webshop menü
#szervizkaland

Megoldottuk: Time Capsule aktív hűtése

Előző bejegyzésünkben röviden értekeztünk a Time Capsule-ök meghibásodásának okairól és a hibás tápegység megjavításáról. Egy dolgot nem érintettünk, de megígértük, hogy lesz folytatása a történetnek. Röviden arról van szó, hogy hiába javítanánk meg az eszközt, ha a hűtést nem oldjuk meg, akkor pár éven belül ismét tönkre fog menni, mert az el nem vezetett hőt nem bírják hosszú távon az alkatrészek.

Az a fura, hogy a Time Capsule-ökben van ventilátor, viszont nincs megtervezett útja a levegőáramnak, önmagában forog az eszközön belül egy elzárt térben, gyakorlatilag kevergeti odabent a meleg levegőt. Van egy pár rés az eszköz alján a borítás mentén, de ez korántsem elég a hőcserére.

A ventilátor az eszköz alsó fedlapjára van rögzítve rugalmas bakokra, amiről leemelve szabályos mintában szellőző lyukakat lehet kialakítani a Time Capsule talpán. Mi 12 darab 4mm átmérőjű furatot készítettünk a fém fedlapon, amit továbbvittünk a gumiborításban is. Mivel az eszköz a gumiborításon nyugszik, nem tudna kiáramlani a levegő, így meg kell oldani azt is, hogy felemeljük a földtől, hogy alul kiáramolhasson a meleg.

A készülékben egyébként nem megy állandóan a ventilátor; a merevlemez házára rögzített hőszenzor vezérli a be- és kikapcsolást. Ilyenkor a ventilátor a lyukakon kifelé hajtja a levegőt, és a korábban említett kis réseken friss levegőt szív az eszközbe. Nem kell attól félnünk, hogy nagy porszemeket szippantana be az alján, ugyanis itt pont kifelé áramlik a levegő.

Az átalakítás nem nagyon látszik meg az eszközön, érdemes megcsinálni főleg a régebbi Time Capsule-ökön, hogy tovább maradhasson működőképes hálózati merevlemezünk.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

8 hozzászólás

  1. Bognár András on

    Nem hangosabb egyáltalán, mint átalakítás nélkül :)

    Eleve halk ventilátor van benne, amit csak akkor kapcsol be a gép, ha felmelegedett egy bizonyos hőmérsékletre. Ha közel teszem hozzá a fülemet és pont megy a venti, akkor csendben hallható, de mondjuk egy méterről már egyáltalán nem.

    Válasz
  2. Krisztián on

    Vettem tegnap egy ilyen időkapszulát és elhelyeztem egy felső polcon. Ma nagyon fura égett szagra lett figyelmes a család. Leemeltem a kis fehér dobozt és nagyon forró volt.
    Olvasva a bejegyzéseket, nagyon aggódom, hogy ez természetes állapot és ha így forrósodik, akkor dobhatom ki.
    Esetleg ha elvégzem a fent írt átalakítást és megoldom a szellőzést, akkor elveszik a garancia?
    Holnap felhívom a szakszervízt, mit szól ehhez…
    A legjobb az lenne, ha a garancia is megmaradna és maga a hivatalos szervíz végezné el a hűtés jobbítást.
    Amúgy abszolút halk a gép.
    Valakinek valami tapasztalata?

    Válasz
    • Bognár András on

      Nem normális, ha nagyon forró az eszköz, szerintem vidd el az Apple-nek, hogy cseréljék ki. Hivatalosan az Apple nem fogja megoldani a hűtését az eszközt átalakítva. Ha mi viszont átalakítjuk, azzal el is vész a garancia.

      Válasz
      • Krisztián on

        Köszönöm az infót. Az eszköz még működik. Remekül. Holnap felhívom az APPLE support vonalat és megkérdezem, ilyenkor mi van… Félő, simán mondhatják azt, hogy ez a normális állapot és mivel az eszköz működik, ezért nem tehetnek semmit. Na de ne menjünk ennyire előre… Holnap jelentkezem.

        Válasz
  3. Zoltán on

    Az lenne a kérdésem, hogy a 4db „talpat” honnan szereztétek be?
    Éppen egy ilyen átalakításban vagyok és jól jönne egy kis segítség. :-)
    Előre is köszönöm.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük