webshop menü
tervezési malőr, MacBook Pro kijlezőcsere szükséges, védtelen szalagkábelek, design vs használhatóság #szervizkaland #mac #apple

Csíkos, vibráló MacBook Pro – komplett kijelzőcsere?

Új év, új problémák a 2016 utáni laptopokkal. Ez alkalommal nem a billentyűzet, hanem egy sokkal költségesebb alkatrész hibásodhat meg. Az egész megoldható lenne, de a javíthatóságot megint feláldozták a design oltárán.

2016-ban az Apple új design-nal és új karakterrel mutatta be az új MacBook Pro-kat. Nem világítottak többé az almák a hátlapon, nem volt többé rengeteg port a gépek oldalán, különböző színekben voltak elérhetőek, egy szó mint száz – csak a nevük, a hardver és a szoftver maradt meg.

Írtunk már korábban az USB-C sokoldalúságáról, az új gépek típushibáiról és a billentyűzeteikről, illetve a MacBook Air-eken gyakran megjelenő kijelzőproblémákról – az iFixit viszont nemrég egy sokkal nagyobb, sokkal több modellt érintő hibára derített fényt, ugyanis minden MacBook Pro 2016 óta ezt a kialakítást használja. Az Apple még nem adott hivatalos választ, viszont az interneten elég sok felhasználó panaszkodik a problémáról.

Miről is van szó?

Az Apple úgy döntött az új gépek összerakásánál, hogy az előző, a zsanéron keresztül vezetett kábel helyett a zsanér köré csavarja fel a kábelt, így minden egyes felhajtásánál feszül a kábel, így pedig ezek a kábelek idővel elhasználódnak. A másik változás, hogy a vastag, masszív kábelek helyett az Apple szalagkábeleket kezdett használni.

MacBook Pro kijelzőcsere, flexgate, védtelen szalagkábel MacBook Pro

A szalagkábel csukott állapotban

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a kijelzőt felhajtva a panel háttérvilágítása csíkos lesz, majd egy bizonyos szög felett már teljesen eltűnhet a kép.

A szalagkábel nyitott álllapotban

Jöhet az egyértelmű kérdés: nem lehet csak szétszedni a gépet, és kicserélni a szalagkábelt? Visszatérő olvasóink már meg is tippelhetik a helyes választ – a szalagkábel nem cserélhető, a kábel bele van építve a kijelzőbe, így a párezer forintos kábelcsere helyett muszáj a teljes kijelzőt cserélni.

A régi gépekhez tartozó panel, régi kábellel

Az én gépemmel is történhet ilyen?

Mindegyik MacBook Pro-val megtörténhet, amin USB-C port található. Ha elkezdődik csíkozódni a kijelző, megpróbálhatjuk visszavinni az Apple-höz, hátha megkönyörülnek rajtunk, viszont a különböző fórumokon azt olvastuk, hogy a legtöbbször kénytelenek vagyunk kifizetni a teljes MacBook Pro kijelzőcsere árát. Egy online petíció indult azért, hogy az Apple elismerje ezt a problémát, és indítson egy kiterjesztett garancia-programot, viszont általában ezek nem annyira hatásosak, mint a csoportos perek – a porszemektől meghibásodó billentyűzeteknél is ez segített.

Az Air-ek kicsit másképp vannak összerakva

A MacBook Air-eket nem tudjuk, hogy mennyire befolyásolja ez a felépítésbeli probléma. Az iFixit szerint a MacBook Pro-kon biztosan előjöhet, viszont az Air felépítése egy kicsit különbözik. Minket nem lepne meg, ha hamarosan megjelennének a Flexgate által tönkretett kijelzős Air-ek is.

Miért, Apple, miért?

Érdemes megnézni Louis Rossmann videóját is az esetről és nagyjából felmérni, hogy mennyire frusztrált – mi is egyre gyakrabban és gyakrabban érzünk így, mikor több gép ilyen, javíthatatlan problémával érkezik a szervizünkbe.

Van más választás mint a térítéses MacBook Pro kijelzőcsere?

Ugyan hallottunk már egy forrasztási módszerről egy cseh partnerünktől, mi úgy gondoljuk jelenleg csak a komplett kijelzőcsere jelent megoldást. Ha a fenti hibát tapasztalod, keress minket és igyekszünk segíteni! A MacBook gépek további gyerekbetegségeiről egyébként ebben a cikkünkben is írtunk.

Frissítés – az Apple válaszol

Pár hónappal cikkünk megjelenése után az Apple létrehozta a kiterjesztett garanciás csereprogramot az ilyen problémákkal küzdő MacBook Pro-tulajdonosok számára. Érdemes megnézni a hivatalos oldalt a pontos információkért.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

4 hozzászólás

  1. Pekarek György Rudolf on

    Tisztelt Cég! Nagyon hasznos ez a cikk. Sajnos az én esetemben is elkezdődött a képernyő legalján a csíkozódás. Az lenne a kérdésem, hogy a teljes kijelző cseréjére szükség van, vagy csak a kijelző panel csere is elegendő lehet, hogy orvosolja a problémát? A gépem 2017 MacBook Pro 13-inch, 2017, Two Thunderbolt 3 ports. 2,3 GHz Kétmagos Intel Core i5 processzor. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel Pekarek György Rudolf

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük