iPhone akkumulátor kalibrálás #iphone #szervizkaland #útmutató

iPhone akkumulátor kalibrálás – lépésről lépésre

Az iPhone kiemelkedő akkumulátor-élettartammal rendelkezik, viszont nem minden felhasználó tapasztalja a csúcsteljesítményt. Elengedhetetlen, hogy a lítium-ion akkumulátorok belső elektronikáját időközönként kalibráljuk. Ebben a cikkünkben az iPhone akkumulátor kalibrálásának folyamatát fogjuk megismerni. Ezt a karbantartás jellegű rutint érdemes havonta elvégezni ahhoz, hogy hosszú távon is jól teljesítsen telefonunk. A kalibrálás az iPad-eknél is működik, illetve az összes hasonló, lítium-ionos akkumulátort használó eszköznél is.

iPhone akkumulátor kalibrálás

Miért is szükséges?

Az akkumulátorok kalibrálásának két pozitív hatása van.

  1. Kondícionálja az akkumulátorunkat, ezzel megnövelve annak teljesítményét.
  2. Segíti az iOS-t, hogy helyesen mérje fel az akkumulátoridőt.

Milyen gyakran?

Mi havi egyszer ajánljuk a kalibrálást, illetve minden nagyobb iOS frissítés után. Szoftverfrissítés után lehetséges, hogy rosszabb üzemidőt tapasztalsz – ilyenkor minden egyéb lépés előtt ajánljuk az akkumulátor kalibrálását.

Az akkumulátor időközönkénti teljes lemerítésével, majd újra feltöltésével az ionok stabil áramlását tarthatjuk fenn az telepben. A lítium-ion tulajdonságaiból következik, hogy folyamatosan kell használni ahhoz, hogy a csúcsteljesítményt megkaphassuk. Ezért bátorít az Apple is arra minket, hogy havonta egyszer merítsük le, majd töltsük fel újra akkumulátorainkat.

Fejlesztői kihívások

Az akkumulátor kapacitását az iOS számolja ki, és akárhányszor az iOS-t frissítik, új funkciók kerülnek bele, amikből általában több is befolyásolja az iPhone üzemidejét. Az Apple mérnökei ugyan gyakran felszabadítanak extra akku kapacitást a rendszer optimalizálásával, az új funkciók – például az alkalmazások háttérben történő frissítése – a legtöbbször fel is emésztik ezt a pluszt. Így végső soron a telefon fejlődik, extra képességeket kap, viszont az akkumulátoridő nem változik jelentősen.

iPhone teljesen lemerítve

Azzal, hogy teljesen lemerítjük az telepet, majd újra feltöltjük, az iOS-nek muszáj a teljes akkumulátorkapacitást kiszámolnia. Sokan nem hisznek ebben a módszerben. Mivel kevesen ismerik az iOS tényleges működését, ez babonának is tűnhet. Az általunk végzett munka és többéves tapasztalatunk azonban mást mondanak. Nem kételkedünk abban, hogyha egy iOS frissítés után kalibráljuk az akkumulátort, akkor az több ideig bírja majd.

akkumulátor százalék, iphone akkumulátor kalibrálás,

A te iPhone-od meddig bírja?

A kalibrálás folyamata, lépésről lépésre

Mi – ha szükségét érezzük – a következőképpen végezzük az iPhone-ok akkumulátorának kalibrálását. Lehet, hogy valakinek nincs lehetősége az összes lépést követni és végrehajtani. Ha számodra fontos, hogy folyamatosan elérhető legyél, vagy csak szimplán reménytelenül függsz telefonodtól, lehet, hogy nem tudod egész éjszakára kikapcsolni. (A minimum az, hogy addig hagyd csökkeni az akkumulátor százalékot, amíg az iPhone magától kikapcsol. Ezután töltsd fel 100%-ra, majd reset-eld a lejjebb részletezett módszerrel!)

  1. Használd iPhone-od, amíg magától kikapcsol. Ha a 0% közelében vagy, és gyorsabban akarod meríteni, kapcsold be az elemlámpát, húzd fel a fényerőt és játssz le egy videót, ha lehetséges, az internetről streamelve!
  2. Hagyd a telefonod lemerülve egy éjszakára!
  3. Tedd fel az iPhone-od tölteni, és várd meg, amíg bekapcsol. Fontos, hogy az Apple által adott eredeti töltőt használd! (Ha érdekel, hogy miért figyelmeztetünk erre, ezt olvasd el!)
  4. A töltőn hagyva kapcsold ki a készüléket: ehhez tartsd lenyomva az alvás gombot, és a felső csúszka elhúzásával kapcsold ki a telefonod!
  5. Hagyd tölteni legalább öt órát! A töltési folyamat jelzése nem fog megjelenni, amíg ki van kapcsolva a telefonod.
  6. Még mindig a töltőn hagyva, kapcsold be az iPhone-t!
  7. Miután bekapcsolt a készüléked, reseteld azt a következőképpen: tartsd lenyomva az Alvás és a Home gombot egészen addig, amíg újra nem indul a készülék és megjelenik az Apple logó. iPhone 7, 7 Plus készülékeknél tartsd lenyomva a „Hangerő le” és az Alvás gombot egyszerre amíg újra nem indul! iPhone 8, 8 Plus, X, Xs, Xs Max, Xr esetében a resetelés másképp működik: először nyomd meg a „Hangerő fel”, majd a „Hangerő le” gombokat, és ezt követően tartsd lenyomva az Alvás gombot egészen a telefon újraindulásáig!
  8. Amikor újra bekapcsolt a telefonod, húzd ki a lightning-kábelt!

Picit részletesebben

Az első lépés minden esetben az, hogy teljesen lemerítjük az akkumulátort. A legjobb, ha akkor meríted le, amikor pár óráig félre tudod tenni a telefonod, például alvás előtt. Ahhoz, hogy gyorsan lemerítsd az iPhone-t, kapcsold be az elemlámpa funkciót a Irányítóközpontban, tekerd fel a fényerőt, és játssz le egy videót vagy filmet! Ha ezt az internetről streamelve teszed, még jobb és gyorsabb.

„Extra pihenés” a telefonnak

Miután az eszközöd kikapcsolt lemerülés után, a legjobb, ha egy kis időre úgy tudod hagyni. Ha megteheted, hagyd úgy az éjszakára, és ne töltsd fel a következő reggelig! Ha erre nincs lehetőséged, akkor át is ugorhatod ezt lépést. Az éjszaka folyamán tovább merül az akkumulátor.

Ha kiürül az akkumulátor, és egyből felrakod tölteni, akkor rögtön lesz benne 2-3% töltöttség. Ez azért is van, mert még volt az akkumulátorban némi töltöttség, amikor “lemerült”. Mégis, ahhoz, hogy az adataid biztonságban maradjanak, az iOS kikapcsolja a telefonod, a „végkimerülés” előtt. Ha ez nem történne meg, akkor a telefonod egyszerűen kikapcsolna anélkül, hogy az adataidat biztonságban lementhetné a memóriába.

Töltés kikapcsolt állapotban

Ezután dugd be az iPhone-odat a falba, és töltsd addig, amíg 100%-ra töltődik. Ha lehet, akkor tartsd ott tovább. Az Apple szerint a 100% azt jelenti, hogy az elvárt akksiteljesítményt hozza a telefon, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tovább tölteni. Ha 100%-on túl is töltőn hagyjuk a telefont, biztosak lehetünk benne, hogy teljesen fel lesz töltve – erre mi körülbelül két órát szánunk.

A legjobb kikapcsolt állapotban tölteni az iPhone-t. Miután felrakod tölteni, automatikusan be fog kapcsolni – egyszerűen tartsd lenyomva az alvás gombot, és várd meg, amíg megjelenik a kikapcsolást lehetővé tevő csúszka. Az iPhone gyorsabban tölt, mikor ki van kapcsolva, illetve kevesebb hőt is termel, ezzel kímélve az akkumulátort.

Egy kis matek

Ha a töltéshez kikapcsolod a telefont, előtte mindenképpen számold ki, hogy milyen hosszú lesz 100%-on túl feltölteni. Körülbelül öt órával számolhatsz egy iPhone 8 vagy 8+ esetén. Nálunk egy iPhone 8 100%-ra három óra alatt töltődik fel, viszont a hozzáadott két óra biztosítja, hogy teljesen feltöltődik, „100%-on túl”.

Újraindítás

Az eszköz teljes feltöltése után indítsd újra! Ezt úgy teheted meg, hogy lenyomva tartod az alvás és a home gombot, amíg megjelenik az Apple logó. iPhone X, Xs és Xr készülékek esetén ez a folyamat egy kicsit bonyolultabb – ilyenkor nyomd meg egyszer a hangerőnövelő gombot, majd egyszer a hangerőcsökkentőt, majd tartsd hosszan lenyomva a másik oldalon található alvás gombot, amíg meg nem jelenik az Apple logó. Az eszközöd be fog kapcsolni, és ezzel be is fejeződik a kalibráció. Húzd ki a lightning-kábelt, és használd egészséggel újult erőre kapott telefonod!

Hogyan bírhatja hosszabban a telefonom?

Az iPhone akkumulátor kalibrálás sokszor segít a gyengélkedő akkukon, de nem segít minden esetben. Ha a kalibráció után sem jobb az akkumulátoridőd, lehet, hogy szükséges kicserélni az akkumulátort. Enyhítő megoldást nyújthatnak még az Apple oldalán található „teljesítménynövelő tippek„, illetve átmenetileg az alacsony töltöttségű mód használata is segíthet egy adott helyzetben.

Alacsony töltöttségű mód

Alacsony töltöttségű mód bekapcsolása

Kapcsolódó cikkünk

Korábban írtunk az iPhone 5s akkumulátor cseréjéről és teszteléséről is, melyben a Coconut Battery program is segítségünkre volt.

Források

Az akkumulátor üzemidejének és élettartamának maximalizálása
https://www.apple.com/hu/batteries/maximizing-performance/

How To Calibrate iPhone Battery
https://www.appledystopia.com/how-to/calibrate-iphone-battery/

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

19 hozzászólás

    • Bognár András on

      Az újrakalibrálás nem jelenti azt, hogy javulni fog az akku állapota. Az újrakalibrálás során az akku újraméri a teljesítményét, és pontosítja a „magáról kiállított bizonyítványt”, aminek a mérőszáma a százalékos kapacitásérték.

      Válasz
    • Bognár Balázs on

      Szia Feedoo! Elnézést a lassú válaszért. Továbbítom iPhone szervizes kollégám válaszát. „A hiba több ok miatt lehetséges. Ha iphone xr, xs vagy újabb a telefon és abban történt az akkumulátor csere, akkor megmaradhat a régi százalek mivel a szalagkábelt szokták átforrasztani és ha az nincs lenullázva, akkor megmarad az eredeti százalék. Ha ezeknél a típusoknál régebbi telefonról van szó, akkor lehet hogy az akkumulátor utangyártott volt.
      De nem sűrűn találkoztunk ilyennel.” Üdv, Balázs

      Válasz
  1. SZABOLCS on

    Üdvözlet ! Hogyha nincs anyagi lehetőségem most az akkumulátor cserére akkor ez a kalibrálás javít valamennyit az akkumulátor teljesítményén? Egyébként egy használtan vásárolt több éves i phone 7 amiről szó van . De már egész nap a töltőre kell tenni annyira gyenge az akksi . Köszönöm a választ. Vagy ezen csak az akksi csere segít?

    Válasz
    • Várhegyi Márk on

      Kedves Szabolcs!

      Érdemes elvégezni a kalibrációt. Veszítenivaló nincsen. Ahogy a cikkben is leírtuk:
      „Az iPhone akkumulátor kalibrálás sokszor segít a gyengélkedő akkukon, de nem segít minden esetben. Ha a kalibráció után sem jobb az akkumulátoridőd, lehet, hogy szükséges kicserélni az akkumulátort.”

      Üdv,
      Márk

      Válasz
  2. Ungvári Antal on

    Sziasztok valakitudna segiteni ? Iphone 8 on csereltem hatso hazat azota tolton reagal bejon a support utanna elmegy aztan a logo es igy valtakozik

    Válasz
    • Várhegyi Márk on

      Kedves Antal!

      Minden csatlakozó helyesen lett visszacsatolva? Nem szakadt meg valamelyik szalagkábel? Eredeti alkatrészekkel lett összeépítve?

      Pontos diagnosztikát csak a bevizsgálás után tudunk mondani. Ha lehet minél előbb hozza el szervizünkbe a készüléket.

      Üdv,
      Márk

      Válasz
  3. Márton Rèka on

    Sziasztok. Vettem egy teljesen új iphone 11 telefont második nap használat közbe az akksi százaléka 100%-ról 1% esett 1 perc alatt. Az akksi állapotnál azt írja újrakalibrálás ami eltarthat néhány hétig….visszavittem a telefont de azt mondták ez teljesen normális.
    Normális egy teljesen új telefonnál???

    Válasz
  4. Katalin on

    Sziasztok!
    Iphon 7 most cseréltem akkumulátort. Rendszeresen kikapcsol már 30%-on. Töltést követően, bekapcsolásakor egy csomó nyelven beköszön a telefon és mindig frissít Ios15.8.1-re, majd kiírja, hogy kalibrálás szükséges. Csak ezt követően működik. Naponta kétszer eljátssza ezt a menüt. Ja és jelzi, hogy 18 hete nem készült mentés a telefontól, és nem is lehet menteni. Mi lehet a baj.

    Válasz
  5. Várhegyi Márk on

    Kedves Emőke!

    Ha a készülék ilyen hibát produkál érdemes egy szoftverfrissítést megpróbálni. Lehet az okozza a hibát. Új telefonnak ilyen hibát nem szabadna produkálni. Ha nem oldja meg akkor érdemes lenne bevizsgálni az eszközt. Legvégső esetben, ha ténylegesen új, akkor garanciálisan visszavinni oda ahol vásárolva lett az eszköz.

    Márk,
    APPSolute

    Válasz
  6. Márton Rèka on

    Szia. Nálam pont ugyanez fordult elő csak èn vettem a telefont nem kaptam! Vissza is vittem de azt mondták ez normális. Ès lekérték az sorszáma alapján és semmit nem csinàltak…. azóta is kalibrálja igaz mèg nem is merült le hirtelen 1%-ra.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük