webshop menü
Merevlemez cikk kép #apple #szervizkaland #mac #szösszenet

Merevlemez? Lejárt lemez..

Az elmúlt 5 évben nagy változás ment végbe az itthoni gépparkban. Míg 5 éve leginkább a régebbi készülékek jöttek tömegesen hozzánk, mostanra már ezek csak néha-néha tűnnek fel. Érthető módon, mivel az utolsó merevlemezzel szerelt MacBook 2012-ben volt utoljára sláger termék. Az iMac-eket még pár éve is merevlemezzel értékesítették, vagy egy úgynevezett „FusionDrive” megoldással, ami semmilyen szempontból sem a legjobb választás.

Merevlemez? Lejárt lemez..

HDD-vel szerelt Unibody - Merevelmez cikk

Régebben is ajánlottuk, de mára már elengedhetetlen lett a régi merevlemezeket SSD-re cserélni, mivel az Apple által fejlesztett rendszereknek ez szinte alap elvárása.

A merevlemezek előnyei közül csak az áruk az, ami miatt érdemes lenne választani. Mára már sajnos egyedül csak ez. Szerverparkokban természetesen a mentések, még mindig speciális merevlemezekre történnek (esetleg van, ahol még mágnesszalagra is!), viszont ezeket terv szerűen, adott időközönként mindig cserélik, hogy csökkentsék a véletlen meghibásodások okozta kieséseket.

Akik még esetleg olyan készülékkel rendelkeznek, amiben merevlemez (HDD) található és talán még erről is fut az OS, azoknak hoztuk a következő képeket:

Az olvasófej által okozott sérülések. - Merevlemez cikk

Az olvasófej által okozott sérülések.

Itt egy csúnya meghibásodás látható, egyszerűen az olvasófejről egy alkatrész letört és ez végig karcolta a merevlemez jelentős részét. Erről egy adatmentés, ha lehetséges is, egy elég vaskos pénzkötegbe kerül és szinte biztos, hogy ha lehetséges is a mentés, az adatok jelentős része csak töredék lesz.

Hogyan előzhetjük meg?

Hallgassunk a fülünkre!
A korosodó merevlemezek más, furcsa hangokat kezdenek el kiadni, amikor már várható egy meghibásodás. A legjellemzőbb egy halkabb kattogó hang, ami egyre hangosabbá válik idővel.
Ez az olvasó fej meghibásodását vetíte előre. Ha fontosak az adataink akkor a következőt kell cselekedni: Mihamarabb folyamodjunk az adatok átmentéséhez és cseréljük az alkatrészt!

Megéri SSD-re frissíteni?

A válasz egyértelmű: Igen! Internetezésre, filmezésre, mindennapi használatra és még munkára is használható lesz készüléked ennek a frissítésnek köszönhetően. Ha neked is van még használatban merevlemezes eszközöd, kérj tőlünk árajánlatot a modernizálásra! Nem fogod megbánni! -> mac@appsolute.hu

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük