Címke: kijelzőcsere

Számtalan iPad, MacBook és iPhone kijelzőjét cseréltük már. Ezen az oldalon a kijelzőcserék történeteit találod. Olvasgass egy kicsit, biztosan javítottuk már a te iPhone típusodat is. Betörött? Beázott? Keress minket elérhetőségeinken! Segítünk.

Ázott iPhone-ok sorakoznak

Szokatlan, bizarr, vicces


Néhány szokványos és szokatlan iPhone javítás

Szervizünk több mint 12 éves fennállása óta talán iPhone készülékekkel találkoztunk a legtöbbször, ha meg kéne becsülni, akkor körülbelül 60.000 iPhone javítás van már mögöttünk. Ennyi idő alatt jócskán találkoztunk érdekes történetekkel, melyekből végre összegyűjtöttünk egy csokrot.

Mielőtt elmeséljük a legérdekesebb iPhone balesetek történeteit, nézzük meg először röviden a kiemelt veszélyzónákat és helyzeteket.

A legveszélyesebb helyszínek és helyzetek

Tapasztalataink alapján a leggyakoribb iPhone javítások az alábbi helyzetek miatt válnak szükségessé. Azért ejtünk szót ezekről, hogy minden kedves Ügyfelünk elővigyázatosabb lehessen az alábbi helyzetekben.

Ablakpárkány, erkély

Az ember, ha teheti, előszeretettel intéz egy telefonbeszélgetést az erkélyen, vagy az ablakban egy kis friss levegőt szippantva, a “kellemeset a hasznossal” elvet követve. Ilyenkor azonban ott van a kipottyanás veszélye is, nemcsak ránk nézve, telefonunkra is. Szervizünkben is javítottunk már erkélyről leejtett készüléket, mit mondjunk, nem nézett ki szépen.

A buli – italozás, beázás…

Egy-egy iPhone javítás során sokszor kiderül, hogy a bulizás volt az előzmény. Egy összejövetel alkalmával pedig több rizikófaktorral is számolni kell. Például egy szűkösebb helyen, vagy egy zsúfolt asztalon hagyva telefonunkat, a következő vendég könnyen rálöttyinthet egy itókát.

Narancslé. Almalé. Ásványvíz. Sör. Bor. Vodka. Vodka-narancs. Kóla. Fanta. Gin-tonik.

Az iPhone-okat szétszedve ezekkel az italokkal már mind találkoztunk. Nem alaptalanul figyelmeztetünk tehát: egy buliban legyél elővigyázatos, ne hagyd telefonodat elöl, pláne ne egy italokkal teli asztalon vagy italpulton!

Hívatlan vendég egy beázott iPhone 6 készülékben – helló kukacka!

“Hívatlan” vendég egy beázott iPhone 6 készülékben – helló kukacka!

Képernyőtörés, alkoholos mámorban

Statisztikailag szintén nem elhanyagolható jelenség az alkoholos mámor hatása alatt történt balesetek száma.

“A megbillent egyensúlynak, és az ezzel együtt felerősödő bátorságnak gyakran betört iPhone képernyő lesz az eredménye…” – mondja Koncsik Bence, az iPhone szerviz részleg buliügyekért felelős, szakavatott technikus munkatársa.

Sokszor persze csak másnap derül ki, hogy berepedt a kijelző, vagy rosszabb esetben egy jókora pókhálós mintázatú képernyőtörés éktelenkedik a telefonon.

Néha viszont kellemes meglepetés is érte már Ügyfeleinket, amikor másnap a szervizben kiderült: “csak” az üvegfólia repedt el! (Ezért sem árt végiggondolni a fóliázást, néha nagyot menthet.)

WC

Felgyorsult az idő, elfoglaltak vagyunk, minden értesítést azonnal meg kell néznünk, ki kell használni minden percet… Éppen ezért sokan a WC-n ülve is a telefonunkat nyomkodjuk. A telefonra tapadó bacik egészségügyi kockázata mellett a legegyértelműbb veszély, ami magára a telefonunkra leselkedik, az nem más mint a WC csésze. Bizony jópár Ügyfelünk beleejtette már ide a telefonját.

Az egyik klasszikus szituáció úgy néz ki, hogy az iPhone a farzsebben lapulva, a nadrág lehúzásakor már csusszan is ki a zsebből, és placcs.

Meghökkentő, bizarr és vicces iPhone-os bakik

Most pedig, hogy felhívtuk a figyelmet a leggyakoribb hibázási lehetőségekre, jöjjön végre a válogatásunk az elmúlt évek legérdekesebb, legbizarrabb, legviccesebb, legmeghökkentőbb iPhone-os baleseteiből.

Ügyfeleink természetesen álnévvel szerepelnek (a szervizes csapat neveit használtuk :P ), és az esetek leírásával nem célunk kifigurázni senkit, mindenkivel előfordulhatnak ugyanezek a történetek, velünk is! Egy-egy esetnél, olykor, egyéb részletek híján – az olvashatóság és tanulságok kedvéért – a történeteket enyhén kiszíneztük.

Az autó csomagtartóját egy iPhone 6-tal tompította! :O

Szebi épp egy bevásárlásból érkezett haza, autója hátul tele volt csomaggal. Egy elegáns parkolás után, – miután ígéretéhez képest egy kicsit késésben volt – kivágódott kocsijából és egyből hátra pattant, hogy karjaiba vehesse a vásárolt holmikat. A kulcsot letette egy pillanatra a csomagok mellé, ám amikor lecsukta volna a csomagtartót, akkor látta az utolsó pillanatban, hogy a kulcs bent maradt. Kocsija ugyan már modernebb és nem lett volna problémája a dologból, ám a pár évvel ezelőtti ösztönök, – amikor még TILOS volt a kulcsot bezárni a kocsiba – közbeszóltak. Így kiváló reflexének köszönhetően pedig az utolsó tizedmásodpercben egy “mentőakciót” hajtott végre: egyedül a csomagtartótól 30 cm-re lévő jobb keze jöhetett szóba, melyben ott lapult iPhone 6-os készüléke is. Egy fél másodpercig úgy gondolta: nincs más választási lehetősége: készülékét fel kell áldoznia azért, hogy továbbra is kinyithassa járgányát.

Diagnózis: képernyőtörés, az akkumulátor enyhe megrongálódása

Javallat: kijelzőcsere.

Sikerült megjavítanunk? Igen!

A fellépés

Norbika egy fellépésre készült, ahol be kellett festenie magát tetőtől talpig narancssárga festékkel. A készülődés során azonban történt egy váratlan baleset: a telefon belepottyant a festékesvödörbe, majd a sűrű folyadék alatt átszínezve önmagát egy egészen új pompájában bukkant fel a felszínen.

Diagnózis: beázás, alaplapi károsodás.

Sikerült megjavítanunk? Igen!

iPhone javítás másképp: SIM kártya kiszedése házilag

Mielőtt bemutatjuk a rossz példát, idézzük fel egy korábbi cikkünket is, mely kísértetiesen hasonlít a lenti esetre, ám egy nagy különbséggel: Ügyfelünk az elejétől fogva ránkbízta az iPhone 6-ba ragadt SIM kártya javítását. Akkor egy ördöglakat-szerű kihívással találtuk szembe magunkat, és sikerült megoldani a problémát. Legutóbb viszont szörnyű látvány fogadott minket… Következik a “Hogyan ne orvosold a beragadt SIM kártyát?” fejezet.

Ada megelégelte, hogy nem tudja kiszedni a SIM kártyáját iPhone 8 Plus készülékéből. Erre a műveletre egyébként alapesetben az a SIM tálca kiszedű tű hivatott, amit az Apple az iPhone készülékek dobozában szokott mellékelni.) Ada ennek nem volt birtokában és/vagy nem ismerte ennek rendeltetésszerű használatát, így egy erőteljesebb módszerhez folyamodott. Pontosabban szólva egy erőteljesebb, nagyobb tűhöz. Ezzel próbálta kinyomni azt a bizonyos műanyag csapot. Addig-addig nyomkodta, amíg szétszurkálta az alaplapot. Kis híján az iPhone 8 Plus akkumulátorát is sikerült tönkretennie.

Diagnózis: szétszurkált iPhone 8 Plus alaplap, enyhén sérült akkumulátor.

Javallat: teljeskörű bevizsgálás, alaplapcsere, akkutesztelés.

A készülék végül eljutott hozzánk, és a házi javítás eredményét mi is megcsodálhattuk:

Szétszurkált iPhone 6 – egy bizarr iPhone javítás története

Szétszurkált iPhone 8 Plus – egy bizarr otthoni iPhone javítás eredménye

Sikerült megjavítanunk? Igen, extra forrásztásokkal kijavítottuk a kártételt.

Ráadás: beázások a “vízálló” iPhone-nal

A cím önmagában abszurd, persze ezzel nyilván a lényeget szerettük volna érzékeltetni. Sok Ügyfelünk ugyanis még mindig azt gondolhatja, hogy az iPhone vízálló. Jópár beázásos iPhone javítás (leginkább ultrahangos alaplapi tisztítás) azért válik szükségessé, mert nem tiszta a fejekben, hogy vízálló-e az iPhone. Pontosabban: melyik cseppálló? És melyik nem bírja a nedvességet? Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Vízálló-e az iPhone?

Az az apróbetűs rész…

Az iPhone nem vízálló. Csak az újabb iPhone modellekről mondható el (az iPhone 7-től felfelé), hogy cseppállóak.

  1. Nem meglepő, hogy a leggyakoribb beázásos balesetek azokkal fordulnak elő, akik jóhiszeműen azt gondolják, hogy az iPhone simán kibír egy kis pancsizást vagy akár úszást is.
  2. A másik, szintén nagy csoport pedig azokból áll, akik óvatosak, soha nem vinnék be a vízbe telefonjukat, csakhogy a telefon valahogyan mégis kiugrik a kezükből. Bele a pocsolyába, a kádba, a patakba, a WC-be, a tengerbe, a Balatonba, az úszómedencébe, a mosogatótálcába, a felmosóvödörbe, a csatornába, a folyóba, az akváriumba, a mosdókagylóba, vagy éppen a kerti víztárolóba.

A lényegen persze ez mit sem változtat, ígyis úgyis egy iPhone szerviz ultrahangos mosókádjában kötnek ki ezek a pórul járt kis gépek. (Ha egyébként kíváncsi vagy, hogy beázott-e a készüléked, erről megbizonyosodhatsz otthon is a beázást jelző indikátor ellenőrzésével.)

Egy szó mint száz…

Reméljük cikkünk elegendő tanulsággal szolgált ahhoz, hogy a következőkben jópár iPhone balesetet elkerülhess. Ha pedig megtörtént a baj, ne állj neki egyből házilag barkácsolni! Lehetőség szerint vidd el a készüléked egy Számodra megbízható, rutinos munkatársakkal működő szakszervizbe, ahol normális esetben nemcsak egy cserekészüléket fognak felajánlani Neked, hanem egy-egy hibás egységet eredeti alkatrésszekkel pótolva vagy megjavítva, egy költséghatékony és környezetbarátabb megoldást kaphatsz.

Ha a Te eseted is szokatlan volt és még nem írtunk róla, küldd el nekünk emlékeztetőül az info@appsolute.hu e-mail címünkre! Az anonimitást garantáljuk, a történeteket egy kis szórakoztatás és a tanulságok kedvéért osztjuk meg.

Üdv,

Balázs

gyakori iphone kérdések az iphone szerviz válaszol

egyszerűen közérthetően


GYIIK – Gyakran Ismételt iPhone-os Kérdések

iPhone szervizünk 12 éves fennállása óta megszámlálhatatlan mennyiségben kaptunk már kérdéseket. Igyekszünk mindig gyorsan válaszolni, de előfordul velünk is, hogy csak napok múlva reagálunk egy-egy problémára. Ez a cikkünk most arra hivatott, hogy minden létező iPhone-nal kapcsolatos kérdésre választ adjon. Csokorba szedtük a legfontosabb és leggyakoribb iPhone-os kérdéseket – időt spórolva ezáltal mind Ügyfeleink mind pedig saját magunk számára.

Ez az írásunk inkább egy gyűjtemény – valószínűleg nem lesz szükséged minden információra. Ezért használd nyugodtan a Cmd + F (Macintosh gépen) vagy a Ctrl + F (Windows-on) billentyű kombinációt, mellyel rákereshetsz egy konkrét kifejezésre, problémára!

A GYIIK (Gyakran Ismételt iPhone-os Kérdések) első felében az összes iPhone típust érintő, általános kérdéseket fogjuk végigvenni. Ezután rátérünk a konkrét iPhone modellekkel kapcsolatos problémákra.

A gyűjteményt alapvetően iPhone szerviz részlegünk tapasztalataiból állítottuk össze, de egy kis internetes kutatómunka is megelőzte. Az összes felmerülő kérdést témánként csoportosítottuk.

Ha esetleg nem kaptál választ a kérdésedre, akkor se csüggedj! Tedd fel a kérdésed a cikk alján a hozzászólások között, és hamarosan frissítjük az írást válaszunkkal.

Nézd meg melyek a leggyakoribb kérdések, amit egy iPhone szerviz kaphat!

Macbook kijelző kopása

nicsak, egy típushiba


StainGate – mit tehetünk a MacBook kijelző kopása ellen?

Az Apple lassan 7 éve mutatta be az első retina kijelzős MacBook Pro készülékét, aminél a nagy felbontású kijelzőkre egy olyan réteget vittek fel ami a tükröződést hivatott csökkenteni. A felület véleményünk szerint egész jól sikerült, bár nem lehet egy lapon említeni a korábbi “Hi-Res Anti-Glare” fantázianéven futott 15”-os matt kijelzős MacBook Pro készülékek kijelzőjének bevonatával. Ezek tényleg nagyon jól használhatóak voltak, akár napfényben is, de sajnos az idő vasfoga megrágta már ezeket a alkatrészeket. A MacBook kijelző kopása (melyet StainGate névre kereszteltek) jellemzően a kamera környékén, illetve a kijelző szélein és középen (Space billenytű és Trackpad lecsukásnál a kijelzőhöz érhet) jelenik meg.

A kijelzők kopása miatt indult csereprogram

Sajnos a 2012 és 2015 között futott retina MacBook Pro készülékeket sem tudta kifuttatni a gyártó visszahívási csereprogram nélkül. Ezek közül az egyik, a kijelző képmegjelenítő felületét védő üvegrétegen lévő tükröződésmentesítő filmréteg kopása miatt lett kiadva. A retina kijelző felső lakk rétege az idő előrehaladtával a billentyűzetsapkákon lévő nagyon finom porszemcsék hatására erőteljesen kopni kezd. Áss mélyebbre a témában!

Így nehezíti meg az Apple a kijelzőcserét

Ne gondolkozz, fizess!


Az Apple gaztettei – 1. rész: kijelzőcsere megnehezítve

Cikksorozatot indítunk, amelyben elsősorban azokat a bosszantó dolgokat fogjuk sorra venni, amikkel az Apple megnehezíti a felhasználóinak az almás eszközeik rentábilis javíttatását. Szerintünk ezek a “gonosz fricskák” nemcsak az Apple márka presztízsét rombolják a felhasználóik körében, hanem legtöbbjük egyszerűen nevetségessé teszi a céget.

Kezdjük is rögtön az újabb iPhone-ok és MacBook Pro gépek kijelzőcseréjével! Első hallásra nem tűnhet bonyolultnak a feladat, hiszen azt eddig is tudtuk, hogy az iPhone-ok felépítése kissé komplikált és a bennük lévő 50-60 csavar közül alig akad pár egyforma. Ugyanakkor amit az iPhone 8 és iPhone X sorozatnál tapasztaltunk, az meglepett minket is!

Az Appple bosszantó praktikájáról itt olvashatsz! »