webshop menü
A háttérfény vezérlő #kijelző #szervizkaland #mac #szösszenet #apple

Hová lett a fény?! A háttérfényvezérlő cseréje

Mai Mac szervizes epizódunk egészen nyúlfarknyi, ám talán érdekes lesz azoknak, akiket érdekel a meghibásodott kijelzőjű MacBook-ok lelkivilága és hogy milyen lehet egy háttérfényvezérlő cseréje. Viszonylag gyakran előforduló tünet MacBook-oknál, hogy egyszer csak eltűnik a háttérfény. Többnyire ezt nedvesség szokta okozni, de előfordul olyan is, hogy lövésünk sincs, hogy mi a hiba oka!

Nem beázás

Ez az eset is így kezdődött. Bekerült hozzánk a készülék azzal a „kórképpel”, hogy nincsen háttérfény a kijelzőn. Ennél a típusnál ez nem olyan sűrűn előforduló hibajelenség, pláne úgy nem, hogy valóban nem volt nedvességre utaló nyom az alaplapon, vagy a kijelzőn.

A MacBook Pro belülről

A MacBook Pro belülről

A gyanús folt

Kollégáink elsőként kijelzőcserével próbálkoztak, ám ez nem oldotta meg a problémát. Ekkor került át hozzám a készülék. Egy kis idő múlva feltűnt egy gyanús „elszíneződés”…

A gyanús folt háttérfényvezérlőn. Úgy néz ki, hogy a háttérfényvezérlő cseréje elkerülhetetlen lesz! Mac szerviz, Budapest

Középen a háttérfény vezérlője

Persze így kép alapján könnyű kiszúrni a hibát, viszont ne feledjük, hogy ez a kis vezérlő (középen) egy 5 mm x 5 mm-es alkatrész. A valóságban nem mindig olyan könnyű ám ezeket észrevenni.

Így hogy megvolt a gyanú, azért biztosra kellett menni, megpiszkáltam a gyanús foltot. Ha beigazolódik a feltevés, miszerint nemcsak holmi piszok került az alkatrészre, hanem egy kiégés nyomait látjuk, akkor bizony nem marad más választásunk, mint a háttérfényvezérlő csere. Na nézzük:

(A videó sebességét nyugodtan állítsd 2x-esre a lenti fogaskerék ikonra kattintva!)

 

Ahogy a videóban is láthatjátok, egy fogászati kampó segítségével egészen mélyen bele lehetett túrni az IC-be, így biztos, hogy a zárlat ami keletkezett benne, több rétegen keresztül átégett. Amit láttok a videóban az a vezérlő elszenesedett részeinek a kibányászása. A videó végefelé a hirtelen nagy képi váltások igazából csak a nagyító effektjei, hogy kontrasztosabban látszódjanak a dolgok.

Jöhet a háttérfényvezérlő-csere

Így már nem is volt más dolgunk, mint leforrasztani a hibás vezérlőt. Ám, a memóriakártya pont akkor lett tele, ezért csak a donor lapról való leforrasztási folyamatot tudjuk nektek megmutatni – felgyorsítva.

A háttérfény vezérlőjének leforrasztása (gyorsított felvétel)

A javítás második fele természetesen az új vezérlő felforrasztása volt, ezt követően a háttérfény újra a régi lett. A készülék pedig mehetett is vissza boldog gazdájához!

 

Búcsúzik a hírszerkesztő,

Attila és a Mac-es szervizrészleg

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

3 hozzászólás

  1. Marcell on

    Szia!

    Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen csere kb. mennyibe kerül abban az esetben ha beázás okozza, illetve abban az esetben is ha nem.
    Valószínűleg hasonló problémája van az én gépemnek is, de még nem voltam vele szervizben, mert előbb tájékozódni szerettem volna, hogy mi lehet az ok.

    Köszönöm a választ!

    Válasz
    • Gerébi Attila on

      Szia!
      Köszönjük az érdeklődést!

      Erre, sajnos kicsit nehéz válaszolni. Ugye nedvességet ért készülék esetében a korrózió több helyen is lehet, IC körül, alatt, más fontos SMD alkatrészeknél, vagy magánál a kijelző csatlakozónál is, vagy az összesnél egyszerre. Szóval nagyon nagy intervallumban lehet erre csak válaszolni. A javítás 20.000Ft-tól akár 80.000Ft-ig tarthat. Természetesen mi is törekszünk a gazdaságosságra és nem az a célunk, hogy minél nagyobb összeget kérjünk el, hanem a realitás talaján maradjunk. :)

      Ha bármilyen más kérdésed lenne, keress minket bizalommal!

      Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük