webshop menü
drón építése házilag, lumenier váz qav r 5" drónépítés, drón barkácsolása, saját drón készítése, drón készítése házilag #drón #útmutató

FPV drónt építünk

Az elmúlt egy évben olyan sokat tanultam FPV drónokról, drónépítésről, programozásról, hogy tapasztalataimat meg szeretném osztani azokkal, akiket szintén érdekel a téma és segíteni szeretnék az elindulásban azoknak, akik fontolgatják, hogy fejest ugranak ebbe az izgalmas és végtelenül sokoldalú hobbiba!

Nagyon sok információ gyűlt össze, viszont cikkírásra kevés időm szokott maradni, így több részben fogom megosztani tapasztalataimat, leírásaimat, építési naplómat, videóimat.

Magába szippantott a drónozás

2016 karácsonyán ugrottunk bele a drónozásba egy Mavic Pro megvásárlásával. Hamarosan DJI drónok szervizével is elkezdtünk foglalkozni egy szerencsés/szerencsétlen véletlennek köszönhetően. Eléggé beleástuk magunkat a drónok lelkivilágába, programozásába, felépítésébe, szerelésükbe. Ennek kapcsán terelődött figyelmem egyre inkább az fpv drónok irányába. Látva a hihetetlenül szép és látványos fpv freestyle videókat, eldöntöttem egy éve, hogy én is építek egy ilyen drónt és megtanulok repülni!

Úgy kezdődött, hogy vettem egy 4 000 Ft-os kicsi szobadrónt, amivel már nem volt olyan egyszerű repülni, mint a teljesen automatikus DJI drónokkal. Az fogott meg benne, hogy szinte teljesen én irányíthatom, ő csak a vízszintességére figyel magától, tehát nekem kell figyelni arra is, hogy mennyi „gázt” adok a kontrolleren, hogy szintben maradjon és ne essen le. Innen már csak egy lépés a teljesen manuális vezérlés, ami a versenydrónok vezérlőelektronikájával érhető el. És el szerettem volna érni…

Az első drónom

Nemrég elkészültem az első saját építésű drónommal, aminek a használatát azóta is szorgalmasan gyakorolom, és folyamatosan tanulok vele új dolgokat, néha még most is fejlesztgetem, átépítem kicsit, hogy még jobb legyen. Nagyon érdekes volt a vázhoz 3D nyomtatással elkészíthető védőelemeket tervezni és gyártani, hogy a repülés tanulása során elkerülhetetlen sok zuhanás ne okozhasson kárt a vázban és alkatrészekben.

Rengeteg órányi izgalmas tanulással, próbálkozással és YouTube-tanóra segítségével megtanultam a vezérlőszoftver beállítási rejtelmeit, a távirányítót is tudom már saját igényeim szerint testre szabni. Az akkumulátorokról is sokat tanultam, beszereztem a legalkalmasabb töltőt is. Szeretek alaposan utánajárni a megvásárolandó dolgaimnak, ezért minden alkatrészvásárlásomat vélemények és tesztek elolvasása, alapos utánajárás előzte meg. Nem véletlenül állt össze az első FPV drónom körülbelül 7-8 hónap alatt…

Azt hiszem, hogy érdemes leírnom, milyen alkatrészekből áll ez a drónom:

A következő részben pár hasznos gyűjtőoldalt fogok röviden bemutatni, amelyek sokat segítettek nekem az elindulásban, problémák megoldásában, tesztelésekben.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

5 hozzászólás

  1. Előd on

    Én mostanában kaptam kedvet az fpv drónozáshoz. Johnny FPV videói nagyon motiváltak. Korábban kaptam karácsonyra egy olcsó pár ezerforintos drónt, de elég gagyinak bizonyult. Persze pár ezerért nem is várok el sokat tőle. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyan fpv drónt kapni ami kompakt és kielégítene az igényeimet, amit nem magamnak kell összeszerelni. Sajnos nincs most annyi szabadidőm, hogy ilyen részletességig beleássam magam a dolgokba, hogy én is szereljem össze alkatrészenként. Fontos lenne számomra, hogy elbírjon egy gopro kamerát. Illetve, strapabíró legyen és ne nagyon kelljen cserélgetni az alkatrészeket. Esetleg tudnátok ajánlani nekem dront? A gearbest oldalon néztem idáig 250$ (pl:EMAX HAWK 5 FPV Racing Drone) körül, de mivel ez a drónozás nagyon új dolog számomra így nem nagyon értek még ehhez. Ezért kérném a tanácsotokat. Üdv: Előd

    Válasz
    • Bognár András on

      Szia Előd!

      Ha fontos a GoPro hordozása, akkor én is az 5″ kategóriában nézelődnék, de ha nem kritikus ez a szempont, akkor én kisebb drónban is gondolkoznék, mert szerintem egy kisebb drón kevésbé sérülékeny. Ha most kezdeném a hobbit, én inkább a kisebb gépekkel kezdenék, olcsóbbak, kisebb helyen is jól repülnek, és az elején teljesen felesleges GoPro-t tenni rájuk, mert csak a repülés-zuhanás ciklust játszódik folyamatosan. Épp a napokban néztem meg Joshuának egyik idevonatkozó videóját jó kis 3″-es gépekről:

      https://www.youtube.com/watch?v=VQsffb9v4nc

      5″ méretben nem tudnék most mondani kapásból jó gépet, de biztosan van jópár érdemes példány! Az 5″ gépekhez jóval nagyobb terület kell, erősebbek és ennélfogva gyorsabbak, hamar kifutnak a pályáról!

      Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük