#szervizkaland #blog #mac

Törött kijelzős Retina MacBook Pro LCD-cseréje

Egyre gyakrabban találkozunk repedt vagy szilánkosra törött kijelzős (néha akár pixelhibás) Retina MacBook Pro gépekkel, ezért arra gondoltunk, hogy írunk egy ilyen jellegű javításunkról is, természetesen fotókkal tűzdelve, hogy láthassátok, hogy milyen érdekes és aprólékos ezeknek ezen gépek kijelzőjének a felépítése.

Az Apple egy ilyen meghibásodás vagy törés esetében mindig a komplett fedlapot cseréli a hivatalos szervizeiben, ami jóval egyszerűbb művelet, mint külön az LCD panel cseréje, de ennélfogva jóval költségesebb is, hiszen a teljes modulként kicserélt fedlap esetében sok olyan alkatrészt is kicserél az Apple, amik cseréje nem is lenne indokolt. Mi utánajártunk a gyári kijelzőpanelek beszerzési lehetőségének, és az eddigi beszállítónk, akivel már 5-6 éve együttműködünk és állandó színvonalon lát el minket eredeti alkatrészekkel (ezért tudunk például az iPhone kijelzőkre élettartam garanciát vállalni!), tudott segíteni nekünk az LCD panelek beszerzésében.

Az LCD panel cseréje a fedlapon belül nehéz és időigényes feladat, de még így is sokkal költséghatékonyabb, mint a teljes fedlp cseréje. Ráadásul az Apple-lel ellentétben, aki a teljes kicserélt modulra 3 hónap garanciát vállal, mi 6 hónap garanciát tudunk biztosítani az általunk pormentesen beépített LCD-kre.

A cseréhez először is le kell szerelni a teljes fedlapot a gép alsó részéről. Ezt követően pár apró alkatrészt el kell távolítani a kijelző alsó peremén futó antennafedő műanyagsín alól, majd magát a takarólemezt is le kell csúsztatni óvatosan. Ezt követően jópár apró csavar hozzáférhetővé válik és leszerelhető lesz az antennaegység, az LVDS kábel és a zsanérok.

A kijelző körül egy vékony gumiperem fut végig és ellentétben a korábbi gépek gumiperemével, ezeknél a gépeknél ez a perem nincsen a fedlap alumíniumkeretébe öntve és sajtolva, hanem egy vékony ragasztóréteggel csak illesztve van a peremhez és a kijelzőt fedő üveglap tartja a helyén. Ez a kiszedés szempontjából igen előnyös, de az összerakást kissé megnehezíti.

A törött LCD panelt hőmérsékletre beállított hőlégfúvóval tudjuk lemelegíteni a helyéről. Érdekesség, hogy a panel rétegei között elég gyenge a ragasztás és ezért előbb válik le a felső üvegréteg a hozzáragasztott LCD-ről, minthogy az egész panel leváljon a fedlap belső fem vázáról. Ezért általában kétszer kell ugyanazt a feladatot elvégezni: a vázon maradt, törött LCD-t is le kell melegíteni, amikor már nincsen rajta az üveg. A munka nehézségét az adja, hogy az LCD alatt található a háttérfényt szóró fóliacsoport, ami nagyon sérülékeny mind hőre, mind érintésre, ezért extra óvatosan kell dolgozni a melegítés és leváalsztás során, mert ha hibázunk, ki kell cserélni azt az alkatrészt is – természetesen saját költségünkre. Ha az LCD panel beázott volna, akkor természetesen ezeket a rétegeket is cserélni kell.

Összeépítéskor nagyon ügyelni kell az új LCD-és üvegpanel pontos beillesztésére és arra, hogy a beragasztás előtt minden egyes porszemet eltávolítsunk a háttérfénymodul felületéről. Ehhez nagynyomású légrendszerünk igen hasznos eszköznek bizonyul, enélkül esélytelen volna egy ilyen munkát elvégezni.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

 1. Végh Viktor on

  Sziasztok! Érdeklődnék, hogy esetleg a kijelző elötti üveglap cseréjére van lehetőség 13″ Retina macbook pronál? Ha igen, milyen áron? Válaszotokat előre is köszönöm, Üdv. Viktor

  Válasz
  • Bognár András on

   Sajnos a Retina MacBook Pro előlepi üvege össze van ragasztva az LCD-vel a teljes felületén, ezért a szétválasztás csak roncsolással lenne lehetséges, amit az LCD panel sajnos nem bírna ki. Emiatt csak komplett modulként lehet cserélni az LCD-t és az előlapi üveget a fedlapon belül.

   Válasz
 2. Csizmadia Péter on

  üdv. van egy macbook pro 17″ early 2009-es gépem (a1297) és antenna takaró műanyagot keresek hozzá ami a zsenérokat takarja de nem találok sehol legalább is magyar oldalon nem :( az lenne a kérdésem hogy tudnátok e segíteni hogy honnan lehetne beszerezni??

  Válasz

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük