webshop menü
Macbook kijelző kopása #apple #blog #mac #szervizkaland

StainGate – mit tehetünk a MacBook kijelző kopása ellen?

Az Apple lassan 7 éve mutatta be az első retina kijelzős MacBook Pro készülékét, aminél a nagy felbontású kijelzőkre egy olyan réteget vittek fel ami a tükröződést hivatott csökkenteni. A felület véleményünk szerint egész jól sikerült, bár nem lehet egy lapon említeni a korábbi “Hi-Res Anti-Glare” fantázianéven futott 15”-os matt kijelzős MacBook Pro készülékek kijelzőjének bevonatával. Ezek tényleg nagyon jól használhatóak voltak, akár napfényben is, de sajnos az idő vasfoga megrágta már ezeket a alkatrészeket. A MacBook kijelző kopása (melyet StainGate névre kereszteltek) jellemzően a kamera környékén, illetve a kijelző szélein és középen (Space billenytű és Trackpad lecsukásnál a kijelzőhöz érhet) jelenik meg.

A kijelzők kopása miatt indult csereprogram

Sajnos a 2012 és 2015 között futott retina MacBook Pro készülékeket sem tudta kifuttatni a gyártó visszahívási csereprogram nélkül. Ezek közül az egyik, a kijelző képmegjelenítő felületét védő üvegrétegen lévő tükröződésmentesítő filmréteg kopása miatt lett kiadva. A retina kijelző felső lakk rétege az idő előrehaladtával a billentyűzetsapkákon lévő nagyon finom porszemcsék hatására erőteljesen kopni kezd.

Az Apple egy meghosszabbított, a vásárlástól számított 4 éven belüli (számlával kell igazolni) csereprogram keretében díjmentesen cseréli az StainGate-ben érintett retina MacBook Pro laptopoknak a komplett kijelzőmodulját. Jóllehet a program nincsen fent az Apple hivatalos oldalán, ettől még aktuális. Tehát amennyiben számlával tudod igazolni a géped vásárlási időpontját, keress fel egy hivatalos Apple szervizt!

 

macbook kijelző kopás

Jól látható a tükröződést gátló réteg kopása

A javítási megoldások

Természetesen abban az esetben is van a tarsolyunkban megoldás a problémára, ha az érintett készülék kifutott a vásárlástól számított 4 évből. Ezek közül a költségesebb, amikor sorozatszám alapján pontos árajánlatot adunk a kopott StainGate-es készülék komplett kijelző- és fedlapmodul cseréjére.

A másik lehetőség az LCD és üvegréteg cseréje – ekkor nem szükséges az alumínium vázat helyettesíteni. Ennek átfutási ideje kicsit hosszabb, viszont árban jóval kedvezőbben kihozható mint a komplett alumínium házzal szállított kijelző-és fedlapmodul cseréje.

A StainGate-et (mint a MacBook-ok egy típushibáját) úgy is tudjuk orvosolni, hogy a már megkopott bevonatot teljesen eltávolítjuk a kijelzőről és ezáltal egy homogén fényes felületet kapunk. Ez azonban jobban tükröződik, mint a gyári tükröződést gátló réteggel futtatott felület.

Érdemes fóliáztatni?

Minden esetben ajánljuk a szervizünkben is elérhető matt- vagy fényes védőfóliáink egyikét – amivel a tükröződés akár teljes mértékben megszüntethető. Mind az Apple által szállított új kijelzőmodul, mind az általunk cserélt LCD-és üvegmodulra felkerül az a bevonat, ami idővel elkezdhet megkopni. Igény esetén fóliáink pormentes felhelyezését is nagyon szívesen vállaljuk.

Ha a készüléked kijelzőjén a StainGate jelenséget tapasztalod, sorozatszám ismeretében Mac részlegünk szívesen készít pontos árajánlatot a fentebb részletezett javításokra.

Macbook kijelző kopása

Érdemes fóliáztatni a MacBook kijelzőjét is?

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük