Fényes felületű és selyemfényű fóliákkal fóliázott gépek #élménybeszámoló #fóliázás

Már Mac-edet is tudjuk fóliázni! – MacBook fóliázás

Az utóbbi hetek egyik nagy örömhíre Apple szervizünkben, hogy pár év kihagyás után újra fóliázunk! MacBook-okat, iPhone-okat és iPad-eket is. Egyszóval a legfontosabb Apple készülékekre jó minőségű, gép által, precízen kivágott fóliát tudunk varázsolni, milliméter pontosan. A kulisszatitkokra, hogy miért hagytuk abba ezt a szolgáltatást pár éve és miért kezdtük most újra, illetve hogy miként történik egy szakszerű Mac fóliázás (illetve más Apple készülékek fóliázása), pár sorral lejjebb fény derül!

Aki régóta ismer minket, az tudhatja, hogy 6-7 éve volt egy rövid időszak, amikor MacBook-ok karcvédő fóliázását is vállaltuk. A minőséggel nem volt gondunk, nagyon szerettük a védőfóliákat, de nagyon macerás volt a külsős céggel történő gyártás. Le is álltunk a tervezéssel és gyártással, és mostanra már kezdett elhalványulni a gépfóliázásaink emléke, amikor saját gépeink kapcsán újra eszünkbe jutott a dolog. Újból elővettük a projektet a fiókból, leporoltuk, és a korábbi tapasztalatainkból kiindulva megvizsgáltuk, hogy hogyan tudnánk gördülékennyé, fenntarthatóvá tenni.

A fóliázás evolúciója az APPSolute-ban

Szóval 2020 végén kitaláltuk, hogy újból belevágunk a fóliázásba, mert szerettük volna megóvni laptopjainkat, kerékpárjainkat és egyéb használati tárgyainkat. A külsős céggel történő gyártást ez esetben kizártuk, mert nem lehetett gazdaságosan működtetni. Egyrészt a prototípusok leméretezése, megrajzolása és legyártása gépenként 3-4 iterációt igényel, és ezt külsős céggel lezongorázni több hetet is igénybe vesz. Ez kb. 10-12 géptípus esetén időtlen idő lenne. Az átfutási időn túl probléma az is, hogy nem ismerjük a gyártónál lévő plotter kalibrációs paramétereit, ezért korábban gyakran előfordult olyan, hogy a pontatlan vágás miatt a precíz terveinket kellett “hibássá” méretezni, hogy korrigáljuk a vágógép hibáit. Ez egy idő után teljesen követhetetlenné vált, ráadásul a terveink is kárba vesztek egy másik gépre való átállás esetén. Egy szó, mint száz, úgy láttuk, hogy a fóliagyártásnak a saját plotter az egyik kulcsa.

Az alapanyag befűzése

Az alapanyag befűzése

A másik kulcs a jó alapanyag. Az általunk korábban használt 3M VentureShield TPU karosszériavédő fólia gyártását megszüntette a gyártó, mivel az nem bírta az UV sugárzást, és pár év használat után elkezdett besárgulni. Az én gépemet 2014-ben fóliáztam, és 2021-ben még ugyan rajta volt a fólia, de már vállalhatatlanul nézett ki. Új alapanyag után néztünk, és így esett a választásunk a Skyfol és STEK termékeire. Ezeket a fóliákat is autók karosszériavédelmére fejlesztették ki, de már UV-állók is az öngyógyulási képesség mellett. (A gépemet azóta már újrafóliáztam, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.)

A vágóplotterünk története

Körülnéztünk a piacon plotter-ügyben, és azt láttuk, hogy a legnevesebb gyártók (Roland, Mimaki, Summa, Graphtec) plotterei újonnan borzasztó magas áron szerezhetőek be. Emiatt sokat nézelődtünk a használt piacon is, de nem nagyon akadt a horgunkra megfelelő példány. Végül letettük a voksunkat a Silhouette Came 4 Pro mellett, ami inkább konzumer kategóriás gép, de jókat hallottunk róla, és az ára sem volt vészes. A Silhouette a Graphtec leányvállalata, és maga a plotter eléggé hasonlít felépítésében egy Graphtec plotterre, ezért nyugodtak voltunk afelől, hogy jó terméket vásároltunk.

Elég nagy kereslet volt/van a gépre, ezért sokat kellett várni rá, hogy megérkezzen, de ha jól emlékszem, év végére meg is érkezett. Izgatottan kipróbáltuk a már megrendelt próbafóliákra, és sajnos azt tapasztaltuk, hogy időnként vonalat tévesztett. Nem pontatlanul vágott, mert a hibákat egyértelműen tudtuk reprodukálni, hanem inkább valamiféle szoftveres hibája lehetett. Ezen kívül az egyik fedlapja nagyon gyenge kialakításúnak bizonyult, és első kinyitáskor letört róla egy apró fül, ami a helyén tartotta volna. Hangosnak hangos volt, de azzal együtt lehetett élni, viszont a hibás vágás miatt elváltak útjaink, visszavittük a forgalmazónak. Mivel nem vesztettük el teljesen a hitünket a gépben, rendeltünk még egy ugyanolyat, hátha csak egyedi a hibajelenség. Fél évvel későbbre sem érkezett abból a típusból Magyarországra, gyártói kapacitáshiány miatt, így letettünk a dologról ismét.

Graphtec CE6000-60 plotterünk

Graphtec CE6000-60 plotterünk

Aztán, sok utánajárást és unszolást követően egyik dekoros ismerősünk jelezte, hogy eladná az egyik, kihasználatlan Graphtec CE6000-60 plotterét. Azonnal ugrottunk, és rövid ismerkedést követően meg is vásároltuk a gépet! A Graphtec CE6000-es szériájából származó 60 centiméter vágószélességű gép nem mai darab, egy matrica tanúsága alapján 2013 október elsején látta meg a napvilágot. Ezt a szériát 6-7 évig futtatta a gyártó, és csak a közelmúltban vette át a helyét a CE7000-es széria. Így, hogy volt összehasonlítási alapunk a korábbi, Silhouette plotter kapcsán, teljesen el voltunk ámulva az új (régi) gépünk teljesítményétől. A 8 éves Graphtec gép ezerszer masszívabb, halkabb, precízebb, mint az újonnan vásárolt Cameo plotterünk. Nagyon örülünk, hogy hozzájuthattunk, öröm vele a munka.

Gyártás és tervezés

Így, hogy végre megoldódott a vágóplotter kérdése, neki is láttunk a Mac laptopok leméretezésének és a fóliák megtervezésének. Vásároltunk olcsó dekorfóliát is, amivel tudtunk gyakorolni és kiismertük a plotter működését, illetve az elkészített prototípusokat is ebből az anyagból vágtuk ki, hogy rápróbálhassuk a gépekre.

A leméretezett gépre egyszerű dekorfóliából vágunk próbafóliákat.

A leméretezett gépre egyszerű dekorfóliából vágunk próbafóliákat.

Fentebb írtam, hogy mennyire körülményes volt külsős céggel végigzongorázni egy-egy géptípus pontos leméretezését és a fólia legyártását. Hát ezzel szemben így, hogy tervezést követően egyből ki tudtuk próbálni a vágást, és egyből tudtunk korrigálni, igen rövid idő alatt végeztünk a tervezésekkel és tesztelésekkel. A saját plotternek előnye még, hogy mindig csak éppen annyit kell kivágnunk a nyersanyagból, amire éppen szükségünk van. (Korábban ugyanis logisztikai okokból kifolyólag egyszerre 5-10 gépre való fóliát vágattunk ki, és tartottunk előkészítve raktáron.)

Selyemfényű és fényes felületű fóliából gyártunk fóliákat, de igény esetén bármilyen színű és felületű anyagból le tudunk gyártani bármilyen gépfóliát.

A megtervezett sablonok

A megtervezett sablonok

MacBook fóliák

Ezekre a Mac laptopokra készítettük el a sablonjainkat (egyelőre, de bővül a lista!)

  •  MacBook 12″
  •  MacBook Air Unibody 11″ és 13″
  •  MacBook Air Retina 13″
  •  MacBook Pro Unibody 13″, 15″ és 17″
  •  MacBook Pro Retina 13″ és 15″
  •  MacBook Pro TouchBar 13″, 15″ és 16″
  •  MacBook Pro non-TouchBar 13″

Az iPad-ek esetében is folyamatosan bővül a kínálat, egyelőre az iPad Pro modellek hátlapi fóliájának sablonjait készítettük el, de igen rövid idő alatt meg tudjuk oldani a régebbi modellek megtervezését és gyártását is. Ezen kívül gyakorlatilag bármit le tudunk fóliázni, például a 3D nyomtatott kulcstartóinkba helyezett Apple AirTag-jainkre is tettünk fóliát, így azok sem karcolódnak. Nem beszélve az összes iPhone modellről, amikre szintén terveztünk fóliát.

A fóliákat elsősorban felhelyezéssel együtt értékesítjük, mert azt látjuk, hogy megfelelő rutinnal lehet csak szép munkát végezni. Laikusként nem is érdemes próbálkozni, mert nem lesz szép az eredmény, és rossz esetben a gépünket is beáztathatjuk. Webshopunkban böngészheted elérhető fóliáink listáját és árait. Természetesen egyedi igényeket is kiszolgálunk, ehhez vedd fel velünk a kapcsolatot!

És hogy miért éri meg a fóliázás, azt az iPhone-ok esetében már ebben az irományunkban is összefoglaltuk.

A fóliázás menete

Amikor bekerül hozzánk egy gép fóliázásra, elővesszük a sablonjainkat, és elhelyezzük a vágáshoz létrehozott dokumentumban. Ha maradna a tekercs méretéhez igazított rajzvásznon még hely, azt kisebb mintákkal, talpfóliákkal népesítjük be, hogy minél kevesebb anyag vesszen kárba.

Ezzel párhuzamosan előkészítjük a plottert is. A tekercsben tárolt fóliát befűzzük, és leellenőrizzük, hogy merőlegese-e a plotter görgőre. Ugyan eléggé rövid szakasz esik egy vágásra (max. 30-40 centi), fontos, hogy ne legyen ferde a fólia befogása. Egyébként annyira profi ez a plotter, hogy a fólia befogását követően automatikusan megméri annak a szélességét, és beáll a jobb alsó sarokba. Természetesen a rajzprogrammal is kommunikál, és így pontos rajzvászonméretet lehet beállítani a vágáshoz. Ha legutóbb más anyaggal dolgoztunk, hajszálpontosan be kell állítani a vágókés hosszát is.

Alig látszik a vágópenge, nagyon precíz szerkezet!

Alig látszik a vágópenge, nagyon precíz szerkezet!

A fóliát feltenni nem ördöngösség, de viszonylag nagy rutint és precizitást igényel. Először is 3M-es mikroszálas kendővel teljesen letisztítjuk, zsírtalanítjuk a gépházat.

A megnedvesített fóliát pontosan el kell helyezni

A megnedvesített fóliát pontosan el kell helyezni

A fóliát szappanos oldattal tesszük fel a gépre, ezért külön oda kell figyelni arra, hogy egy csepp nedvesség se jusson a gép nyílásaiba.

Egy csepp nedvesség sem jut a gép belsejébe

Egy csepp nedvesség sem jut a gép belsejébe

Ezt követően enyhén szappanos vízzel lepermetezzük a fóliázandó felületet, majd a fóliát is benedvesítjük. Ügyelni kell arra is, hogy egy porszem se kerüljön a fólia és a gépház közé. A nedves fóliát ráterítjük a gép burkolatára, és pozícionáljuk.

Középről kifelé elkezdjük egy gumipengével kisimítani a fólia alatti nedvességet, ügyelve arra, hogy a széleken mindent felitassunk egy előkészített kendővel. Nedves állapotban még könnyű visszaszedni a fóliát, ha esetleg egy-egy kósza porszem kerülne alá.

Gumi kinyomólappal elkezdődik a nedvesség kipréselése a fólia alól

Gumi kinyomólappal elkezdődik a nedvesség kipréselése a fólia alól

A nagyobb felületek a kisimítást követően már nem tudnak elmozdulni, de például az oldalsó élek fóliái még könnyen elmozdulhtnak felhelyezést követően. Ezért fóliázást követően az a legjobb, ha pár órán keresztül pihentetni hagyjuk a gépet, hogy a fólia alatti nedvesség kiszáradhasson. Ez a fóliázást követő pár napon belül véglegesedik igazán, és simul ki maximálisan a fólia. Összességében egy MacBook fóliázása nagyságrendileg 1-2 órát vesz igénybe az alapvető szárítással együtt.

Kinek ajánljuk?

A gépfóliázást azoknak ajánljuk, akik szeretnének vigyázni a gépük épségére és tartanak attól, hogy egy véletlen baleset folytán megkarcolódna gépük alja, fedlapja, vagy oldalsó éle. A védőfólia értékesítéskor is emelheti a gép értékét, hiszen karcmentesen, eredeti állapotában őrzi meg a gépünket.

A fóliázás mellé külön érdemes lehet az újabb gépek esetében a kijelzőt is fóliázni megfelelő matt vagy fényes felületű fóliával, mivel ezeknél a gépeknél a billentyűzet könnyen bele tud karcolni a kijelzőbe a gép összecsukott állapotában. Én nemcsak emiatt fóliáztam a kijelzőmet is, hanem amiatt is, hogy matt legyen a felülete. Korábbi gépeim kijelzője is matt felületű volt, zavart volna a csillogó, tükröződő felület. Kijelzővédő fóliákat is tartunk raktáron a gyakoribb típusokhoz.

Hogyan tovább?

Egyelőre nagyon örülünk annak, hogy védőfóliázási szolgáltatásunkat újra tudtuk indítani, és a hozzánk hasonló Ügyfeleinknek ismét van lehetősége a gépük védelmére. Most, hogy a Mac laptopokra megvannak a sablonok, el fogjuk készíteni az összes iPhone-ra és iPad-re is a védőfóliák sablonjait. Ezen kívül tervezzük pár komolyabb kerékpártípus leméretezését és fóliázását is, de gyakorlatilag bármi szóba jöhet most, hogy házon belülre került a gyártásunk. Még az is lehet, hogy matricákat is fogunk készíteni, ki tudja!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük