webshop menü
Fényes felületű és selyemfényű fóliákkal fóliázott gépek #élménybeszámoló #fóliázás

Már Mac-edet is tudjuk fóliázni! – MacBook fóliázás

Az utóbbi hetek egyik nagy örömhíre Apple szervizünkben, hogy pár év kihagyás után újra fóliázunk! MacBook-okat, iPhone-okat és iPad-eket is. Egyszóval a legfontosabb Apple készülékekre jó minőségű, gép által, precízen kivágott fóliát tudunk varázsolni, milliméter pontosan. A kulisszatitkokra, hogy miért hagytuk abba ezt a szolgáltatást pár éve és miért kezdtük most újra, illetve hogy miként történik egy szakszerű Mac fóliázás (illetve más Apple készülékek fóliázása), pár sorral lejjebb fény derül!

Januári akciónk keretében a „MACBOOK15” kódot használva minden típusú MacBook külső fóliára 15% kedvezményt biztosítunk. Ne habozz és védd meg időben készülékedet a sérülésektől!

Aki régóta ismer minket, az tudhatja, hogy 6-7 éve volt egy rövid időszak, amikor MacBook-ok karcvédő fóliázását is vállaltuk. A minőséggel nem volt gondunk, nagyon szerettük a védőfóliákat, de nagyon macerás volt a külsős céggel történő gyártás. Le is álltunk a tervezéssel és gyártással, és mostanra már kezdett elhalványulni a gépfóliázásaink emléke, amikor saját gépeink kapcsán újra eszünkbe jutott a dolog. Újból elővettük a projektet a fiókból, leporoltuk, és a korábbi tapasztalatainkból kiindulva megvizsgáltuk, hogy hogyan tudnánk gördülékennyé, fenntarthatóvá tenni.

A fóliázás evolúciója az APPSolute-ban

Szóval 2020 végén kitaláltuk, hogy újból belevágunk a fóliázásba, mert szerettük volna megóvni laptopjainkat, kerékpárjainkat és egyéb használati tárgyainkat. A külsős céggel történő gyártást ez esetben kizártuk, mert nem lehetett gazdaságosan működtetni. Egyrészt a prototípusok leméretezése, megrajzolása és legyártása gépenként 3-4 iterációt igényel, és ezt külsős céggel lezongorázni több hetet is igénybe vesz. Ez kb. 10-12 géptípus esetén időtlen idő lenne. Az átfutási időn túl probléma az is, hogy nem ismerjük a gyártónál lévő plotter kalibrációs paramétereit, ezért korábban gyakran előfordult olyan, hogy a pontatlan vágás miatt a precíz terveinket kellett „hibássá” méretezni, hogy korrigáljuk a vágógép hibáit. Ez egy idő után teljesen követhetetlenné vált, ráadásul a terveink is kárba vesztek egy másik gépre való átállás esetén. Egy szó, mint száz, úgy láttuk, hogy a fóliagyártásnak a saját plotter az egyik kulcsa.

Az alapanyag befűzése

Az alapanyag befűzése

A másik kulcs a jó alapanyag. Az általunk korábban használt 3M VentureShield TPU karosszériavédő fólia gyártását megszüntette a gyártó, mivel az nem bírta az UV sugárzást, és pár év használat után elkezdett besárgulni. Az én gépemet 2014-ben fóliáztam, és 2021-ben még ugyan rajta volt a fólia, de már vállalhatatlanul nézett ki. Új alapanyag után néztünk, és így esett a választásunk az XPEL termékeire. Ezeket a fóliákat is autók karosszériavédelmére fejlesztették ki, de már UV-állók is az öngyógyulási képesség mellett. (A gépemet azóta már újrafóliáztam, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.)

A vágóplotterünk története

Körülnéztünk a piacon plotter-ügyben, és azt láttuk, hogy a legnevesebb gyártók (Roland, Mimaki, Summa, Graphtec) plotterei újonnan borzasztó magas áron szerezhetőek be. Emiatt sokat nézelődtünk a használt piacon is, de nem nagyon akadt a horgunkra megfelelő példány. Végül letettük a voksunkat a Silhouette Came 4 Pro mellett, ami inkább konzumer kategóriás gép, de jókat hallottunk róla, és az ára sem volt vészes. A Silhouette a Graphtec leányvállalata, és maga a plotter eléggé hasonlít felépítésében egy Graphtec plotterre, ezért nyugodtak voltunk afelől, hogy jó terméket vásároltunk.

Elég nagy kereslet volt/van a gépre, ezért sokat kellett várni rá, hogy megérkezzen, de ha jól emlékszem, év végére meg is érkezett. Izgatottan kipróbáltuk a már megrendelt próbafóliákra, és sajnos azt tapasztaltuk, hogy időnként vonalat tévesztett. Nem pontatlanul vágott, mert a hibákat egyértelműen tudtuk reprodukálni, hanem inkább valamiféle szoftveres hibája lehetett. Ezen kívül az egyik fedlapja nagyon gyenge kialakításúnak bizonyult, és első kinyitáskor letört róla egy apró fül, ami a helyén tartotta volna. Hangosnak hangos volt, de azzal együtt lehetett élni, viszont a hibás vágás miatt elváltak útjaink, visszavittük a forgalmazónak. Mivel nem vesztettük el teljesen a hitünket a gépben, rendeltünk még egy ugyanolyat, hátha csak egyedi a hibajelenség. Fél évvel későbbre sem érkezett abból a típusból Magyarországra, gyártói kapacitáshiány miatt, így letettünk a dologról ismét.

Graphtec CE6000-60 plotterünk

Graphtec CE6000-60 plotterünk

Aztán, sok utánajárást és unszolást követően egyik dekoros ismerősünk jelezte, hogy eladná az egyik, kihasználatlan Graphtec CE6000-60 plotterét. Azonnal ugrottunk, és rövid ismerkedést követően meg is vásároltuk a gépet! A Graphtec CE6000-es szériájából származó 60 centiméter vágószélességű gép nem mai darab, egy matrica tanúsága alapján 2013 október elsején látta meg a napvilágot. Ezt a szériát 6-7 évig futtatta a gyártó, és csak a közelmúltban vette át a helyét a CE7000-es széria. Így, hogy volt összehasonlítási alapunk a korábbi, Silhouette plotter kapcsán, teljesen el voltunk ámulva az új (régi) gépünk teljesítményétől. A 8 éves Graphtec gép ezerszer masszívabb, halkabb, precízebb, mint az újonnan vásárolt Cameo plotterünk. Nagyon örülünk, hogy hozzájuthattunk, öröm vele a munka.

Gyártás és tervezés

Így, hogy végre megoldódott a vágóplotter kérdése, neki is láttunk a Mac laptopok leméretezésének és a fóliák megtervezésének. Vásároltunk olcsó dekorfóliát is, amivel tudtunk gyakorolni és kiismertük a plotter működését, illetve az elkészített prototípusokat is ebből az anyagból vágtuk ki, hogy rápróbálhassuk a gépekre.

A leméretezett gépre egyszerű dekorfóliából vágunk próbafóliákat.

A leméretezett gépre egyszerű dekorfóliából vágunk próbafóliákat.

Fentebb írtam, hogy mennyire körülményes volt külsős céggel végigzongorázni egy-egy géptípus pontos leméretezését és a fólia legyártását. Hát ezzel szemben így, hogy tervezést követően egyből ki tudtuk próbálni a vágást, és egyből tudtunk korrigálni, igen rövid idő alatt végeztünk a tervezésekkel és tesztelésekkel. A saját plotternek előnye még, hogy mindig csak éppen annyit kell kivágnunk a nyersanyagból, amire éppen szükségünk van. (Korábban ugyanis logisztikai okokból kifolyólag egyszerre 5-10 gépre való fóliát vágattunk ki, és tartottunk előkészítve raktáron.)

Selyemfényű és fényes felületű fóliából gyártunk fóliákat, de igény esetén bármilyen színű és felületű anyagból le tudunk gyártani bármilyen gépfóliát.

A megtervezett sablonok

A megtervezett sablonok

MacBook fóliák

Ezekre a Mac laptopokra készítettük el a sablonjainkat (egyelőre, de bővül a lista!)

  •  MacBook 12″
  •  MacBook Air Unibody 11″ és 13″
  •  MacBook Air Retina 13″
  •  MacBook Air M1 13″
  •  MacBook Air M2 13″
  •  MacBook Pro Unibody 13″, 15″ és 17″
  •  MacBook Pro Retina 13″ és 15″
  •  MacBook Pro TouchBar 13″, 15″ és 16″
  •  MacBook Pro non-TouchBar 13″
  •  MacBook Pro M1 13″
  •  MacBook Pro M2 13″
  •  MacBook Pro M1 14″ és 16″

Az iPad-ek esetében is folyamatosan bővül a kínálat, egyelőre az iPad Pro modellek hátlapi fóliájának sablonjait készítettük el, de igen rövid idő alatt meg tudjuk oldani a régebbi modellek megtervezését és gyártását is. Ezen kívül gyakorlatilag bármit le tudunk fóliázni, például a 3D nyomtatott kulcstartóinkba helyezett Apple AirTag-jainkre is tettünk fóliát, így azok sem karcolódnak. Nem beszélve az összes iPhone modellről, amikre szintén terveztünk fóliát.

A fóliákat elsősorban felhelyezéssel együtt értékesítjük, mert azt látjuk, hogy megfelelő rutinnal lehet csak szép munkát végezni. Laikusként nem is érdemes próbálkozni, mert nem lesz szép az eredmény, és rossz esetben a gépünket is beáztathatjuk. Webshopunkban böngészheted elérhető fóliáink listáját és árait. Természetesen egyedi igényeket is kiszolgálunk, ehhez vedd fel velünk a kapcsolatot!

És hogy miért éri meg a fóliázás, azt az iPhone-ok esetében már ebben az irományunkban is összefoglaltuk.

A fóliázás menete

Amikor bekerül hozzánk egy gép fóliázásra, elővesszük a sablonjainkat, és elhelyezzük a vágáshoz létrehozott dokumentumban. Ha maradna a tekercs méretéhez igazított rajzvásznon még hely, azt kisebb mintákkal, talpfóliákkal népesítjük be, hogy minél kevesebb anyag vesszen kárba.

Ezzel párhuzamosan előkészítjük a plottert is. A tekercsben tárolt fóliát befűzzük, és leellenőrizzük, hogy merőlegese-e a plotter görgőre. Ugyan eléggé rövid szakasz esik egy vágásra (max. 30-40 centi), fontos, hogy ne legyen ferde a fólia befogása. Egyébként annyira profi ez a plotter, hogy a fólia befogását követően automatikusan megméri annak a szélességét, és beáll a jobb alsó sarokba. Természetesen a rajzprogrammal is kommunikál, és így pontos rajzvászonméretet lehet beállítani a vágáshoz. Ha legutóbb más anyaggal dolgoztunk, hajszálpontosan be kell állítani a vágókés hosszát is.

Alig látszik a vágópenge, nagyon precíz szerkezet!

Alig látszik a vágópenge, nagyon precíz szerkezet!

A fóliát feltenni nem ördöngösség, de viszonylag nagy rutint és precizitást igényel. Először is 3M-es mikroszálas kendővel teljesen letisztítjuk, zsírtalanítjuk a gépházat.

A megnedvesített fóliát pontosan el kell helyezni

A megnedvesített fóliát pontosan el kell helyezni

A fóliát szappanos oldattal tesszük fel a gépre, ezért külön oda kell figyelni arra, hogy egy csepp nedvesség se jusson a gép nyílásaiba.

Egy csepp nedvesség sem jut a gép belsejébe

Egy csepp nedvesség sem jut a gép belsejébe

Ezt követően enyhén szappanos vízzel lepermetezzük a fóliázandó felületet, majd a fóliát is benedvesítjük. Ügyelni kell arra is, hogy egy porszem se kerüljön a fólia és a gépház közé. A nedves fóliát ráterítjük a gép burkolatára, és pozícionáljuk.

Középről kifelé elkezdjük egy gumipengével kisimítani a fólia alatti nedvességet, ügyelve arra, hogy a széleken mindent felitassunk egy előkészített kendővel. Nedves állapotban még könnyű visszaszedni a fóliát, ha esetleg egy-egy kósza porszem kerülne alá.

Gumi kinyomólappal elkezdődik a nedvesség kipréselése a fólia alól

Gumi kinyomólappal elkezdődik a nedvesség kipréselése a fólia alól

A nagyobb felületek a kisimítást követően már nem tudnak elmozdulni, de például az oldalsó élek fóliái még könnyen elmozdulhtnak felhelyezést követően. Ezért fóliázást követően az a legjobb, ha pár órán keresztül pihentetni hagyjuk a gépet, hogy a fólia alatti nedvesség kiszáradhasson. Ez a fóliázást követő pár napon belül véglegesedik igazán, és simul ki maximálisan a fólia. Összességében egy MacBook fóliázása nagyságrendileg 1-2 órát vesz igénybe az alapvető szárítással együtt.

Kinek ajánljuk?

A gépfóliázást azoknak ajánljuk, akik szeretnének vigyázni a gépük épségére és tartanak attól, hogy egy véletlen baleset folytán megkarcolódna gépük alja, fedlapja, vagy oldalsó éle. A védőfólia értékesítéskor is emelheti a gép értékét, hiszen karcmentesen, eredeti állapotában őrzi meg a gépünket.

A fóliázás mellé külön érdemes lehet az újabb gépek esetében a kijelzőt is fóliázni megfelelő matt vagy fényes felületű fóliával, mivel ezeknél a gépeknél a billentyűzet könnyen bele tud karcolni a kijelzőbe a gép összecsukott állapotában. Én nemcsak emiatt fóliáztam a kijelzőmet is, hanem amiatt is, hogy matt legyen a felülete. Korábbi gépeim kijelzője is matt felületű volt, zavart volna a csillogó, tükröződő felület. Kijelzővédő fóliákat is tartunk raktáron a gyakoribb típusokhoz.

Hogyan tovább?

Egyelőre nagyon örülünk annak, hogy védőfóliázási szolgáltatásunkat újra tudtuk indítani, és a hozzánk hasonló Ügyfeleinknek ismét van lehetősége a gépük védelmére. Most, hogy a Mac laptopokra megvannak a sablonok, el fogjuk készíteni az összes iPhone-ra és iPad-re is a védőfóliák sablonjait. Ezen kívül tervezzük pár komolyabb kerékpártípus leméretezését és fóliázását is, de gyakorlatilag bármi szóba jöhet most, hogy házon belülre került a gyártásunk. Még az is lehet, hogy matricákat is fogunk készíteni, ki tudja!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük