A háttérfény vezérlő #apple #kijelző #mac #szervizkaland #szösszenet

Hová lett a fény?! A háttérfényvezérlő cseréje

Mai Mac szervizes epizódunk egészen nyúlfarknyi, ám talán érdekes lesz azoknak, akiket érdekel a meghibásodott kijelzőjű MacBook-ok lelkivilága és hogy milyen lehet egy háttérfényvezérlő cseréje. Viszonylag gyakran előforduló tünet MacBook-oknál, hogy egyszer csak eltűnik a háttérfény. Többnyire ezt nedvesség szokta okozni, de előfordul olyan is, hogy lövésünk sincs, hogy mi a hiba oka!

Nem beázás

Ez az eset is így kezdődött. Bekerült hozzánk a készülék azzal a “kórképpel”, hogy nincsen háttérfény a kijelzőn. Ennél a típusnál ez nem olyan sűrűn előforduló hibajelenség, pláne úgy nem, hogy valóban nem volt nedvességre utaló nyom az alaplapon, vagy a kijelzőn.

A MacBook Pro belülről

A MacBook Pro belülről

A gyanús folt

Kollégáink elsőként kijelzőcserével próbálkoztak, ám ez nem oldotta meg a problémát. Ekkor került át hozzám a készülék. Egy kis idő múlva feltűnt egy gyanús „elszíneződés”…

A gyanús folt háttérfényvezérlőn. Úgy néz ki, hogy a háttérfényvezérlő cseréje elkerülhetetlen lesz! Mac szerviz, Budapest

Középen a háttérfény vezérlője

Persze így kép alapján könnyű kiszúrni a hibát, viszont ne feledjük, hogy ez a kis vezérlő (középen) egy 5 mm x 5 mm-es alkatrész. A valóságban nem mindig olyan könnyű ám ezeket észrevenni.

Így hogy megvolt a gyanú, azért biztosra kellett menni, megpiszkáltam a gyanús foltot. Ha beigazolódik a feltevés, miszerint nemcsak holmi piszok került az alkatrészre, hanem egy kiégés nyomait látjuk, akkor bizony nem marad más választásunk, mint a háttérfényvezérlő csere. Na nézzük:

(A videó sebességét nyugodtan állítsd 2x-esre a lenti fogaskerék ikonra kattintva!)

 

Ahogy a videóban is láthatjátok, egy fogászati kampó segítségével egészen mélyen bele lehetett túrni az IC-be, így biztos, hogy a zárlat ami keletkezett benne, több rétegen keresztül átégett. Amit láttok a videóban az a vezérlő elszenesedett részeinek a kibányászása. A videó végefelé a hirtelen nagy képi váltások igazából csak a nagyító effektjei, hogy kontrasztosabban látszódjanak a dolgok.

Jöhet a háttérfényvezérlő-csere

Így már nem is volt más dolgunk, mint leforrasztani a hibás vezérlőt. Ám, a memóriakártya pont akkor lett tele, ezért csak a donor lapról való leforrasztási folyamatot tudjuk nektek megmutatni – felgyorsítva.

A háttérfény vezérlőjének leforrasztása (gyorsított felvétel)

A javítás második fele természetesen az új vezérlő felforrasztása volt, ezt követően a háttérfény újra a régi lett. A készülék pedig mehetett is vissza boldog gazdájához!

 

Búcsúzik a hírszerkesztő,

Attila és a Mac-es szervizrészleg

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük