

2003. szeptember 8-án a 15GB-os modellt 20GB-os, a 30GB-os modellt 40GB-os tárkapacitású kiadás váltotta fel. A Musicmatch szoftvert felváltotta az első Windows-ra készült iTunes (4.1).