webshop menü
Insta360 ONE X teszt borítókép – a legjobb 360 fokos kamera? #hírek a boltból #termékteszt #blog #drón

Legjobb 360 fokos kamera? – Insta 360 ONE X teszt

Az elmúlt években számos nagyobb nevű gyártó előrukkolt már a saját 360 fokos kamera változatával. Garmin VIRB, GoPro Fusion és a Hero Max, Insta 360 ONE X, csak hogy a nagyobb márkák, híresebb modelljeit említsük. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, így mi is sokat kutakodtunk, mielőtt kiválasztottuk a számunkra ideálisat. A vásárlás után pedig jöhetett is egyből a tesztelés, melynek tapasztalatait most ebben az írásomban olvashatjátok. Mire jó egy 360°-os kamera? Mit tud az Insta 360 ONE X nevű példány? Melyik a legjobb gömbpanoráma-kamera? Ezekről is szót ejtek.

Előszó, avagy hogy kerültek hozzánk 360 fokos kamerák?

Cégünk több éve stabilan és sok tapasztalattal a háta mögött szerel illetve foglalkozik DJI drónokkal. S hogy hogyan jön a drón témából a teljes látószögű kamera? Úgy, hogy amikor az egyik kedves Ügyféllel a drónhasználat rejtelmeiről társalogtunk, elültetett egy gondolatot a fejemben – még ha nem is biztos hogy akkor ezzel tisztában volt.

Milyen jó lenne ha a DJI drónokra felszerelt kamerák egyszerre több felé is képesek lennének nézni és rögzíteni…

Nemsokkal később „a bogár zümmögni kezdett” a fejemben és egy kis keresgélést követően találtam is egy videót, ami teljesen magával ragadott minket.

 

Az APPSolute-nyertes

Itt döntöttem el, hogy kipróbálunk mi is egy hasonló kamerát! A választást alapos kutatómunka előzte meg és a gömbkamerák végigvizsgálása illetve -próbálása után az Insta360 ONE X mellett döntöttünk.

Ezt a készüléket 2018. októberében dobta piacra a gyártó és azóta is ez az egyik legjobb 360 fokos kamera, vagy gömbpanoráma-kamera. Hogy miért nem túlzás az állítás, azt az is jól szemlélteti, hogy a modell szinte bármelyik tech magazin „TOP 10 / TOP 5 / TOP 3 360 fokos kamera” listáján ott van, és állandó résztvevője a gömbkamerákat összehasonlító Youtube videóknak is. Nézzük, mit tud a jószág!

Insta360 ONE X – a szem, mely mindent lát

Insta360 ONE X – a szem, mely mindent lát

A külső

Szín, bevonat, méret

A kamera egyféle színben kapható, feketébenMatt gumis borítást kapott a készülék — nem fog csúszni, viszont cserébe sajnos könnyen maszatolódik és ez a lencsékre is igaz.

A termék kényelmesen elfér a zsebben vagy kézben, a mérete, vékonysága és súlya miatt. A készüléken található egy kis LCD kijelző is.

Vezérlőgombok

Az LCD kijelző alatt két gomb található. Az alsó gomb hosszas nyomásával ki- és be tudjuk kapcsolni a készüléket, valamint ha már be van kapcsolva, akkor egyszeri nyomással a funkciókat lehet kiválasztani: Photo / Video / Options

A felső gomb hosszas megnyomásával váltogatni tudunk a funkciókban, hogy milyen képet (HDR Photo / Interval Shooting) vagy milyen videót készítsen (Bullet Time / Time Lapse / HDR Video).

A gomb egyszeri megnyomása a felvétel elindítására szolgál vagy ha a beállítás menüben kalandozunk, így tudunk megerősíteni valamit.

A 360 fokos élményért két kamera felel.

Insta 360 ONE X 360 fokos kamera felépítés

Az Insta 360 ONE X 360 fokos kamera felépítése

Az Insta 360 ONE X tulajdonságai

Folytatom mindjárt a 360-as kamerával szerzett tapasztalataimat, de ezt a videót se hagyjuk ki! Tömören, velősen összeszedi a ONE X képességeit:

Kamera

Képek készítésénél egy 18M-es kamera áll rendelkezésünkre, mely 6080*3040 felbontásban rögzít.
360 fokos videó készítésénél eldönthetjük, milyen felbontásban szeretnénk rögzíteni (5,7k, 4k, 3k) és azt is, hogy hány képkocka legyen egy másodpercben (fps, minél több annál jobb és simább lesz a videó, de annál nagyobb lesz a videófájl mérete is).

A stabilizálásért egy hat tengelyes giroszkóp felel, ami nagyon jól végzi a munkáját. Még ha rossz minőségű úton haladunk biciklivel, akkor is képes stabilizálni a videót. Nem ez lesz az évszázad stabilizátora, de nem is ez a fő koncepció. (A stabilizálás bemutatását lásd a fenti videóban!)

A 360 fokos kamera támogatja a HDR Videót és HDR Képet is, ami azt jelenti, hogy fokozza a fényerőt és a kontrasztot. Ezáltal pedig élethűbb lesz a felvétel.

Akkumulátor

Egy 1050mAH-es akkumulátor található a készülékben, ami 1 óráig képes életben tartani a kamerát. Tölteni a készüléken keresztül is lehet az akkumulátort, illetve lehet külön vásárolni hozzá egy Dual Battery Charging Dock-ot, amivel kettő akkumulátort is lehet egyszerre tölteni. Készüléken keresztül a gyártói weboldal 100 percet ír, de én nekem 75 perc alatt feltöltötte. Töltés közben a termék elején lévő LED csík pirosan világít addig, amíg az akku fel nem töltődik.

Insta 360 ONE X alkatrészek

Insta 360 ONE X alkatrészek

Tárhely

A készülék alján található egy kis rés, ahová be tudjuk helyezni a Micro SD kártyánkat. Fontos, hogy legalább UHS-I V30 gyorsaságú és exFAT(FAT64) formájú legyen, hogy ne melegedjen túl a készülék. (Napjainkban minden normálisabb márkával rendelkező SD kártya rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.)

Maximum 256GB-os kártyát képes  olvasni.

Adatszállítás

A 360-as kamera Wifi Hotspot-jára kell rácsatlakoznunk ahhoz, hogy meglegyen a kapcsolat a telefonunk és a kamera között. Az alkalmazáson belül Wifi-n vagy kábelen keresztül lehet átmásolni a képeket, videókat a telefonunkra.

Példa a Wifi-s esetre: nekem egy iPhone Xs készülékre egy 2 perces videót 1 perc 40 másodperc alatt küldött át a kamera. Szerintem ez kicsit lassú, főleg ha az ember egy nagyobb videót próbál átküldeni és nincs nála kábel. Kábelen természetesen sokkal gyorsabb a folyamat, nem hiába adnak a doboz mellé.

Ingyenes szoftverek a kamerához

Insta360 ONE X

Napjainkban már nem meglepő dolog, ha a kamerához van egy díjmentes applikáció is, ez a ONE X esetében is így van. Az alkalmazás az App Store-ban illetve a Google Play Áruházban is megtalálható „Insta360 ONE X” néven.

Az app használata könnyen kezelhető, tetszik hogy az előképet is képes 360 fokban mutatni. A kép- illetve videófeldolgozó és -szerkesztő program kifejezetten precízen és sokszínűen van megtervezve, számtalan kamera-nézőpontot, illetve effektet tudunk beállítani a felvételhez, amit készítettünk.

Az egyetlen dolog amit kicsit túlzásnak éreztem, hogy létrehoztak egy közösségi felületet is az applikáción belül, ahol külön felhasználóval regisztrálva követhetsz más felhasználókat, illetve tudod lájkolni is a megosztott képüket vagy videójukat. Ennek a tematikája eléggé hasonlít az Instagram-éra és ahogy észrevettem, a mi régiónkban nem is használják túl sokan.

INSTA360 STUDIO 2020

A hatalmas különbség a többi márkához képest, hogy az Insta360-nál piacra dobtak MacOS-re és Windowsra is egy saját szerkesztőprogramot, ahol a telefonhoz hasonlóan meg tudod vágni és meg is tudod szerkeszteni a kamerával elkészített anyagot.

Nekem személy szerint egyszerűbb volt telefonon megoldani ezeket, de aki nagy képernyőn szeret dolgozni, annak remek megoldás lehet.

INSTA360 STUDIO 2020

Az INSTA360 STUDIO 2020 program felülete Mac-en

Insta360 kiegészítők

Kiegészítők vásárlásánál nincs egyszerű dolgunk. Bár a hivatalos honlapon a termékhez nagy a választék, sajnos igen nehéz ezekhez hozzájutni, főleg, ha valaki nem akar hónapokat várni. De azért van pár lehetőség.

Alapvetően a kamera nem vízálló, viszont lehet hozzá egy úgynevezett DiveCase-t is kapni, amivel 30m mélységig nyugodtan merülhetünk.

Bármilyen felvételhez szeretnénk is használni a kamerát, mindig jól jöhet egy Selfie-bot, főleg ha az nem is látszik a kamera képén! Az Insta360 ugyanis egy olyan Selfie Sticket árul mint kiegészítő, ami nem látszik a felvétel közben!

Természetesen ehhez is lehet vásárolni tripodot és hasonló kiegészítőket, akár extrémsportokhoz is.

Külön szimpatikus volt számomra hogy készítettek DJI drónra felszerelhető bundle-t, igaz ezt csak DJI Mavic Pro-ra és Mavic 2 Pro-ra készítették el.

A ONE X és más 360 fokos kamerák ára

Az Insta 360 ONE X ára jelenleg 150.000 Ft körül mozog a piacon, a hasonló kategóriás GoPro Hero Max valamivel drágább, 165-170.000 Ft körül elérhető, elődjének a GoPro Fusion-nek 110.000 Ft körül mozog az induló ára. Talán meg lehet még említeni Garmin VIRB 360-at is, mint hasonló kategóriás termék, de ez már kifutott modell, nem elérhető a gyártó oldalán.

Természetesen vannak más gyártók is a piacon. Egy Samsung vagy egy Xiaomi 360 fokos kamera ára jóval olcsóbb – ezek már 40-50.000 Ft körül elérhetők, jóllehet képességeikben is jóval elmaradnak az említett nagyobb márkák modelljeitől.

Gömbpanoráma fénykép vasút témára

Gömbpanoráma fénykép vasút témára

Kipróbálnád, mire képes az Insta360 ONE X kamera?

Insta360 ONE X tesztemben elsősorban a személyes benyomásaimat és tapasztalataimat szerettem volna megmutatni, jóllehet, ha mélyebben is érdekelnek a gömbpanoráma-kamera képességei, kutakodj tovább! Érdemes lehet például elkalandoznod a gyártói weboldalra is. Illetve ha további kérdéseid lennének, esetleg személyesen is kézbe vennéd a 360 fokos kamerát, gyere el hozzánk! Szívesen bemutatjuk neked. Vagy ki is bérelheted tőlünk és felfedezheted te magad is!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük