Leszerelt töltésvezérlő MacBook 2015, 13", MacBook alaplap javítása #mac #szervizkaland #útmutató

Egy 2015-ös Macbook alaplap javítása miniatűr forrasztásokkal

Ebben az írásunkban ismét egy MacBook alaplap javítása kerül terítékre. A gép egy 2015-ös, 13″-es modell.

Kórkép: a készülékbe egy nagyobb mennyiségű pezsgő ömlött. (Legalább egy üveg a látványból ítélve…) Az alaplapon több apró egység elégett és károsult. Az akkumulátor is tönkrement, cserére szorul.
Javallat: az alaplap javítása, az akkumulátor cseréje, a ház teljeskörű belső tisztítása szükséges.

 

Alapos vizsgálat és következtetések

Szétszedés után az alaplapot tüzetesebben átvizsgálva (szemteszt + mikroszkóp) arra jutottunk, hogy az akkumulátorban lévő biztosító valószínűleg nem égett szét az ázás után. Így az alaplap a beázást követően jó ideig még feszültség alatt volt és egy darabig még működött. (Ha a gyári értékeknél nagyobb áramfelvétel van, akkor szétolvad a biztosító. Itt ez azért nem történt meg, mert nem volt akkora a zárlat. Így az alaplapot lassú halál érte.)

Tapasztalatunk szerint a nedvességkáros alaplapoknál az a szerencsésebb eset, ha az akkumulátorban lévő biztosító azonnal tönkremegy. Azzal ugyanis, hogy egy beázott számítógép folyamatosan áram alatt van, a nedvesség okozta zárlatok miatt több alkatrész is leéghet, sérülhet.

Mi történt a MacBook alaplapjával a beázás után?

Jelen példánkban is folyamatosan áram alatt volt a készülék, így több helyen galvanikus korrózió és más korróziós hidak is kialakultak. Ezek közül az egyik a tápvezérlőnél nagyon jól látható.

Korrózió, leégett töltésvezérlő, MacBook alaplap javítás előtt

A töltésvezérlőt (ISL6259) és a körülötte lévő alkatrészeket is cserélni kellett

Az alaplap javítása

Az első lépés az érintett alkatrészek leforrasztása.

Leszerelt töltésvezérlő MacBook 2015, 13"

Több vezető is sérült, ami miatt megszakadtak az áramutak. Ilyen esetben az egyetlen megoldás, ha („jumperek” használatával) átvezetékezzük a főpanelt. (Az ezüstös végű fekete alkatrészek valójában 1,2miliméteresek.) Sajnos mikroszkópos fotónk ezúttal nem lett a legjobb minőségű, de azért láthatóak a vékony forrasztásos átvezetéseink.

Forrasztásos átvezetések MacBook alaplapon

Forrasztásos átvezetések a MacBook alaplap töltésvezérlő egységéről

Visszaépítettük a leégett töltésvezérlőt és a körülötte lévő alkatrészeket, majd bekötöttük a vezetékeket, amik leégtek az alaplapról. A MacBook most már elindult töltőről, viszont korántsem volt vége a kalandnak. A következőket tapasztaltuk:

  • A készülék tökéletesen működött töltőről, de akkumulátor nélkül!
  • A készülék tökéletesen működött akkumulátorról.
  • Ha az alaplapra rá lett csatlakoztatva az akkumulátor, akkor a MacBook-ot nem lehetett bekapcsolni.
  • Miután lecsatlakoztattuk az akkumulátort, várni kellett egy kis időt a MagSafe töltőről való újbóli indításhoz.

Magyarul, amikor a gépbe beszereltük az akkumulátort és a hálózati adaptert is csatlakoztattuk (tehát gyári kiépítésű volt a hardver), akkor a számítógép nem volt működőképes.

Mérni viszont nem lehetett semmi eltérőt: a gép elindulás után tökéletesen működött. Ezért nem volt más választás, átnéztük a számítógép alaplapi rajzát. Vajon mi képes ilyen teljesen lehetetlen hibát okozni?

Megtaláltuk!

Az áramlásszabályzónál (Inrush Limiter) kötöttünk ki. Röviden, ez az alkatrész dönti el, hogy a MacBook akkumulátorról vagy tápegységről működjön. Rájöttünk, hogy csak ez lehet az az alkatrész, ami egy ilyen hibát képes okozni.

Kapcsolási rajz, Inrush Limiter

A kapcsolási rajz, melyen a kulcsfontosságú alkatrész, az Inrush Limiter is látható

A dolog pikantériája, hogy semmilyen hibára utaló jel nem volt látható az alkatrészen addig a pillanatig, amíg azt le nem forrasztottuk a lapról. Miután kicseréltük ezt az alkatrészt is, a MacBook ismét a gyári paramétereknek megfelelően működött.

Konklúzió

Sikerüt egy újabb kilátástalannak tűnő MacBook alaplapi problémát megoldanunk. Ezzel ismét megerősíthetjük, hogy a MacBook alaplapok igenis javíthatók. Igaz, ehhez a munkakörhöz a szakmai előképzettség mellett sok-sok kitartás és türelem szükségeltetik.

Éppen ezért gratulálunk Attila munkatársunknak, aki akár egy egész napos alapjavítási kálvária után is képes megőrizni a „lelki nyugalmát”. 👍

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük