Címke: MagSafe

MagSafe kábelvéder handmade csodák, magsafe töltő házilag védve, nem ajánlott töltőkábel élettartam meghosszabbító megoldás, MagSafe töltő javítása

homemade kábel csodák


Néhány gondolat a MagSafe töltőkről

A MagSafe töltő leggyakoribb hibái

Sokan tapasztalhattuk már, hogy a hálózati töltő nem tölt, vagy nem úgy tölt, ahogy kéne. Ez minden esetben bosszantó, azonban ahhoz, hogy a MagSafe töltő javítása sikeres legyen, tudnunk kell, hogy mi okozza a problémát.

  1. Abban az esetben, ha a MagSafe töltőnk csak akkor tölt, amikor a kábel egy bizonyos pozícióban áll, akkor biztosan meg van szakadva valahol a vezeték.
  2. A másik gyakran előforduló hiba, hogy a kábel láthatólag is meg van sérülve, eltépődött. Ilyenkor kezdetben még nem olyan komoly a probléma, viszont szépen lassan a kábel sérülésénél foszlani kezd a testkábel (külső fémszálak). Idővel a vezeték teljesen el tud szakadni.
  3. Ha egyáltalán nem tölt, akkor két lehetőség áll fent. A kábel vagy meghibásodott, vagy az elektronikában lévő egyik alkatrész ment tönkre (ez többnyire a trafó, és ebben az esetben van úgy, hogy a töltő javítása nem gazdaságos).

Hogyan előzd meg a bajt? És mit tegyél, ha már bekövetkezett? Olvass tovább!

Válaszd az eredetit!


Eredeti és hamisított MagSafe töltőket boncoltunk!

Nemrégiben keresett fel minket egy Ügyfelünk meghibásodott MacBook Air töltőjével. A hibaleírás alapján nem világít rajta a visszajelző led és nem tölti a készüléket. Valamint nem található rajta Apple logó, emellett erősen égett szaga van. Biztos, hogy eredeti a MagSafe töltő?

Szakértői szemmel, bevizsgálás után könnyen megállapítható, hogy a javításra leadott MagSafe 2 típusú töltő egy utángyártott darab.

MagSafe töltő, Eredeti, gyári vs utángyártott, hamis MagSafe töltők

A képen jól látható az első lényeges különbség, ami megbontás után rögtön szemet szúrt, miszerint a bal oldalon lévő eredeti töltő vastag réz lefogatóval és hőelvezetővel rendelkezik, melyet hőpasztával és jó minőségű 3M hővezető fóliával láttak el. Ezzel szemben a jobb oldali hamisítványban egy vékony alumínium lemez található, egy silány minőségű műanyag lappal, hőpaszta nélkül. Emiatt a keletkező hő nem tud megfelelően távozni a MagSafe-ből, mely további problémákhoz, túlmelegedéshez és esetenként rövidzárhoz is vezethet. És van még itt néhány turpisság…

Olvasd tovább cikkünket, melyben fény derül az igazságra! »

Eredeti és utángyártott iPhone falitöltő

Felismernéd a hamisat?


Miért gyulladt ki ez az iPhone töltő?

A képeken látható iPhone töltő ismerősünké volt, ő hozta be hozzánk, hogy vizsgáljuk meg. Ő az iPhone 6s készülékét töltötte vele rendszeresen, egészen addig, amíg a töltő nem gyulladt, és majdnem felgyújtotta tulajdonosa lakását. Szerencsére éppen voltak otthon, így nem történt baj, és az iPhone-nak is “szerencsére” csak az akkumulátorát tette tönkre a hibás iPhone töltő. Vizsgáljuk hát meg, miért okozott majdnem tüzet ez az iPhone töltő!

A fentiekből is látszik, hogy komolyan kell vennünk a kérdést, milyen töltőt használunk Apple kütyüink töltéséhez. Könnyen azt hihetjük, hogy amelyik töltőbe bele lehet dugni egy USB kábelt, az már megfelelő is lesz készülékünk töltésére. Sajnos ez nem így van, az Apple töltői (más gyártóké is) nagyon komoly fejlesztések eredménye, melyet nem egyszerű utánozni. Ha töltőt keresel iPhone-odhoz, kattints ide!

Felismernéd a hamis töltőt? Kattints ide, hogy kiderítsd!

Helyes töltési mód: a kábel nincs megtörve

Hogyan használjuk MagSafe töltőnket?

Az Apple 2006 óta alkalmaz MagSafe töltőket mobil gépeikben, ami egy nagyon jó ötletnek indult, viszont a megvalósítással akadtak sajnos gondok. Szeretnénk bemutatni a MagSafe töltők típushibáit és ezen hibák elkerülésének módjait, hogy minél hosszabb élettartamot tudjunk elérni használatuk során.

A régebbi, fehér színű, “T” típusú csatlakozós töltőnél a töltőhöz használt kábel külső szigetelése könnyen deformálódik, és emiatt egy idő után a belső vezetékek is elgyengülnek majd eltörnek, majd egy idő után zárlatos lesz a töltő. Jobb esetben csak megszűnik működni, rosszabb esetben akár meg is éghet, további károkat okozva. Ezeknek a töltőknek gyenge pontjuk a töltőfej végénél lévő, illetve a töltőbe vezető csatlakozási pont.

Zárlatos kábel kezdődő égése

Zárlatos kábel kezdődő égése

Eltört és megszakadt kábel

Eltört és megszakadt kábel

Megégett MagSafe kábel

Megégett MagSafe kábel

Töltőnél megszakadt kábel

Töltőnél megszakadt kábel

Ahhoz, hogy ne legyen gond az ilyen típusú töltőnkkel, pár egyszerű dologra kell csak odafigyelni: nem szabad megtörni sehol a kábelt, sem töltés közben, sem pedig tároláskor.

Helyes töltési mód: a kábel nincs megtörve

Helyes töltési mód: a kábel nincs megtörve

Helytelen töltési mód: a kábel meg van törve

Helytelen töltési mód: a kábel meg van törve

A töltő tárolásakor különösen oda kell figyelni, nem mindegy, hogy hogyan tekerjük fel a kábelt a töltőre. Ha a fülekre szeretnénk feltekerni a kábelt, hagyjunk a töltő felőli oldalon 3-4 centiméternyi egyenes szakaszt, hogy ne törjön meg a kábel. Egyébként nem feltétlenül javasoljuk a fülek használatát, elégséges a kábelt a töltő köré tekerni, de előtte ennél a módszernél is hagyjunk legalább két ujjnyi egyenes szakaszt. Képekkel illusztráltuk a helyes és helytelen használatot.

Helyes tárolási mód: a kábel a csatlakozórésznél lazára van hagyva, így nem törik meg.

Helyes tárolási mód: a kábel a csatlakozórésznél lazára van hagyva, így nem törik meg.

Helytelen tárolási mód: a kábel megfeszült és megtört feltekeréskor

Helytelen tárolási mód: a kábel megfeszült és megtört feltekeréskor

Az újabb típusú, “L” alakú töltőknél már jóval rugalmasabb és merevebb a kábel borításának anyaga, ezeknél a töltőknél egyáltalán nem jellemző, hogy megtörnének, vagy elszakadnának. Azonban a merev borításnak is van hátránya: a töltőfejnél a belső rész nincs beleragasztva a töltőfejbe, emiatt ha sokat csavargatjuk a töltőfejet (például amikor a töltőcsatlakozóhoz fordítjuk), egy idő után elcsavarodik a belső vezeték is, ami egy idő után el is szakad. Úgy lehet felismerni az ilyen jellegű hibát, hogy a töltőfej már nincs mereven a kábel végén, hanem könnyen elcsavarodik. Érdemes ezért a töltőfejet a kábelnél fogva a gép felé fordítani, nem pedig csak a fejet forgatni. Így hosszabb élettartamot érhetünk el ezeknél a töltőknél.

Újabb, "L" típusú töltőnél jellemző a kábelről lecsavarodott töltőfej

Újabb, "L" típusú töltőnél jellemző a kábelről lecsavarodott töltőfej

Beragadt érintkező a töltőfejben

Beragadt érintkező a töltőfejben

Nagyon ritkán olyan probléma is előfordulhat a töltőfejekkel, hogy a belső, rugós érintkezők közül valamelyik (akár több is) beragad. Ezt nem minden esetben lehet orvosolni, viszont a fentebb említett problémák nagy részére tudunk megoldást.

A töltő csatlakoztatásakor és leválasztásakor is ügyelni kell arra, hogy ne feszítsük fölöslegesen a kábelt, inkább a töltőfejet fogjuk meg leválasztáskor, így nem éri a kábelt túlzott igénybevétel.

Helyes leválasztás a töltőfejnél fogva

Helyes leválasztás a töltőfejnél fogva

Helytelen leválasztás a kábelnél fogva

Helytelen leválasztás a kábelnél fogva

Helyes leválasztás a töltőfejnél fogva

Helyes leválasztás a töltőfejnél fogva

Helytelen leválasztás a kábelnél fogva

Helytelen leválasztás a kábelnél fogva

Fontos még tudni, hogy a régebbi, “T” típusú töltőknél, ha a töltőfejnél sérül vagy ég meg a kábel, akkor azt az Apple garancián túl cseréli egy új töltőre.

MagSafe töltő ragasztása

MagSafe töltő javítás

Időnként kapunk meghibásodott MagSafe töltőket is, hogy próbáljunk velük kezdeni valamit. Egy részükön szerencsére tudunk segíteni.

A probléma ott gyökerezik, hogy sokan nagyon szorosan rátekerik a kábelt a töltőre, amikor nem használják, emiatt lassan megtörik a kábel belül, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem tölti a gépet. Ha a töltő felőli részen ment tönkre a kábel, azon szerencsére tudunk segíteni, a minap is javítottunk egy ilyen töltőt, az összeillesztéséről készítettünk pár képet, a szétszedési módszerünket viszont titokban tartjuk.

Bár nem egyszerű szétszedni az Apple MagSafe töltőjét, mivel egybe van hegesztve a műanyag háza, nyommentesen szét tudjuk szedni az eszközt és utána össze is tudjuk úgy illeszteni és ragasztani, hogy nem látszik rajta a beavatkozásunk. Ha a kábel töltő felőli oldala tört meg, azon tudunk segíteni, mindössze kb. 5 centivel rövidebb lesz a kábel, mert a törött részt le kell vágni és újraforrasztani a töltő belsejébe. Ha a csatlakozó felőli oldal tört meg, azon nehezebb segíteni, de megpróbálunk mindenképp.

Egy ilyen töltő igen költséges, ezért ha tönkremegy, mindenképp érdemes megjavíttatni árának töredékéért.