webshop menü
Az Apple korlátozásai az új iPhone-ok független szervizek általi javíthatóságát illetően #szervizkaland #vélemény

A frontvonalból jelentjük: így áll az Apple független szervizek elleni harca

Már 3 éve érzékelhető a jelenség, hogy az Apple korlátozni szeretné a készülékek javíthatóságát a független szervizek számára. Az óriáscég „hadjárata” 2017-ben, az iPhone 8 és X szériák megjelenésével kezdődött és azóta is tart. Folyamatosan egyre komolyabb védelmi kódokat, elemeket rejtenek a készülékekbe, hogy telefonjainkat kizárólag hivatalos szervizekben lehessen megjavítani. De eddig (kopp, kopp) álljuk a sarat, problémamegoldó szemléletünk mindig megsegített minket. Reméljük eztán is így lesz.

Tekintsünk most kicsit vissza az időben és nézzük meg küzdelmünk eddigi történetét. Hogyan is indult ez a „szoftveres kódolási rendszer”?

2017: a független szervizek első szemöldökrándulása

A True Tone hiánya nem fáj, de a garanciát nem kéne elveszíteni

Az iPhone 8-as szériák és az iPhone X esetében a kijelzőmodul megfelelő átprogramozásának hiánya az úgynevezett TrueTone funkció elvesztését és a fényérzékelés hibás működését eredményezi. Ezeknek az eltűnésével a készülék továbbra is használható marad, sőt, nem szakavatott szemek észre sem veszik a hiányát, viszont ha a kijelzőcsere után bekerül egy hivatalos Apple szervizbe az eszköz, amelyen nem történt meg az EEPROM átprogramozás, az azonnali garanciamegvonással jár.

Szerencsére megleltük erre is a megoldást és a a True Tone funkció nem vész el. Az általunk elvégzett iPhone 8 illetve iPhone X kijelzőcsere után is teszi a dolgát szépen. Sőt, ami talán még lényegesebb, a gyári garancia is megmarad az általunk javított készülékek esetében!

2018: „fontos üzenet az akkumulátorról”

A 2018-as évben piacra dobott készülékek az iPhone Xr, iPhone Xs és iPhone Xs Max esetében szintén fennáll a fentebb olvasható védelmi rendszer. A zászlóshajók OLED kijelzőin már jóval szembetűnőbb a TrueTone hiánya, de még mindig kezelhetők maradnak a készülékek – komolyabb fennakadást ennek a funkciónak a hiánya nem okoz.

De már ezek a készülékek is 2 évesek lesznek lassacskán… És bizony köztudott, hogy az Apple telefonjainak akkumulátor kapacitása nem egy világverő a piacon. Előbb-utóbb esedékessé válik tehát az akkumulátor cseréje. Itt jön a csavar a szervizelésükben. Meglepetésünkre gyári, eredeti alkatrészek beszerelése esetén is hibaüzenetet dob fel a rendszer, ez pedig lássuk be, igencsak zavaró. A hibaüzenet a következő:

,,Fontos üzenet az akkumulátorról!
Nem sikerült ellenőrizni, hogy az iPhone eredeti Apple akkumulátorral rendelkezik-e. Az állapotra vonatkozó információk nem érhetők el ehhez az akkumulátorhoz. További információk…”

Eleinte nem hittük el, hogy az Apple egy ártatlan akkumulátor cseréjét is korlátozni akarja, de sajnos a hír igaz. Előnyös is persze, hogy már nem lehet akármilyen, innen-onnan beszerzett perifériát beszerelni a készülékekbe. De nehezen érthető, hogy az eredeti alkatrésszel történő akkumulátorcserét miért kellene megakadályozni.

Nem azt kérdezzük, hogy megoldható-e a probléma, hanem hogy hogyan!

Szervizcsapatunk hosszú ideig kísérletezett, hogyan is lehetne megoldani ezt a problémát.
Mi kizárólag eredeti alkatrészek beszerelését vállaljuk, így eleinte nagyon csalódottak voltunk, hogy a készleten lévő gyári akkumulátorainkkal sem tudjuk kiszolgálni Ügyfeleinket. De aztán a hosszú fórumozások, konzultálások és tesztelések meghozták a sikert. Sikerült megtalálnunk a módszert arra, hogy hogyan cseréljük ki az alkatrészt ezekben a készülékekben úgy, hogy a valós kapacitást mutassa a belső rendszerben és mindemellett a hibaüzenet is megszűnjön.

Mindezt most már kijelenthetjük, hogy úgy tudjuk abszolválni, hogy a készülék gyári kiépítése és a garancia is megmarad. Hosszú tesztelésekbe kezdtünk és a módszer 100%-osan működik.

2019: újabb fejtörő

Jött a 2019-es év, melynek új készülékei az iPhone 11, iPhone 11 Pro, és az iPhone 11 Pro Max voltak. És a gyártó mégegy turpisságot bevezetett. Ezeknél a modelleknél már nemcsak az akkumulátor cseréje „védett” a már megszokott módon, de a kijelzőcsere sem hétköznapi. A gyári eredeti kijelzőcsere esetén is a már ismert hibaüzenet fogadott minket. Szerencsére azóta már ennek a hibának az orvoslását is tudjuk vállalni. Ebben az esetben a készülék kijelzőjébe van programozva egy egyedi azonosító, amit át kell helyezni az új gyári kijelzőre. A szervizelhetősége nem könnyű, de jelenleg más módszer a garanciális kiépítésre még nem adódott.

Akkumulátorcsere egy újabb iPhone modellen

Független szervizekben az iPhone 11 modellek akkumulátorcseréje is bonyolultabbá vált – de megoldható! (A képen egyébként még az iPhone Xs látható, műtét közben)

2020: telefondömping és mégegy balegyenes

A 2020-as év adta az Apple történetének eddigi legnagyobb telefonkínálatát egy éven belül. Tavasszal az új iPhone SE 2020-at fogadta a közönség, majd ősszel az iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max modelleket mutatták be a nagyérdeműnek.

Az új iPhone SE-vel nem lesz gond

A 2020-as palettáról az iPhone SE 2020 az a készülék, ami kilóg a sorból szervizelhetőség szempontjából. Ennél a modellnél teljesen könnyedén orvosolhatók a perifériahibák, így a kijelzőcsere is a megszokott módon működik, ahogy az akkumulátor- vagy a kamera cseréje is.

A prémium választékkal már lehet…

A feketeleves most következik, az Apple ugyanis tovább szigorított a periféria cseréken. Így a prémium Apple készülékeknél nemcsak a kijelző- illetve akkumulátorcserével kell megküzdenie egy nem hivatalos Apple szerviznek, hanem most már a kameramodul működése sem garantálható. Kameracsere esetén a portrémód működésképtelenné válik. Ennek a megoldását nagy erőkkel kutatjuk, rengeteget tesztelünk, és amint van eredményünk, azt publikáljuk majd itt az APPSolute blogban.

Személyes  benyomások

Személyes szervizes véleményem az, hogy az egyik szemem sír, a másik viszont nevet. Azért sír, mert az Apple független szervizek elleni harca egyre nagyobb mértéket ölt, így az a varázs, ami korábban jellemezte az Apple termékeit, egyre inkább eltűnőben van.

Viszont a másik szemem nevet, mivel a gyártó egyre nagyobb feladványokat, rejtélyeket tár elénk, amiket mi nem kudarcként, hanem kihívásként élünk meg. Harcolunk a javíthatóságért, hogy ne kelljen minden egyes hiba után kidobni szeretett készülékeinket. És természetesen mindig meg kell említeni a téma környezetvédelmi vonatkozását is, minthogy ez korunk egyik legnagyobb kihívása. A környezeti terhelés csökkentése érdekében a maga módján minden cégnek kutya kötelessége lenne minden eszközzel tenni valamit.

Összefoglalva, eddig mindig volt válaszunk az Apple turpisságaira, és bízunk benne, hogy ezek után is mindig meg fogjuk találni a legjobb megoldásokat! Elvégre, egy szerviz élete problémamegoldások végeláthatatlan sorozata. Ehhez tartjuk magunkat.

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

2 hozzászólás

  1. Balogh Zoltan on

    Sziasztok! Sajnos ugyanebbe a cipobe jarok iphone 11 proval kapcsolatban “atvertek” figyelmetlen voltam vasarlaskor (hasznalt keszulek) kijelzocseres volt a keszulek es az infoban irja az uzenetet igazabol engem nem zavar a kijelzo minosege gyari kivetni valo nincs benne es a true tone kivetelevel minden tokeletesen mukodik fenyszenzort is beleertve, igazabol ami zavar, hogy eladasnal hiaba magyarazom hogy hibatlan a keszulek (mert tenyleg az karcmentes tokeletes kijelzovel) nem fogja a vevot erdekelni hibaskent fog ra tekinteni a kerdesem az lenne valamilyen uton modon ellehet e tuntetni ezt az uzenetet illetve visszakaphatom e a true tone funkciot (torott kijelzo nincs meg sajnos…)

    Válasz
    • Bognár András on

      Kedves Zoltán!

      Ha nincs meg az eredeti, törött kijelző, akkor sajnos mi nem tudunk segíteni. A hibaüzenet eltüntetéséhez legfeljebb az Apple-nél ki tudod cseréltetni a kijelzőt, de az valószínűleg egy kisebb vagyonba fog kerülni.

      Üdv,
      András

      Válasz

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük