webshop menü
iPhone 7 Home gomb javítás #blog #iphone #szervizkaland

Néhány észrevétel az iPhone 7 Home gomb problémáiról

Írtunk már korábban az iPhone-ok Home gombjainak javítási lehetőségeiről, most viszont kicsit mélyebbre ásunk az iPhone 7 Home gombjának működését illetően.

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus Home gombjának sematikus felépítése. Középen a Turtle IC.

Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus Home gombjának sematikus felépítése. Középen a Turtle IC.

Az iPhone 7 Home gombjának felépítése

A mellékelt vázlatos képen látszik az iPhone 7 Home gombjának felépítése. Azt még tudni kell, hogy az iPhone 7-től felfelé a készülékek Home gombjai valójában nem fizikai gombok. Tehát nem nyomhatóak be, hanem ehelyett egy nyomásérzékeny szenzor van az üvegfelület alatt. Ez a készülék jobb vízállósága miatt volt fontos lépés az Apple-től. Amit kattanásnak érzünk, amikor megnyomjuk a gombot, az a Taptic Engine-nek hívott, valójában egy kis elektromágnessel meglökött röpsúly rándulása.

Többféle Home gomb hibával találkozhatunk az iPhone 7 és az iPhone 8 esetében. Némelyik javítható, némelyik sajnos nem, de olyan esetekre is van megoldásunk.

A legjellemzőbb hibák

Törés

Az egyik gyakori hibajelenség a Home gomb zafírüveg nyomófelületének betörése. Ilyenkor a legtöbb esetben megsérül az üveg alatti ujjlenyomatolvasó szenzor, ami önmagában tartalmazza a vezérlő elektronikát is, ami pedig az alaplappal van párosítva. Ilyen esetben elveszítjük az ujjlenyomat-olvasási képességet, és legtöbbször a nyomásérzékelési képességet is. Ez esetben sajnos nem lehet Home gomb cseréjével visszahozni a Touch ID funkciót, és a jelen állás szerint a Home gomb funkciót sem! Ez valószínűleg szoftveres korlátozás eredménye, és igazán bosszantó, hogy a készülékben fizikailag kicserélhető a Home gomb modul, mégsem fogja érezni a nyomást a kicserélt új modul.

Mikroszkóp alatt az iPhone 7 Home gombja.

Mikroszkóp alatt az iPhone 7 Home gombja.

Amikor nem érzékeli a gombnyomást, de ujjlenyomatot olvas

A másik hibát egy a szalagkábelen lévő IC meghibásodása okozza. Ezt az U10-es jelölésű IC-t Turtle IC-nek is hívják. Ez az IC felelős a nyomás érzékeléséért. Ha csak ez hibásodik meg, úgy a készülék olvassa az ujjlenyomatot, de nem érzékeli a gomb megnyomását. Ezt a mikroszkopikus méretű IC-t ki lehet cserélni új alkatrészre, és ezáltal helyre tud állni a Home gomb működése.

Összegezve: Ha a Touch ID vezérlő IC-je sérül meg az iPhone 7-ben vagy iPhone 8-ban, akkor sem a Touch ID, sem pedig a nyomásérzékelés nem fog működni. Ha csak a Turtle IC hibásodik meg, az még egy javítható eset. A lenti képen egy leemelt Teknős IC újragolyózását láthatjuk. A méretek érzékeltetése végett: a négyzetes IC méretei 2.2 x 2.2 milliméter, és 5×5 darab 0.2 mm-es óngolyót helyeztünk el rajta csipesszel. Felhevítést követően ezek a golyók egyforma félgömbökké állnak össze a forrasztási pontokon. És így ráhelyezve a flexkábelre lehet felforrasztani az IC-t.

iPhone 7 Turtle IC felgolyózása manuálisan

iPhone 7 Turtle IC felgolyózása manuálisan

Beázás esetén

Ha netán beázna a Home gombunk, akkor is kérdéses, hogy a két vezérlő közül melyik sérült meg. Ilyenkor tesztelésre van szükség a probléma pontos megállapításához. Ha hanyag szerelés áldozatává válik a Home gomb szalagkábele, és elszakad, sok esetben azt is lehet javítani, mikroszkóp alatt, igen apró vezetékpályákat helyreállítva.

A minap épp egy ilyen Turtle IC cserét végeztünk egy sérült Home gombon, de sajnos nem jártunk sikerrel, mivel valószínűleg nemcsak a Turtle IC sérült, hanem a Touch ID vezérlőáramköre is. Ebben az esetben végül egy kedvező árú készülékcserével sikerült megoldani a problémát.

Mindenesetre akár iPhone 7, akár iPhone 8 készüléked Home gombjával lenne gondod, keresd fel szervizünket és megkeressük a legjobb megoldást!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

    1. A halmozottan hátrányos helyzetű iPhone 7 – APPSolute on

      […] Eléggé abszurd és felháborító, hogy egy gomb (valójában szenzor, de nem ez a lényeg), ami egy “filléres alkatrész” a készülék értékéhez képest és az alapvető működtetéshez szükséges, nem javítható és nem is cserélhető, illetve csere után az új alkatrész nem fog működni, mert a gyártó megtiltotta ezt. Igen szimpatikus cég az Apple, igaz? Mielőtt belelovalnánk magunkat, inkább kitesszük ide a cikkünk linkjét, amiben ezt a problémakört ecseteljük: Néhány észrevétel az iPhone 7 Home gomb problémáiról […]

      Válasz
    2. A halmozottan hátrányos helyzetű iPhone 7 – APPSolute on

      […] Eléggé abszurd és felháborító, hogy egy gomb (valójában szenzor, de nem ez a lényeg), ami egy “filléres alkatrész” a készülék értékéhez képest és az alapvető működtetéshez szükséges, nem javítható és nem is cserélhető. Csere után meg az új alkatrész nem fog működni, mert a gyártó megtiltotta ezt. Igen szimpatikus cég az Apple, igaz? Mielőtt belelovalnánk magunkat, inkább kitesszük ide a cikkünk linkjét, amiben ezt a problémakört ecseteljük: Néhány észrevétel az iPhone 7 Home gomb problémáiról […]

      Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük