webshop menü
iPhone X kameralencse csere - ragasztóanyag #szervizkaland #iphone

Ami üveg az törik! iPhone X kameralencse-csere

Halló, halló, kis kihagyás után ismét az iPhone szerviz részlegünkből jelentkezünk. Hol is kezdjük? Pár éve már dokumentáltuk egy akkor még újnak számító iPhone 6 kameralencse cseréjét és biztosak voltunk benne, hogy ez a nap is eljön… S lám, igazunk lett, sorra került az iPhone X is. Nemrég tehát egy idei modell, egészen pontosan egy iPhone XR kameralencse cseréje volt a „menü” szervizünkben. Mindezt szokásunkhoz híven nyommentesen kiviteleztük.

Szerencsére az XR esetében nem arról kell beszámolnom, mint azok a rémhírek, amelyek a világ számos pontjáról érkeztek az iPhone X-ről, hogy a kameralencsék „maguktól” kiestek, eltörtek. Nagy valószínűséggel ezek a riportok egyébként is csak olyan modelleket érintettek, amelyek jobban ki voltak téve a szélsőséges időjárási körülményeknek.

iPhone javításaink ritkábbik fajtája

Alapvetően egy viszonylag ritka problémáról beszélhetünk, mivel a felhasználók nagy része használ valamiféle védőtokot a telefonjához. Hiszen köztudott, hogy az indukciós töltés miatt az iPhone 8-as modelltől kezdve minden készülék megkapta az üveg hátlapot és ez bizony védelmet kíván. Viszont ha szemügyre vesszük a tokok kialakítását, számos esetben azt láthatjuk, hogy a nem túl vastag védősíkjuk a házból kiemelkedő kameralencsével van egy szintben. Így nem is gondolnánk, de az iPhone X kameralencséje is sok esetben védtelen marad és a képalkotásért felelős modulra nap mint nap veszély leselkedik. Sajnos, ha pont úgy esik le a telefon, elképzelhető, hogy sérülni fog a kameralencsénk. Öröm az ürömben, hogy javításának költsége jóval elmarad ahhoz képest, ha telefon hátlapját törtük volna össze. Érdemes tehát megfontolni egy iPhone védőtok használatát.

Az otthoni „barkácsolás” buktatói

Ha pedig mégis megtörtént a baj… mi a helyzet a javítással? Bár egy egyszerű feladatnak tűnik, azért ennél sokkal összetettebb a dolog. Akik szakavatott hobbi barkácsok és szerelők, azoknak sem javaslom, hogy otthon álljanak neki a munkának. Természetesen ezt nem a megélhetőségünk féltéséből teszem, hanem a számos videó alapján mondom, amelyeket a kameralencse cseréjéről láttam házilag elkészítve.

Ugyanis a problémakör megoldásához mindenképp szakszerűen kell eltávolítani a kijelzőt, majd a hátlapi kamerát, hogy több oldalról hozzáférjünk a javításhoz. Számos alkalommal találkoztam videókban olyan megoldással, hogy otthon a megtört lencsének a szilánkjait egy sniccerrel vagy egy kisebb csavarhúzóval próbálják eltávolítani. Nyomatékosan hangsúlyozom, hogy NE hadonásszunk mindenféle éles szerszámmal a kamera előtt, mivel egy nagyon sérülékeny finom perifériáról beszélünk! Elég egy rossz mozdulat és nem csak az üveglencsét kell cserélnünk, hanem az egész optikát.

karcos kamera optika mikroszkóp alatt

Karcos iPhone kamera-optika mikroszkóp alatt

Ugyancsak az egyoldalú megbontás ellen szól, hogy nem tudjuk megfelelően eltávolítani az apróbb szilánkokat, amelyek belekerülhetnek a kamerába, megbénítva ezáltal azokat a mikro mozgásokat, amelyeket zoom közben végez az optika. A képen jól látható milyen mikro karcolások keletkezhetnek az optikán, ha betörik a kameralencse. Sajnos számos esetben tapasztaltunk olyat is, hogy a kamerával készült képekbe „beleég” egyfajta folt, ami szintén csak a kameramodul cseréjével oldható meg.

Az iPhone X kameralencse cseréje

Szakszerű szétszedés

Amennyiben eltávolítottuk az összes shild-et illetve a hátlapi kamera modult, nekiláthatunk a lencse cseréjének. Mindenképp érdemes először egy kis melegítéssel próbálkozni. Jelen esetben ugyanis a lencse nem egy perselyben ül – úgy mint a 6, 6s készülékek esetében – hanem egy kialakított körgyűrűben. A melegítés azért is fontos, hogy az üveglencse esetlegesen egyben tudjon kiesni a helyéről. Ezzel szintén azt tudjuk elkerülni, hogy a készülék belsejébe apróbb szilánkok jussanak.

A fényezés megóvása

Mivel a kamerapersely egy perifériát képez a hátlappal, ügyelni kell a körgyűrű tisztítása során, hogy ne tegyünk kárt a fényezésben! Ennek elkerülése érdekében speciális ragasztóoldó folyadékkal fellazítjuk, majd óvatosan addig tisztítjuk a gyűrűt, amíg homogén fém felületet nem kapunk.

Gyári ragasztás

A gyári ragasztási megoldást részesítjük előnyben ebben az esetben is. Amint a lencse készen áll a behelyezésre, a persely körgyűrűjébe behelyezzük a gyári kétoldalú ragasztót, majd a hordozó anyag levétele után a lencse pozícionálása következik.

Melegítés

Ezután óvatosan rámelegítünk a lencsére, ami már ilyenkor a készülék vázában fekszik. Ez a lépés véleményünk szerint 10-20%-ot is rásegíthet a jobb felületi tapadásra.

Kötés, száradás

Majd a kész javítást minimum 24 órára pihenni hagyjuk, ennyi kötési időt mindenképpen szánni kell a tökéletes eredmény elérésére. Az általunk kivitelezett ragasztások minden esetben nyomáspróbával zárulnak, melynek során megbizonyosodunk arról, hogy a ragasztó teljes egészében megkötött és tökéletesen megfogja az iPhone XR kameralencséjét.

Képes dokumentációnk

Az általunk készített képeken jól láthatók a fentebb leírt munkafolyamatok.

Törött iPhone XR kameralencse cseréje

Törött iPhone Xs kameralencse javítása

 

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük