Címke: tisztítás

Airpods tisztítása, fülhallgató tisztítás

higiénia!


Az Airpods szakszerű tisztítása

Előző cikkünkben az iPhone tisztításáról (kiemelten is a hangszóró tisztításáról) írtunk egy útmutatót. Mostani cikkünkben, mintegy folytatásként, a(z Apple) fülhallgatók tisztántartása lesz célkeresztben. Szinte mindenkinek ott van napi szinten a fülében, a zsebében, esetleg a táska mélyén, viszont a tisztítását a legtöbben valahogy elfelejtik. Most elsősorban az Earpods-ok és Airpods-ok külső tisztítását nézzük meg, ezeknek is az otthoni kivitelezésében igyekszünk tanácsokkal szolgálni.

Fülhallgató tisztítás – a higiénia miatt is fontos!

A fülhallgató tisztítása elsősorban négy dolog miatt indokolt:

  • meghosszabbíthatjuk az eszköz élettartamát
  • kiküszöbölhetünk egy enyhe működésbeli zavart (a halk hangszóró esetét)
  • csökkentjük a fertőzésveszélyt
  • és szép, újszerű állapotban tartjuk a kiegészítőt.

“Nem hallom”

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy elindult otthonról, berakta a fülébe kedvenc zenéjét és a fülhallgató egyik oldala jóval halkabb volt a másiknál. Nyilvánvalóan eltömődött, nem pedig tönkrement.

Az Earpods és az Airpods is – kialakításukból adódóan – elég könnyen eltömődik. Ilyenkor persze megijed az ember, hogy mi lesz “szeretett” fülhallgatójával. Egy pár perces tisztítással ezen hamar túl is lehetünk. Így a zenét is tovább élvezhetjük és nem kell eldobnunk, újra cserélnünk az “audio-élményekért felelős telefon kiegészítőnket”.

A vírusok telephelye felszámolva!

Mondani sem kell, hogy a járvány idején kiemelt fontosságú mindennapos használati tárgyaink fertőtlenítése, és ez alól a fülhallgatóink sem kivételek. Ha másért nem, ezért is érdemes lehet megejteni a pár perces folyamatot bizonyos időközönként.

Maga a tisztítási folyamat

Az iPhone tisztításához hasonlóan, itt is szükségünk lesz az alábbiakra:

  • fogkefe
  • izopropil-alkohol / alkoholos ablaktisztító,
  • egy kiszuperált rongy
  • fogpiszkáló (ez utóbbiból teljesen mindegy, hogy a fa vagy a műanyag verziót választjuk).

1. Elsőként a fogpiszkálóval kell kikaparni a fülhallgató rácsaiból a beleragadt szennyeződéseket. Itt még semmilyen folyadékot nem kell használni. Nagyon fontos, hogy csak a felszínt kaparjuk, nem pedig átszúrjuk a kis lyukakat.

2. Ezt követően fújjunk a fogkefére egy kis ablaktisztítót (fontos, hogy alkoholos legyen, hogy elpárologjon a maradék). Ha túl sokat fújtunk, akkor az ujjunkkal nyugodtan kicsit dörzsöljük meg a fogkefe sörtéit. Ezután a fülhallgató rácsait dörzsöljük át a nedves fogkefével. Ha jó munkát végeztünk, akkor már nagyjából átlátunk a kis rácson. Ezután egy ronggyal is nyugodtan töröljük át.

Fontos tanács: az alkoholos szert soha ne közvetlenül a tisztítandó felületre fújjuk, vagy öntsük, hanem mindig a tisztítóeszközre juttassuk először. Így elkerülhetjük, hogy a nem kívántnál hirtelen többet folyatunk a fülhallgatóra és esetleg a hangszóró belsejébe is bejut a folyadék, működési hibákat eredményezve.

Airpods töltőtok tisztítása

Airpods esetében a töltőtoknak is érdemes egy kis figyelmet szentelni. Töröljük át alkoholos kendővel, illetve egy fogkefét is bevethetünk, ha makacsabb foltokat is észlelünk. Az alkoholos tisztítás után még egy tiszta ronggyal is áttörölhetjük a tokot. Ha igényesek vagyunk, olyan fehér lesz mint újkorában.

Ügyeljünk arra, hogy az Airpods tokja sem vízálló, ne kerüljön nedvesség a belsejébe!

A fülhallgatókábel tisztítása

Az Earpods – de akár más vezetékes fülhallgatók, fejhallgatók – esetében bizony a kábel is összekoszolódik idővel. Egy Earpods-nál mindez elég feltűnő, a fehér színből adódóan, ám egy sötét fülhallgatókábel esetében akár évekig is hordhatjuk a “bacitelepeket”, mert egyszerűen nincs szembetűnő különbség. Ilyenkor elsősorban a higiénia miatt fontos a tisztítás, különösen a járvány idejében. A kábelek tisztítása meglehetősen egyszerű: fújjunk egy kis ablaktisztítót egy rongyra és húzzuk végig a kábelen. Ha jól dolgoztunk, akkor szinte új fényében fog csillogni mind a fülhallgató, mind a “zsinórja”.

Fontos a rendszeresség

A fülhallgató tisztítását érdemes rendszeresen (havonta vagy akár hetente is) elvégezni, így e kiegészítőnk is sokkal hosszabb ideig fog szolgálni minket (mellyel sokat spórolhatunk), illetve a környezetvédelem ügyének is teszünk egy halvány gesztust.

Jómagam a 2017-ben vásárolt iPhone készülékem mellé kapott fülest használom és hála a tisztításnak meg egy kis odafigyelésnek tökéletesen működik mind a mai napig. :)

Sajnos a tisztítás olyan problémák esetén nem megoldás, amikor egyáltalán nem szól a fülhallgatónk egyik vagy másik oldala. Ott valószínűleg már tényleg csak az eszköz cseréje fog segíteni.


Akinek bármi további kérdése van a fülhallgató tisztítás folyamatáról, annak érdemes végigszaladni az Apple oldalán olvasható útmutatón is.

iPhone-ok szakszerű tisztítása

ha nem tiszta, vidd vissza


Az iPhone szakszerű tisztítása, kívül-belül

Az okostelefonok ma az egyik legsokoldalúbban használt mindennapi eszközeink. Folyamatosan magunknál hordjuk őket és a legkülönfélébb helyzetekben kell szolgálatot teljesíteniük. Egy telefon átlagos használat mellett is sok felülettel érintkezik, könnyen bekoszolódik, nemhogy piszkos környezetben. Éppen ezért érdemes időnként alapos tisztítás alá vetni – és nemcsak esztétikai, hanem higiénai okokból kifolyólag is! Cikkünk nem meglepő módon az iPhone-ok külső-belső tisztításáról fog szólni, ennek is az otthoni kivitelezésében igyekszünk tanácsokat adni. Sok esetben ugyanis nincs szükség szervizkörülményekre az iPhone tisztítás szakszerű kivitelezéséhez.

Kosz, zsírfoltok, eltömődés

A hétköznapi használat talán legészrevehetőbb nyoma, hogy a képernyőnk koszos, enyhén zsíros lesz. Ez részben a kezünknek, részben az arcunknak köszönhető. De nemcsak a “koszos kijelző” tünete lehet szembetűnő, két érdekes hibajelenséget érdemes megemlíteni:

  • nőknél például előfordul olykor, hogy a sminkük egy része belemegy a telefon előlapi hangszórójába, mely így lassan eltömődik és a telefonpartner nehezen lesz hallható.
  • azoknál a készülékeknél, amik még TouchID-t használnak, előfordulhat, hogy a Home gomb (emögött helyezkedik el az ujjlenyomat-olvasó) szintén összekoszolódik, ezt követően pedig a telefon nem mindig ismeri fel tulajdonosának ujjlenyomatát.

A jó hír, hogy ezeket mind megelőzhetjük vagy akár orvosolhatjuk az iPhone tisztításával. (Az első esetben néha a belső hangszóró tisztítás is elkerülhetetlen a tökéletes eredményhez.)
Nézzük is a szakszerű iPhone tisztítás lépéseit!

A processzor hűtési rendszerének vázlata, Apple gép karbantartás

hőpasztacsere


Mennyit bír ki egy Apple gép karbantartás nélkül?

Ha 2012 körül gyártott MacBook Air-t Retina kijelzős MacBook Pro-t használsz, van számodra egy fontos hírünk, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy még jópár évig hibamentesen használhasd hű munkatársad! Ha korábbi gépet használsz, akkor is fontosak lehetnek a következő sorok! Cikkünkben nemcsak a címben feltett kérdésre igyekszünk majd választ adni, hanem elmagyarázzuk, miért is olyan fontos egy Apple gép rendszeres időközönkénti karbantartása.

Olvasd el cikkünket, hogy meghosszabbíthasd Apple géped életét!

Amit az Apple elfelejt közölni új gép vásárlásakor…

Az Apple gépek mindig is a magas árszínvonal képviselői voltak és szerencsére a minőségben is többnyire a felső kategóriát képviselik. Ehhez mérten az Apple gépek vásárlói a legtöbb esetben nem 1-2 évre terveznek egy új gép vásárlásakor, hanem inkább átlagosan 3-4 évnyi használatra. Ennek elméletben semmi akadálya nem volna, hiszen az Apple gépek nem avulnak el olyan tempóban, mint más PC-k, a hardver sokáig ki tudja szolgálni a frissebb és nagyobb tudású szoftvereket. A legtöbb jelenlegi gép esetében a memóriát (RAM) és a merevlemezt is lehet cserélni, bővíteni, hogy a növekvő igényekkel lépést tarthassunk.

Valamiről azonban elfelejti tájékoztatni a vásárlókat az Apple…

Még a ventilátor is csupa por

Miért érdemes portalanítani Mac gépünket?

A legtöbb manapság használt számítógépben az alkatrészek hűtését ventilátorok segítségével oldják meg a gyártók, nincs ez másképp az Apple komolyabb gépei esetében sem. Vegyünk például egy 2008-as iMac 20″-t: 3 tekintélyes méretű ventilátor oldja meg a friss levegő áramoltatását a gépbe, hogy ott a felmelegedett alkatrészekről átvéve a hőt távozzék a gépből. Ez eddig teljesen jó koncepció, de van sajnos egy mellékhatása:

Azáltal, hogy levegőt áramoltatunk a gépbe, elkerülhetetlen a por bejutása a gép belsejébe, ami persze mindig meg fogja találni azt a zugot, ahol nincs sok légmozgás, és megtelepszik. Egyre több. Az évek során csak azt vesszük majd észre, hogy egyre melegebb a gépünk, hangosabb és mintha lassabb is lenne kicsit. Ez amiatt van, mert a hűtőbordákon megtelepedő por rontja a bordák hőátadó képességét, a gép sem tud a felmelegedett alkatrészekkel jól dolgozni, és a ventilátorok is hangosabban fognak forogni, hogy több levegővel megpróbálják jobban hűteni az alkatrészeket…

A melegedést és lassulást az alkatrészek és az azokra tett hűtőbordák közötti hőpaszta elöregedése is okozza sok esetben. Ez egy krémszerű anyag, ami arra hivatott, hogy az alkatrészek és a bordák közötti mikroszkopikusan érdes felületet kiegyenlítse, mert így sokkal jobb a hőátadás például a processzor és a hűtőbordája között.

Természetesen a fentebb leírt problémák könnyen elkerülhetőek a gép rendszeres karbantartásával. Érdemes 1-2 évente elvinni szervizbe a készüléket, ahol szakszerűen ki tudják tisztítani a lerakódott port a gépből (esetleg az LCD kijelzőből, üveg alól). A hőpasztát elég ritkábban, 3-4 évenként újra cserélni.

Végül szeretnénk mutatni pár képet a legutóbbi gépről, amit más problémával kaptunk javításra (villámcsapás, tápegységhiba), de ha már szétszedtük, jó alaposan ki is portalanítottuk.