webshop menü
GoPro fájlok #útmutató

Fájlformátumok: RLV, THM, MP4

A gopro videó letöltése közben gyakran belebotlani ismeretlennek tűnő fájlformátumokba: RLV, THM… Mik is ezek a rövidítések? Miért áll egy felvétel 3 típusú fájlból? Törölhetem ezeket? Ezekre kerestük a választ.


Ismeretlen formátumok?

Az előző cikkünkben megmutattuk kedvenc GoPro rögzítési módjainkat, most pedig utánajártunk, hogy miért készül három különbőző fájl egy GoPro-val rögzített felvételből. A három közül a legnagyobb méretű az MP4 fájl, ami a GoPro által készített teljes felbontású fő videofájl. Ezt videószerkesztő programmal vagy egyszerűen a gépünkre telepített videólejátszóval tudjuk kezelni. Méretben ezt követi az LRV (low resolution video) kiterjesztésű, magyarul alacsony felbontású videófájl. Ezt a GoPro az MP4-ból (fő videófájl) generálja, és ez az, amit a készülék kijelzőjén történő visszajátszáskor látunk. A legkisebb fájlok pedig a THM (tumb), ezek a felvételből generált előnézeti képek, amiket a GoPro kijelzőjén jelennek meg, a rögzített videóink közötti tallózás során.

Videók tallózása a GoPro-n, gopro videó letöltése, tippek, rlv, thm, mp4

Videók tallózása a GoPro-n

Törölhetőek az RLV és THM fájlok a gopro videó letöltése után?

A felvételek letöltését úgy csinálom, hogy a Finder-ben a lista nézetet választom, majd kiterjesztés szerint sorba rendezem a fájlokat. Ezt követően az RLV és THM fájlokat a lomtárba helyezem, és végül csak az MP4 fájlokat másolom át a laptopomra.

rlv thm fájlok kiválasztása Finder-ben

RLV és THM fájlok törlése Finder-ben

Tehát a két előnézeti fájlra nincs szükségünk a videók számítógépen történő lejátszásához, és szerkesztéséhez sem. Ezek a formátumok csak azt a célt szolgálják, hogy a GoPro képernyőjén is gördülékeny legyen a videók böngészése és lejátszása. Törölni csak akkor töröljük ezeket a fájlokat, ha a GoPro-n már nem szeretnénk lejátszani őket.

Kapcsolódó cikkeink

Sorozatunk első része, amelyben bevált GoPro-s rögzítési módokról írtunk:

Bevált rögzítési módok, POV

Illetve egy alapos bemutató cikkünk a GoPro Hero 5 és Hero 6 képességeiről:

GoPro Hero 5 vs. Hero 6 – újdonságok, beüzemelés, használati tippek

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük