webshop menü
Retina MacBook Air belülről #szervizkaland #mac #vélemény

Retina Macbook Air-ek – egy új korszak kezdődött

2017-ben véget ért egy korszak. A felhasználók kívülről nem sok különbséget láthattak a 2012-es megjelenésű Macbook Air és a 2017-es MacBook Air-ek között. Bevallom szervizesként sem történt eget rengető változás és ez nem is volt nagy probléma, mert egy igen stabil konstrukciónak lehet mondani őket. E gépeket ugyanis majdnem bármilyen sérülésből vissza lehetett hozni az „élők” sorába. 2017-ben viszont ez a korszak lezárult és az Apple tovább haladt a „zsúfolt integrálás” nyomvonalán. Miközben a régi Air-eknél még volt lehetőségünk cserélni az SSD-t, ezt a fegyvert immár kivették a kezeink közül. Természetesen ismét a méret csökkentése és üzemidő növelése volt a cél, ami persze sikerült is. De nem mindegy, hogy milyen áron.

A Retina MacBook Air felépítésbeli változásai

A készülékben megfordították a sorrendet. Az eddigieknél a ventilátor a baloldalon helyezkedett el, itt most a jobb oldalra tették a tervezők.

Ami a szakembereknek azonnal feltűnik, az a ventilátor és processzor viszonya. Furcsa módon az Apple tervezői úgy gondolták, hogy a ventilátor csak közvetett módon fogja áramoltatni a levegőt a hűtőbordáról. Szóval a készülékbe aktív hűtést tettek, viszont a processzor passzív hűtésű lett így. Ez aggodalomra ad okot nagyobb teljesítményű programok használatakor, mivel a hűtőborda, kevésbé fogja ellátni így a feladatát. Több trükk is napvilágot látott, hogy a hűtés hatékonyságát növeljék, de ez akkor sem adja vissza egy valódi aktív hűtés teljesítményét.

levegő útvonala, hűtés, MacBook Air, CPU

Az Apple által tervezett gépeknél általánosan kijelenthető, hogy magasabb hőmérsékleten működnek (Komolyabb használatnál, nem ritka a 80fok körüli CPU/GPU). Ez valószínűleg a felhasználói élmény miatt maradt így, hogy ne fújjon a ventilátor mindig teljes erővel, ezáltal csökkenhet a hangszennyezés. Másik oldalról nézve viszont okoz egy kis bonyodalmat is: a folytonos melegedés és hűlés anyagfáradást okoz. Ez leginkább a 2011-ben kiadott modelleknél figyelhető meg. Ott ezekbe a modellekbe szánt GPU („videó chip”) nem bírta ezt a fajta használatot és előszeretettel tönkre is ment. (Lásd korábbi cikkünk.)

Az integráció előnyei és hátrányai

Összeszerelve

Összeszerelve

Előnyök

Ahogy láthatjuk az alaplapon ismét nagyot tudtak alakítani. Szó szerint egy közepes méretű tenyérben elfér az alaplap és ezen majdnem minden rajta is van. Ennek az a hatalmas előnye, hogy a „kommunikációhoz” nem kell nagy utat megtennie az elektronoknak a két célpont között, ezért a készülék érezhetően gyorsabb lesz egy modulárisabb társánál.

A kinézet még mindig nagyon fontos az Apple számára, ezért egy kis alaplappal könnyebb játszani, sokkal egyszerűbb köré egy szép formát tervezni, mert szinte mindenhol elfér.

Az alaplap méretéhez képest az akku látványosan nagyobb lett. Ezáltal nem kevés többletüzemidőt nyertek.

Furcsán hangzik, de egy jól integrált alaplap esetében a hűtés is sokkal könnyebb, mivel kevesebb ventilátor tudja ellátni ugyanazt a teljesítményt. Ebben az esetben itt még nem bizonyított az új Macbook Air, évek múltán fogjuk csak látni, hogy a hőingadozás okoz-e ennél a lapnál alaplapi meghibásodásokat.

Összerakott lapkép

Összerakott lapkép

Hátrányok

Természetesen olyan nem létezik, hogy egy megoldás kizárólag előnyökkel járjon, így meg kell említenünk a hátrányait is a Retina MacBook Air „túlintegrálásának”.

Alkatrész meghibásodás esetén a javítási költség magasabbra rúghat. Mivel minden áramkör kapcsolatban áll egymással, így sokkal bonyolultabb rájönni egy adott hibára és sokkal körülményesebb a SMD alkatrészeket cserélni.

Egy ázás esetén egy vízcsepp potenciálisan sokkal több zárlatot tud okozni és mivel különböző más feszültségű áramkörök közel vannak egymáshoz, sokkal súlyosabb hibát tud okozni egy kis nedvesség.

Pl a 2016-2017-es 13”-os „Non-touchbar” Retina Macbook Pro-knál a kijelző háttérfény világítás tápvonala 2mm-re volt a processzor egyik logikai áramkörétől. Így ha ott nedvességet kapott a készülék, búcsút inthettünk az alaplapnak, mert azonnal tönkretette a processzort. (A hiba megelőzésére van egy eljárásunk, amit hamarosan teljes tisztítás mellé lehet majd kérni nálunk!)

Áttekintés

Összességében örülünk az új modellnek és kicsit aggodalommal is gondolunk rá. Az új megoldások mindig új hibalehetőségeket is hordoznak magukban, de valahogy a fejlődés útján is kell maradni, ez mozgatja a világot. Reméljük, hogy minél gyorsabban teljesen kiismerjük ezt a konstrukciót, hogy ügyfeleink részére gyors és hatékony megoldásokkal tudjunk szolgálni, mint eddig. :-)

 

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük