iPhone 5 #blog #szervizkaland

Javítható lesz az iPhone 5?

iPhone 5, a szerviz szemszögéből

Az elmúlt néhány napot Münchenben töltöttük, ahol részt vettünk az iPhone 5 bemutatóján, majd utána Európában ismét elsőként darabjaira boncoltuk az új iPhone-t, hogy megnézzük, miben változott az új készülék elődjéhez képest. Tapasztalatainkat most összefoglaljuk és megpróbáljuk ezek alapján eldönteni, hogy jobb-e az iPhone 5, mint a korábbi iPhone.

Anno az iPhone 4S is rengeteg újítást tartalmazott az iPhone 4-hez képest felépítés terén, nincs ez most sem máshogy az iPhone 5 esetében. A készülék felépítése egészen más alapokon nyugszik, ötvözi az iPhone 3G/3GS vonal kijelző felőli hozzáférhetőségének egyszerűségét az iPhone 4/4S vonal masszív házkialakításával és belső elrendezésével, mindkét irányvonal előnyös tulajdonságait kiemelve.

A telefon felépítése

Az iPhone 5 belső felépítése az iPhone 4S-hez képest egy fokkal bonyolultabb, mint az iPhone 4S a 4-hez képest. Nagyon sok fém patent és leszorítóelem van a készülékben, ami reméljük, sok kontakthibát fog megelőzni, viszont nagyon nagy figyelmet igényelnek a szereléskor, főleg úgy, hogy szinte nincs két ugyanolyan csavar a készülékben.

iPhone 5 akkumulátor

Kicsit könnyebb, de mégis nagyobb kapacitású az akkumulátor.

Az iPhone 5 akkumulátora

Névleges kapocsfeszültsége 3.8 Volt, kapacitása 1440 mAh.

Az akkumulátor elhelyezkedése hasonlít az iPhone 4/4S-ben megszokottakhoz. Kicsit könnyebb, viszont egy hajszálnyival nagyobb kapacitású. Kiszedése a ragasztás miatt kicsit körülményes, de rutinnal nyommentesen megoldható.

Az iPhone 5

A készülék alján található a két öthornyú biztonsági csavar.

Kiemelt kijelző

A kijelzőt nagyon óvatosan szabad kiemelni, különben sérülhet.

Nincs hátlap

Az első dolog, ami szembetűnő változás az iPhone 4/4S-hez képest (még szétszedés nélkül is), hogy a „Unibody” kialakítású készülékház hátulról nem nyitható, mivel nincs külön hátlapja a készüléknek. Gyakorlatilag a hátlap alkotja a készülék házát, amibe belülről épül be az összes alkatrész és rögzítőelem. A belső alkatrészekhez a kijelző felől férünk hozzá, a kijelző az iPhone 3G/3GS-hez hasonlóan a két alsó öthornyú biztonsági csavar kicsavarozásával kibillenthető a készülékházból. Ekkor még három szalagkábellel csatlakozik az alaplaphoz a kijelzőmodul, amit megfelelő körültekintéssel le kell csatlakoztatni az alaplapról, így már szabadon kiemelhető a kijelző modul.

Egyszerűbb lesz a kijelzőcsere

Ez a megoldás nagyban megkönnyíti a készülék javítását, főleg ha kijelzőcseréről van szó, ugyanis az iPhone 4/4S esetében a készülék belseje a hátlap felől hozzáférhető és ahhoz, hogy a kijelzőhöz jussunk, le kell szerelni a hátlapot, ki kell szerelni az akkumulátort, alaplapot, dokkmodult, rezgőmodult és csak ez után tudjuk meglazítani a kijelzőt tartó csavarokat, nem beszélve a ragasztott kötésekről és a munkafolyamat kockázatos mivoltáról. Ezzel szemben az iPhone 5-ben a kijelzőcsere egyszerűbben történik majd, szemből kiemelhető a kijelzőmodul és abban kell majd a hibás alkatrészt kicserélni. Ilyen szempontból az iPhone 5 egyértelműen előrelépés az iPhone 4/4S-hez képest.

iPhone 5 kijelzőmodul

A kijelzőmodul üvegrétege, érintőpanele és LCD kijelzője szétválaszthatatlan.

iPhone 5 kijelzőjének alkatrészei

A kijelzőbe van építve a fényérzékelő, közelítés-érzékelő, az előlapi kamera és a hangszóró.

A korábban kiszivárgott fotók alapján úgy következtettünk, hogy az LCD kijelző ismét külön alkatrészt fog képezni és szétválasztható lesz az érintőpaneltől és annak fém keretére belülről szerelhető majd fel. Ezzel szemben az LCD továbbra is integrálva van az érintőpanellel és legfelső üvegréteggel, így csak kompletten cserélhető, bármelyik részegysége is sérül. Az LCD-re belülről ráépülő fémlemez valószínűleg a kijelző merevségét növeli, esetleg hővezető szerepe van (bár ez szerintünk minimális).

iPhone 5 Home gombja

A Home gomb könnyen hozzáférhető és javítható.

iPhone 5 vibramotor

A rezgőegység ismét egy excentrikus súlyozású apró motor.

A Home gomb javítása is zökkenőmentesebb lesz

Amit még a kijelzőmodulon észrevehetünk, az a Home gomb egyszerű kiszerelhetősége; nagyon nagy kő esett le a szívünkről ezt meglátva, mert a korábbi modelleknek igen nehézkesen lehetett tisztítani/cserélni a Home gomb-elektronikáját. Érdekes megoldás még, de a 3G/3GS-ből ismerős lehet a beszédhangszóró ráerősítése a kijelzőmodul belső keretéhez, az Apple itt annyival cifrázta még a dolgot, hogy az előlapi kamerát és a közelítés/fényérzékelő elektronikát is hozzácsapták a hangszórópanelhez. A Home gomb szempontjából ismét nagyon előnyös az iPhone 5 felépítése, egyértelmű előrelépés ilyen téren.

Apróság, de mégis érdemes megemlíteni: az iPhone 4S-ben az Apple bevezetett egy újfajta lineáris rezgőegységet, ami helyett az iPhone 5-nél ismét visszatért a jól bevált excentrikus súlyozású motor alkalmazására. Úgy látszik nem vált be valamiért az újítás – talán a helyszűke miatt álltak vissza a jóval kisebb alkatrészre. Érzésre nincs különbség a kettő között.

Az iPhone 5 alsó dokkolóegysége elég szoros egységet képez az alsó audioaljzattal és mikrofonnal, nem lesz egyszerű a szerelése, bármelyik is megy tönkre. A Lightning csatlakozó bevezetése eléggé vegyes érzelmeket támasztott, egyfelől jó, hogy kicsi és nem foglal helyet, másrészt viszont az Apple készülékeinkhez korábban vásárolt dokkcsatlakozós kiegészítőket (autós tartó, kihangosító, töltők) dobhatjuk ki, ha iPhone 5-re váltanánk. Az Apple valószínűleg hosszú távra tervez a csatlakozó bevezetésével, a korábbi 30-tűs csatlakozó közel tíz éve volt a piacon előtte, mielőtt leváltották volna.

Alaplapi védőlemez, iPhone 5 javítás, javíthatóság

Az alaplapot burkoló fémlemez végig van forrasztva, nehéz lesz eltávolítani beázáskor.

Beázás esetén

Az iPhone 5 alaplapján két beázásjelző indikátor is helyet foglal, ezen kívül a kijelzőn is van egy érzékelő lapka, ami jelzi, ha a készülék nedvességet kapott. Ha már a beázásnál tartunk, nagyon fontos változás, hogy az alaplapon az árnyékolólemezek a korábbi patentos megoldás helyett rá vannak forrasztva az alaplapra. Jó kérdés, hogy hogyan lehet majd beázás esetén kitisztítani az alaplapot, de az biztos, hogy így nagyon nehezen. Beázáskor az a legfontosabb, hogy az alaplapról minden korróziót eltüntessünk, hogy stabilizálhassuk az állapotát és ne oxidálódjon tovább komoly bajokat okozva. Ha viszont nem tudjuk az alaplapot fedő fémlemezeket leszedni, az nagyon megnehezíti a tisztítást. Ez egy nagyon nagy visszalépés az iPhone 5-ben, reméljük ezen változtat majd az Apple.

Az alaplapon egyébként meglehetősen sok antennacsatlakozó van, van olyan is, ami egy másik antennacsatlakozóra kapcsolódik az alaplapon belül. Érdekes megoldás, viszont sok figyelmet igényelnek majd a javításokkor.

Ami még kritika illetheti az új iPhone-t az a hátlapjának karcolhatósága. Mi ugyan nem próbáltuk meg megkarcolni, de első pillantásra látszott rajta, hogy úgy kell majd vigyázni rá, mint a hímes tojásra. Az eloxált alumínium hátlap egy szintig igen karcálló, de ha megkarcolódik, utána már igen puha. A készülék élei polírozva és talán festve vannak, szerintünk ez esztétikailag nagyon sérülékeny terület lesz – de ne legyen igazunk! Ha védeni szeretnénk a készülékünket, mindenképpen érdemes majd fóliát beszerezni hozzá, viszont kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán hátlapi fólia, ugyanis a hátlapnak csak egy része üveg, és az eloxált alumínium részre nem fog tapadni a védőfólia.

Mivel szinte az összes alkatrész a készülék hátlapjába van beépítve, a hátlapcserét, mint félórás műveletet elfelejthetjük. Ugyanakkor egy eséskor komolyan deformálódhat a készülék háza és hátlapja, ami elkerülhetetlenné teszi a költséges és időigényes házcserét.

Mi lesz az iPhone 5 típushibája?

Fontos paraméter még az, hogy az iPhone 5 a típushibákat illetően egy első generációs készülék. Az iPhone 3G-nek típushibája volt a Wi-Fi és Bluetooth meghibásodása valamint a hívásszakadozások, amit sikeresen javítottak egy megbízhatóan működő iPhone 3GS kiadásával. Az iPhone 4-nél egy év után előjött az audió-dekóder IC problémája, amit szerencsére javítottak az iPhone 4S-ben. Mi lesz a helyzet az iPhone 5-tel?

Összességében – pár kivételtől eltekintve – egy jól szerelhető, okosan felépített készüléket kaptunk az Apple-től, viszont elengedhetetlen, hogy a következő generációban legyen pár apró, de fontos változás. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és ha további tapasztalataink adódnak, megírjuk!

Ha vannak kérdéseitek, észrevételeitek, mondjátok el a kommentben!

Értesítsünk új cikkeinkről?

Ha tetszett a cikkünk, feliratkozhatsz értesítési listánkra.

Nem küldünk semmiféle reklámot, csak újonnan megjelent cikkeinkről értesítünk.

6 hozzászólás

  1. Bandurur on

    Nekem úgy néz ki most megy tönkre az altató gombom. 10-ből 6-ra reagál. Az mennyire cserélhető elem? (Ezt csak kiváncsiságból kérdezem, hisz van még gareancia)
    Köszönöm

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük