Korábbi változat: perforált ragasztólap, ami beengedi a nedvességet és a port #szervizkaland #blog

Miért nem érzékel a Home gomb?

Szervizünkben gyakran előfordulnak olyan iPhone készülékek, amiknek a Home gombja ritkán érzékeli a megnyomást, erősen kell nyomni, hogy érzékeljen, vagy egyáltalán nem érzékel semmit. Ez egy igen bosszantó problémája az iPhone 3G/3GS-nek, valamit az iPhone 4-esek közül a fehér iPhone 4 megjelenése előtti szériának.

Home gomb elhelyezkedése az iPhone 4 fémvázán iPhone 4 Home gomb iPhone 4 Home gomb elektronika tányérrugóval iPhone 4 fekete Home gomb elektronika tányérrugóval

Először is nézzük meg, milyen elven működik a Home gomb! Nagyon egyszerű a dolog, a képeken is láthatjuk, hogy a Home gomb két pólusa egy fém körlemez és az azt körbevevő fém körgyűrű. Ez a két pólus egy flexibilis szalagkábelen helyezkedik el, amire felülről egy lefordított tányérrugó illeszkedik pont úgy, hogy a tányér széle a külső körlemezen nyugszik. A felső tányérrugót egy vékony perforált fóliával rögzítik az alsó kontaktusokhoz, hogy ne mozduljon el sok nyomkodás hatására. Ha benyomjuk a gombot, akkor a tányérrugó összenyomódik úgy, hogy a közepe a belső körlaphoz ér, így zárja az áramkört, és továbbküldi a “jelet” a telefonnak, hogy őt most megnyomták. Eddig igen egyszerű a dolog, kérdés, hogy mitől romlik el ez az egyszerű szerkezet?

Korrodált Home gomb érintkezők A problémát az okozza, hogy a Home gomb körüli vékony résen igen könnyen a készülék belsejébe jut a nedvesség, amit további nyomkodással általában csak beljebb pumpálunk a Home gomb tányérrugója és kontaktusai felé, ahol a fém érintkezőket oxidálni kezdik, ezáltal összenyomódáskor nem zár az áramkör, nem érzékel a Home gomb. Kezdetben azt vesszük észre, hogy erősebben kell nyomni, esetleg néha “kihagy”, végül már egyáltalán nem lehet mit kezdeni a telefonnal.

Ugyanezt a jelenséget okozhatja az is, ha a készüléket nagyon poros környezetben használja tulajdonosa, ugyanis a tányérrugó rögzítése nem teljesen hermetikus, így apró porszemek egy idő után eljutnak a lemez és az érintkezők közé is, ami szintén kontakthibát okoz.

Korábbi változat: perforált ragasztólap, ami beengedi a nedvességet és a port Lehegesztett lap ami nem engedi be a nedvességet és a port Valószínűleg az Apple is észlelte ezt a tervezési hiányosságot, a fehér iPhone 4-ben, ami a fekete után csaknem egy évvel került forgalomba, a tányérrugót rögzítő ragasztólap a gomb elektronikájának pereméhez van hegesztve, nem pedig perforált, mint a korábbi iPhone 4-ben. Az általunk készített képeken jól látható, hogy a végighegesztett műanyagfólián sokkal nehezebben jut át a nedvesség az érintkezőkhöz, mint a perforált réseken. Az iPhone 4S-ben még tovább ment az Apple: az általunk készített fotókon is jól látszik, hogy a Home gomb belső műanyagfelületét körülveszi egy jóval nagyobb gumilap, ami teljesen kizárja a por és a nedvesség bejutását a Home gombhoz a készülék előlapján keresztül.

Ne használjuk nedves kézzel az iPhone-t, ha tehetjük, de ha mégis muszáj, a Home gomb többszöri megnyomását próbáljuk elkerülni ilyenkor, és amint tudjuk, töröljük át a készüléket, ha vizes kézzel nyúltunk hozzá!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.


Olvasnál még?

Ha tetszett ez a cikk, akkor ezek is érdekelhetnek:


Címkék

15 hozzászólás

 1. Attila on

  Sziasztok!

  Szóval ha ilyen probléma mégis fent áll mint nekem mert én nagyon poros közegbe használom,megtudjátok javitani? Cserélni kell a gombot? Vagy elég neki egy tisztitás?
  Üdv Atti

  Válasz
 2. Gy. Csongor on

  Sziasztok!

  Nekem ugyanez a problémám volt, szerencsére gari lejárta előtt és kicserélték a telefont.
  Azt mondták, nem javítják az iPhone-t csak cserélik.
  Nem lehetne kicserélni az új 4S gombjára a 4- esét? Akkor nem jelentkezne a hiba.

  Üdv.: Csongor

  Válasz
 3. R. Ádám on

  Üdv.
  Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy van 1 iPhone 3g-m amit tegnap még tökéletesen szuperált, majd zsebre raktam miután beleraktam a tokba! majd 15 perc múlva elővettem, és észrevettem hogy a
  Home gomb nem működik, nem érzékeli a töltőt, se amikor ráteszem pc-re, és nem működnek a hangszórók (pl: nem szól a zene)
  Mi baja lehet?
  Üdv.

  Válasz
 4. Attila on

  Sziasztok!
  Sajnos a hőmérséklet gombom nem mindig reagál…
  Sajnos szerintem beljebb van mint szokott.
  Mit tehetnék?
  A választ ha lehet mailben.
  Köszönöm.

  Válasz
 5. Czingiszer Illés on

  Sziasztok,

  Szeretnek arajanlatot kerni hogy feher 3gs 16gb telefon home es ki/be kapcs. gombajit mennyiert cserelitek?
  A masik a hatlappal kapcsolatos kerdes, lehet e bontott jo allapotut vagy esetleg utanyartott mennyiben ter el az eredetitöl, mit tanacsoltok, inkabb hasznaljam a regi karcosat?
  Köszi varom az infot!

  Válasz
 6. Thót Zoltán on

  Üdv Mágusok!:)
  Iphone 4 home gomb rendetlenkedik,és nem használom vizes kézzel,nem poros a hely..:(
  Valami megoldás rá?:)

  Válasz
 7. Bognár András on

  Ha a Home gomb felől “kiporszívózzátok” a telefont és az segít, akkor valószínűleg egy kis por ment a gomb tányérrugós kapcsolója alá.

  Ha ez nem segített, akkor valószínűleg nedvesség vagy pára miatt korrodáltak egy kicsit a kapcsoló kontaktusai és ezt kell kitisztítani vagy a kapcsolót cserélni. A probléma az, hogy ehhez a készüléket teljesen darabokra kell szedni, nem a legegyszerűbb javítás, elég időigényes, nem szabad elkapkodni.

  Válasz
  • Bognár Balázs on

   Kedves Lajos, alapvetően iPhone szerviz lévén sajnos ilyen telefont nem javítunk, így nem is tudunk érdemi információval szolgálni róla. Reméljük sikerül valakivel megjavíttatni a telefont! Üdv, Balázs

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük