Duzzadt akku, MacBook #mac #szervizkaland #szösszenet

Lítiumok lázadása, akkuk duzzadása

Mivel az Apple számítógépek Li-ion Polymer akkumulátorokkal működnek, ezért felléphet egy olyan probléma, hogy a MacBook akkumulátor térfogata duzzadni kezd. Ez a folyamat, ha nem vesszük észre időben, nagyobb károkat is okozhat a készülékben. Nézzük, mit tehetünk!

Duzzadt, dagadt, puffadt MacBook akkumulátor

Az akkumulátorok duzzadása egy kémiai folyamat miatt megy végbe. Egyszerűsítve: amikor merül az akku, egy gáz keletkezik és ez kezdi el „felfújni” a cellát. Érdekesség, hogy amikor töltve van az akku, akkor ez a duzzadás csökken.

Árulkodó jelek

Az első árulkodó jel az lehet, hogy a trackpad kattintása megváltozik. Már nem olyan jellegzetes kattanó hangja van, esetleg nehezebb lenyomni. A másik egyértelmű jel, hogy a MacBook fedlapja feszülni kezd. Ez az alsó csavaroknál figyelhető meg. A gép használata közben pedig azt tapasztalhatjuk, hogy az akku gyorsabban kezd merülni a megszokottnál.

Ellenőrzés az ingyenes iStat Pro widgettel (innen is letölthető)

A MacBook akkumulátor állapot remekül ellenőrizhető például az iStat Pro nevű widget programmal is. Ez ugyan nem egy gyári teszt, viszonyításképpen teljesen megfelel. Úgy láttuk, hogy ma már nem fejleszti a gyártó a programot, ezért, hogy ne kelljen a gyakran spames, vírusos oldalakon szabadságharcot vívni a programért (widgetért), archiválás jelleggel mi is feltöltöttük az oldalunkra. Ilyet kizárólag ingyenes programokkal és a fenti esetben csinálunk, mert becsüljük más munkáját. Íme tehát az iStat Pro, ingyen letölthető a gombra kattintva.

PDF fájl [download id=”25″]

iStat Pro, battery health, akkumulátor egészségi állapota, duzzadó akku, duzzadó akksi, duzzadó akkumulátor, puffadó akksi, dagadó akku

Ha megvan a program és sikerült feltelepíteni, akkor a jobbszélső „Battery” rublikában lévő „Health” mögötti százalékot érdemes figyelni. A duzzadó akkumulátorok általában olyan 70% alattiak szoktak lenni. (Nagy ritkán előfordulhat, hogy a program 90%-ot jelez, viszont a telep már duzzadt.)

További hasznos program, amit ajánlunk az akkumulátorok állapotfelmérésére, a Coconut Battery.

Utángyártott akkumulátor?

Ahogy az iPhone-oknál sem, úgy a Mac-ek világában sem ajánljuk a használatukat. Egy utángyártott MacBook akkumulátor gyengébb minőségű cellákból készül és sokkal gyakrabban meghibásodik.

Javaslatunk

Amint észleljük a problémát, ne késlekedjünk! Mielőbb történjen meg az akkumulátorcsere és ne várjuk meg, amíg óriásira nő! Érdemes egyből felkeresni egy minőségi munkát végző MacBook szervizt!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük