webshop menü
Korábbi változat: perforált ragasztólap, ami beengedi a nedvességet és a port #blog #szervizkaland

Miért nem érzékel a Home gomb?

Szervizünkben gyakran előfordulnak olyan iPhone készülékek, amiknek a Home gombja ritkán érzékeli a megnyomást, erősen kell nyomni, hogy érzékeljen, vagy egyáltalán nem érzékel semmit. Ez egy igen bosszantó problémája az iPhone 3G/3GS-nek, valamit az iPhone 4-esek közül a fehér iPhone 4 megjelenése előtti szériának.

Home gomb elhelyezkedése az iPhone 4 fémvázán iPhone 4 Home gomb iPhone 4 Home gomb elektronika tányérrugóval iPhone 4 fekete Home gomb elektronika tányérrugóval

Először is nézzük meg, milyen elven működik a Home gomb! Nagyon egyszerű a dolog, a képeken is láthatjuk, hogy a Home gomb két pólusa egy fém körlemez és az azt körbevevő fém körgyűrű. Ez a két pólus egy flexibilis szalagkábelen helyezkedik el, amire felülről egy lefordított tányérrugó illeszkedik pont úgy, hogy a tányér széle a külső körlemezen nyugszik. A felső tányérrugót egy vékony perforált fóliával rögzítik az alsó kontaktusokhoz, hogy ne mozduljon el sok nyomkodás hatására. Ha benyomjuk a gombot, akkor a tányérrugó összenyomódik úgy, hogy a közepe a belső körlaphoz ér, így zárja az áramkört, és továbbküldi a „jelet” a telefonnak, hogy őt most megnyomták. Eddig igen egyszerű a dolog, kérdés, hogy mitől romlik el ez az egyszerű szerkezet?

Korrodált Home gomb érintkezők A problémát az okozza, hogy a Home gomb körüli vékony résen igen könnyen a készülék belsejébe jut a nedvesség, amit további nyomkodással általában csak beljebb pumpálunk a Home gomb tányérrugója és kontaktusai felé, ahol a fém érintkezőket oxidálni kezdik, ezáltal összenyomódáskor nem zár az áramkör, nem érzékel a Home gomb. Kezdetben azt vesszük észre, hogy erősebben kell nyomni, esetleg néha „kihagy”, végül már egyáltalán nem lehet mit kezdeni a telefonnal.

Ugyanezt a jelenséget okozhatja az is, ha a készüléket nagyon poros környezetben használja tulajdonosa, ugyanis a tányérrugó rögzítése nem teljesen hermetikus, így apró porszemek egy idő után eljutnak a lemez és az érintkezők közé is, ami szintén kontakthibát okoz.

Korábbi változat: perforált ragasztólap, ami beengedi a nedvességet és a port Lehegesztett lap ami nem engedi be a nedvességet és a port Valószínűleg az Apple is észlelte ezt a tervezési hiányosságot, a fehér iPhone 4-ben, ami a fekete után csaknem egy évvel került forgalomba, a tányérrugót rögzítő ragasztólap a gomb elektronikájának pereméhez van hegesztve, nem pedig perforált, mint a korábbi iPhone 4-ben. Az általunk készített képeken jól látható, hogy a végighegesztett műanyagfólián sokkal nehezebben jut át a nedvesség az érintkezőkhöz, mint a perforált réseken. Az iPhone 4S-ben még tovább ment az Apple: az általunk készített fotókon is jól látszik, hogy a Home gomb belső műanyagfelületét körülveszi egy jóval nagyobb gumilap, ami teljesen kizárja a por és a nedvesség bejutását a Home gombhoz a készülék előlapján keresztül.

Ne használjuk nedves kézzel az iPhone-t, ha tehetjük, de ha mégis muszáj, a Home gomb többszöri megnyomását próbáljuk elkerülni ilyenkor, és amint tudjuk, töröljük át a készüléket, ha vizes kézzel nyúltunk hozzá!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

15 hozzászólás

  1. Attila on

    Sziasztok!

    Szóval ha ilyen probléma mégis fent áll mint nekem mert én nagyon poros közegbe használom,megtudjátok javitani? Cserélni kell a gombot? Vagy elég neki egy tisztitás?
    Üdv Atti

    Válasz
  2. Gy. Csongor on

    Sziasztok!

    Nekem ugyanez a problémám volt, szerencsére gari lejárta előtt és kicserélték a telefont.
    Azt mondták, nem javítják az iPhone-t csak cserélik.
    Nem lehetne kicserélni az új 4S gombjára a 4- esét? Akkor nem jelentkezne a hiba.

    Üdv.: Csongor

    Válasz
  3. R. Ádám on

    Üdv.
    Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy van 1 iPhone 3g-m amit tegnap még tökéletesen szuperált, majd zsebre raktam miután beleraktam a tokba! majd 15 perc múlva elővettem, és észrevettem hogy a
    Home gomb nem működik, nem érzékeli a töltőt, se amikor ráteszem pc-re, és nem működnek a hangszórók (pl: nem szól a zene)
    Mi baja lehet?
    Üdv.

    Válasz
  4. Attila on

    Sziasztok!
    Sajnos a hőmérséklet gombom nem mindig reagál…
    Sajnos szerintem beljebb van mint szokott.
    Mit tehetnék?
    A választ ha lehet mailben.
    Köszönöm.

    Válasz
  5. Czingiszer Illés on

    Sziasztok,

    Szeretnek arajanlatot kerni hogy feher 3gs 16gb telefon home es ki/be kapcs. gombajit mennyiert cserelitek?
    A masik a hatlappal kapcsolatos kerdes, lehet e bontott jo allapotut vagy esetleg utanyartott mennyiben ter el az eredetitöl, mit tanacsoltok, inkabb hasznaljam a regi karcosat?
    Köszi varom az infot!

    Válasz
  6. Thót Zoltán on

    Üdv Mágusok!:)
    Iphone 4 home gomb rendetlenkedik,és nem használom vizes kézzel,nem poros a hely..:(
    Valami megoldás rá?:)

    Válasz
  7. Bognár András on

    Ha a Home gomb felől „kiporszívózzátok” a telefont és az segít, akkor valószínűleg egy kis por ment a gomb tányérrugós kapcsolója alá.

    Ha ez nem segített, akkor valószínűleg nedvesség vagy pára miatt korrodáltak egy kicsit a kapcsoló kontaktusai és ezt kell kitisztítani vagy a kapcsolót cserélni. A probléma az, hogy ehhez a készüléket teljesen darabokra kell szedni, nem a legegyszerűbb javítás, elég időigényes, nem szabad elkapkodni.

    Válasz
    • Bognár Balázs on

      Kedves Lajos, alapvetően iPhone szerviz lévén sajnos ilyen telefont nem javítunk, így nem is tudunk érdemi információval szolgálni róla. Reméljük sikerül valakivel megjavíttatni a telefont! Üdv, Balázs

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük