A darabokban kijött kártya és az épségben megmaradt telefon #blog #iphone #szervizkaland

Beragadt SIM kártya egy iPhone 6-ban – kioperáltuk.

Ugyan sokan megkerestek már minket az iPhone 6 kijelzőcseréjével kapcsolatban, gyári alkatrész hiányában ilyen javításra még nem került sor. Ha minden rendben megy, akkor csak napok kérdése és megérkezik első gyári iPhone alkatrész-szállítmányunk, melyben pár komplett kijelzőmodul is lesz, így a várólistánkra felvett, törött kijelzős iPhone 6-ok javítását végre el tudjuk végezni – izgatottán várjuk hát a csomagunkat! [frissítés: a szállítmány megérkezett, és az iPhone 6 kijelzőcserék is rendben lezajlottak]

Bemelegítő iPhone 6 javítás

Addig is befutott az első, alkatrészcsere nélkül megoldható iPhone 6 javításunk, mely az első pillanattól fogva érdekesnek ígérkezett. A készülékbe egy nem gyárilag nanoSIM méretű kártyát szeretett volna beletenni tulajdonosa, hanem egy saját kezűleg átalakított és levágott nagy chipes SIM kártyát. A probléma ott kezdődött, hogy a kártya a vágás pontatlansága miatt lötyögött a készülék SIM fiókjában és az csak tetézte a dolgot, hogy valamilyen oknál fogva a kártya a chipnél meg is repedt és félbetört – persze már a készüléken belül.

Az iPhone 6 és gyári SIM-kilökő eszköze, beragadt sim kártya, iphone 6 sim kártya kiszedése, beszorult SIM kártya iPhone

Az iPhone 6 és gyári SIM-kilökő eszköze

Ördöglakat

Egyfajta ördöglakattal találtuk szembe magunkat: a kártya nem működött, és mivel el volt törve, kilógott a SIM fiók síkjából a készüléken belül, és a kártya síkja a kidobónyílás pereme fölé emelkedett, így nem lehetett kitolni a fiókot a helyéről. Emlékeztek milyen az, amikor a szekrény egyik fiókjába beleakad alulról a másik fiókból kiemelkedő tárgy és nem lehet sehogy sem kihúzni és benyúlni sem a kilógó tárgyért? Ilyen volt ez az iPhone is.

A SIM fiók csak egy kicsit tudott kijönni, majd elakadt, beragadt sim kártya, iphone 6 sim kártya kiszedése, beszorult SIM kártya iPhone

A SIM fiók csak egy kicsit tudott kijönni, majd elakadt

Logikus felépítés

Szerencsére az iPhone 6 felépítése a korábbi generációkéhoz hasonlóan átgondolt és logikus, így a belseje könnyen hozzáférhető. A két alsó biztonsági „Pentalobe” csavar szakszerű és nyommentes kicsavarozása és a kijelző óvatos felnyitása után láthatóvá válik a SIM foglalat belső fém kerete. Nagyon megnyugodtunk, amikor láttuk, hogy a letört kártya nem tett kárt a készülék belső elektronikus komponenseiben.

A SIM fiók belső vázszerkezete, beragadt sim kártya, iphone 6 sim kártya kiszedése, beszorult SIM kártya iPhone

A SIM fiók belső vázszerkezete

A „beragadt SIM kártya” szindróma komolyabb tünete

Szerencsétlenségünkre a letört kártyarész nem kifelé, a kijelző felé lógott ki: ekkor csak kicsit lejjebb kellett volna nyomni a vájat síkjáig, hogy kicsúsztatható legyen a kártya és meg is oldódott volna a probléma. Sajnos a beragadt SIM kártya alsó része tört el és a készülék belseje felé állt el a síktól. Nem volt mit tenni: az amúgy is törött kártyát egy szikével apróbb darabokra kellett szelni a törése mentén, hogy így ki tudjuk játszani a készülék belsejéből.

A repedt kártya fennakadt a váz peremén, beragadt sim kártya, iphone 6 sim kártya kiszedése, beszorult SIM kártya iPhone

A beragadt SIM kártya meg is repedt, így fennakadt a váz peremén

Mi sem vehetjük észre, hogy javítottuk

Óvatosan kell minden Apple készülék belsejében táncolni az ilyen és ehhez hasonló szerszámokkal. Egyik alapelvünk, hogy úgy javítsunk, hogy még mi se vegyük észre később, hogy javítottuk a készüléket: minden javításunknak tökéletesen nyommentesnek kell lennie. Így, az amúgy fiatal készüléken a gyártói garancia is megmarad, hiszen sehol sem sérül a beavatkozás következtében.

A darabokban kijött kártya és az épségben megmaradt telefon, beragadt sim kártya, iphone 6 sim kártya kiszedése, beszorult SIM kártya iPhone

A darabokban kijött SIM kártya és az épségben megmaradt telefon

Tanulságok

A kártyát sikeresen kiszedtük hát a készülékből, nyoma sem maradt a beavatkozásnak. Több tapasztalatot is szeretnénk megosztani:

  • Az iPhone 6 jól szerelhető, észszerűen felépített készülék.
  • Ne próbáljuk a saját SIM kártyánkat otthon átalakítani kisebb méretűre, mint amekkora. Vagy cseréltessük ki a szolgáltatóval pár ezer Forintért, vagy mi is ki tudjuk vágni szakszerűen, jelképes díjért. Elsülhetett volna sokkal rosszabbul.
  • Fontos szerepet játszott a sikeres műtétben, hogy a tulajdonos észnél volt. Nem kezdte el feszegetni a kártyafiókot, hogy kijöjjön a beszorult SIM kártya. Inkább elhozta hozzánk és szakértő kezekre bízván a dolgot, használható maradt a készüléke.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Egy hozzászólás

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük