webshop menü
Fusion Drive #szervizkaland #szoftver #útmutató

Fusion Drive beállítása korábbi Apple gépekben

Az Apple 2012 október 23-án bemutatott új iMac-jeiben a szokásos 1 és 3 terabájtos merevlemezei mellett egy eddig ismeretlen tárolómegoldást is bemutatott Fusion Drive néven. Kicsit utánajárva a technológiának, a megoldás azon alapul, hogy egy hagyományos merevlemezt (HDD) és egy szilárdtest meghajtót (SSD) egy logikai kötetcsoportba foglalunk és a rendszer egy nagyobb lemezként látja a két összefűzött lemezt. A gyakran használt fájlokat (rendszerfájlok, alkalmazások) a rendszer az SSD-n, a ritkábban megnyitott fájlokat pedig a merevlemezen helyezi el. A működés automatikus, a rendszer automatikusan mozgatja át a fájlokat (pontosabban blokkokat) egyik lemezről a másikra, használattól függően.

A Fusion Drive előnye, hogy az SSD gyorsaságát ötvözi a merevlemez nagy kapacitásával.

Az Apple nem hirdeti, de régebbi Apple gépünkön is könnyen készíthetünk Fusion Drive-ot egy SSD és egy HDD összekapcsolásával, ezt mutatjuk most be.

Mielőtt bármit is csinálsz, készíts biztonsági mentést a fontos fájljaidról vagy akár a teljes rendszerről. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább fordulj szakemberhez, például hozzánk. A leírás hibás értelmezéséből vagy hardverhibából adódó adatveszteségért felelősséget nem tudunk vállalni.

A Fusion Drive előkövetelményei

Infó a Mac számítógépről

Mac OS X 10.8.2 (Mountain Lion) vagy frissebb rendszer
Egy beépített SSD, bármekkora kapacitással
Egy beépített merevlemez (HDD), bármekkora kapacitással

Építsük be a gépünkbe mindkét lemezt. Hordozható Apple gépeknél ez úgy megoldható, hogy az optikai meghajtó helyett építünk be egy SSD-t és a merevlemez is a helyén marad. Ebben szervizünk is rendelkezésre áll, az SSD beépítéséhez van raktáron beépítőkeretünk, és ha már szétszedjük a gépet, ki is tisztítjuk alaposan.

A Fusion Drive létrehozása

A meglévő rendszerünkről mentsünk minden fontos adatot, a legjobb megoldás a teljes lemez klónozása egy külső meghajtóra, mert a lemez összekapcsolása az SSD-vel minden adatot törölni fog róla és utána majd vissza kell az újonnan létrehozott Fusion Drive-ra klónozni a korábban mentett rendszert. Ezt a lépést nem részleteznénk, de igény esetén ebben is tudunk segíteni.

A gépet indítsuk el Recovery módban vagy egy telepítőlemez segítségével. Elindítva a Lemezezelő (Disk Utility) alkalmazást látnunk kell a két meghajtót a gépben. (A mi esetünkben a két meghajtót a gép USB portjaira kötöttük, mert emiatt nem építettünk át egy gépet.)
A lemezkezelő alkalmazásban láthatjuk a gépben lévő és hozzácsatlakoztatott lemezeinket.

Ezt követően indítsuk el a Terminal alkalamzást, és futtassuk le a következő parancsot:

diskutil list

Ez a parancs kilistázza a gépben lévő és hozzá kapcsolt lemezeket. Keressül meg a listából azt a két lemezünket, amiből a Fusion Drive-ot szeretnénk készíteni.
Meghajtók kilistázása a Terminal-ból

A mi esetünkben a disk3 és disk4 reprezentálja a 120GB-os SSD-t és az 500GB-os HDD-t, ahogy a képen is látszik. A pontos azonosítás igen fontos, mert ez a két lemez lesz törölve, majd azután egyesítve.

Ha sikerült az azonosítás, adjuk ki a következő parancsot:

diskutil cs create "Kötet választott neve" lemezID-k
Két kiválasztott lemez összefűzése

A mi esetünkben ez a parancs így nézett ki:

diskutil cs create "Fusion" disk3 disk4

A kötetet pár perc alatt létrehozza a rendszer, de ezt még formázni is kell a kötetazonosító alapján. A kötetazonosítót a következőképp tudhatjuk meg:

diskutil cs list
Logikai kötet azonosítójának megállapítása
A parancs lefutása egy struktúrált listát fog eredményezni, amiben meg kell keresni a „Logical Volume Group” felirat után következő karaktersort, ez a keresett kötetazonosítónk. Ezután már csak egy parancsot kell kiadnunk, ezzel elkészítjük a Fusion Drive partícióját:

diskutil cs createVolume kötetazonosító jhfs+ "Partíció neve" méret

A mi esetünkben ez így nézett kis (Azért 100% a méret, mert nem terveztünk más partíciót létrehozni a virtuális lemezünkön, hanem az egész területet használni szerettük volna.):

diskutil cs createVolume 5A6DD1A4-5B59-4DBD-B766-604A8692C81E jhfs+ "Fusion Drive" 100%
Fusion Drive partíció létrehozása
Ezt követően létre is jön a Fusion Drive meghajtónk, amire már fel is tudunk telepíteni egy új rendszert vagy a korábban klónozott rendszerünket is visszamásolhatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a Fusion Drive mellett gyakori biztonsági mentésre szükség van. Ugyanis bármelyik lemez is menne tönkre idővel az összekapcsolt kötetből, a másik önmagában használhatatlan marad. Ezért csak azoknak ajánljuk a Fusion Drive beállítását, akik gyakran készítenek mentést fontos fájljaikról. Ezt meg lehet tenni akár Time Machine segítségével, akár más módon.

Továbbá amennyire jól működhet a Fusion Drive az általános felhasználók körében, annyira nem javasolt professzionális felhasználású gépek esetében, mert ott nagyobb fokú kontrollra van szükség az adattárolás területén.

Szívesen meghallgatjuk tapasztalataitokat a Fusion Drive-val kapcsolatban, illetve a kérdésekre is szívesen válaszolunk! Várjuk a kommenteket!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

  1. Kiss József on

    T.Cím!
    Két hete vásároltam egy iMac 27″ i7 4GHz Retina készüléket!2014 Late
    Kb.4 éve használok Apple gépet.
    De amilyen problémám van most,ilyen még nem volt soha!
    A készülékben 1TB Fusion Drive volt.
    Én a HDD-t kivettem,és a helyére egy db. 1TB-os SSD-t raktam be.
    Többször próbákoztam,a leírás szerinti eljárást,hogy összefűzzem a két SSD-t,hogy kihasználjam az eredeti Apple SSD-t is.
    Nem sikerült!
    A következőket írja ki a folyamat során!
    A problem occurred; undoing all changes
    Error: -69888: Couldn’t unmount disk

    Started CoreStorage operation
    Unmounting disk1
    Repartitioning disk1
    Unmounting disk
    Creating the partition map
    Rediscovering disk1
    Adding disk1s2 to Logical Volume Group
    Unmounting disk0
    A problem occurred; undoing all changes
    Initialized /dev/rdisk1s2 as a 113 GB case-insensitive HFS Plus volume with a 16384k journal
    Mounting disk
    Error: -69888: Couldn’t unmount disk
    Ez még nem is lenne probléma,hogy nem tudtam egyesíteni!
    De a legynagyobb problémám az,hogy olyan csinál a készülék,hogy egyszerűen kikapcsol és utána újra indul magától!
    A probléma általában úgy indul,hogy a jobb oldali hangszórónál kerregő szerű hang hallatszik,és utána kikapcsol,majd újra indul.
    Miből adódhat ez a probléma?
    Ha most olyasmi probléma van,ami nem szoftveres?!Hanem esetleg hardver jellegű? Akkor érvényes ebben az esetben a garanciális javítás?
    Mint tudvalevő nagyon drága egy ilyen készülék!Én egy 66 éves nyugdíjas vagyok.Minden pénzemet ebbe öltem bele,hogy tudjak dolgozni vele.Szinte kimondottan csak zenélésre használom.A Logic Pro X-t használom.
    Annyit még tudni kell az esetleges hiba megállapításához,hogy az SSD-t,amit ebbe a készülékbe ttem be,előzőleg egy 2013 Late i5 3.2GHz készülékben volt benne.Egy az egyben áttettem,gondolva arra,hogy nem lehet gond? Lehet ,hogy ez a probléma forrása?
    Szóval kérnék segítséget,hogy mit csináljak?
    Tisztelettel az Apple rajongója!

    Válasz
  2. Orosz József on

    Kedves András,
    egy mid-2011-es 21,5″ iMac-em van. Szeretném benne kicserélni a HDD-t egy Samsung 850 EVO 1 TB SSD-re.
    Ha megveszem az új merevlemezt beépítő kerettel, mindennel együtt, szükséges-e még vennem külön egy hőérzékelő szenzort vagy sem.
    Köszönöm a válaszotokat.

    Válasz
  1. Bővítsük SSD-vel Mac gépünket, hogy villámgyors legyen! | APPSolute on

    […] A Fusion Drive lényegében egy SSD és egy merevlemez rendszerszintű összefűzése egy látható lemezzé. A tárkapacitásuk összeadódik, és a gyakran használt fájlokat a rendszer automatikusan az SSD-re mozgatja, míg amiket ritkán használ a rendszer, azok a HDD-n maradnak. A Fusion Drive-ot automatikusan kezeli a rendszer, egy lemezként látszódik és a fájlok másolása a két tároló között teljesen automatikus és láthatatlan. Legalább Mountain Lion rendszer szükséges a beüzemeléséhez és aki szeretné beállítani, annak írtunk hozzá útmutatót. […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük